Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Édesanyám mákos- és diós bejglije

Édesanyám mákos- és diós bejglije
Édesanyám mákos- és diós bejglije
60 perc / előkészület: 20 perc főzés: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ezt a bejglit készíti Édesanyám minden évben a családnak. Nagyon szeretjük, így hamar megesszük. Ezekkel a hozzávalókkal, az elpárolgást is beleszámítva a mákos bejgli 100 grammja 459 kalóriát, a diós bejgli 100 grammja 493 kalóriát tartalmaz.

hozzávalók / 12 adag

Tésztához

Mákos töltelékhez

  • 60 dkg mák (darált)
  • 30 dkg cukor
  • 1 citromból nyert citromhéj
  • 1.5 dl víz (ez kb mennyiség, annyi kell, hogy a cukrot éppen ellepje)

Diós töltelékhez

  • 60 dkg dió (darálva)
  • 30 dkg cukor
  • 1 narancsból nyert narancshéj
  • 1.5 dl víz (ez kb, mert annyi víz kell, hogy a cukrot éppen ellepje)

Tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

Tésztához

  1. A margarint a sóval, liszttel elmorzsoljuk.
  2. A tejet a cukorral meglangyosítjuk, és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. A tojásfehérjéket habbá verjük.
  4. A margarinos lisztet, a felfuttatott élesztőt, a tojássárgáját, a tejfölt és a felvert tojásfehérjét összegyúrjuk.
  5. Meleg helyen kelesztjük egy órát.

Mákos töltelékhez

  1. A cukrot lábosba tesszük, és annyi vizet öntünk rá, amennyi éppen ellepi. Felforraljuk kevergetve, hogy a cukor elolvadjon.
  2. Ekkor belereszeljük az alaposan megsikált citrom héját, és beleöntjük a mákot. Összekeverjük, ha nagyon sűrű, pici vizet még teszünk hozzá, de vigyázzunk, hogy ne legyen híg! Kihűtjük.

Diós töltelékhez

  1. A cukrot beleöntjük egy lábosba, és annyi vízzel, amennyi éppen ellepi felöntjük. Kevergetve felforraljuk, hogy a cukor elolvadjon.
  2. Ekkor belereszeljük az alaposan megsikált narancs héját, és beleöntjük a darált diót. Ha nagyon sűrű, pici vizet tegyünk hozzá, de vigyázzunk, hogy ne legyen híg! Kihűtjük.
  3. A megkelt tésztát nyolc egyenlő részre osztjuk.
  4. Mindegyik gombócot kinyújtjuk, és négyet máktöltelékkel, négyet diótöltelékkel megtöltjük.
  5. Sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük a rudakat (4-4 db-ot).

Tetejére

  1. A tojásokat enyhén felverjük, és lekenjük a bejgliket.
  2. Előmelegített, 160 fokos sütőben kb. 30 percig sütjük szép pirosra.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 38x38 cm
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 374
elküldve: 2
receptkönyvben: 24
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Gonoszka1

Mióta szakács: 2012.07.08.
428 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: olcsó receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
szakács elkészítette: család kedvence receptek
alkalom: karácsonyi édességek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

mákos bejgli, diós bejgli, karácsonyi bejgli mákos és diós töltelékkel

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1495
finomliszt 100 dkg
cukor 20 dkg
margarin 50 dkg
élesztő 10 dkg
tej 1 dl
tejföl 2 ek
tojás 2 db
2 g
mák 60 dkg
cukor 30 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
víz 1.5 dl
dió 60 dkg
cukor 30 dkg
narancshéj 1 narancsból nyert
víz 1.5 dl
tojás 2 db