r
Nosalty Logó

Drezdai kalács 2. (Német karácsonyi kalács)

Glaser
Drezdai kalács 2. (Német karácsonyi kalács)
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

1629
Kalória
13.1g
Fehérje
294.1g
Szénhidrát
49g
Zsír
65.1g
Víz
125.4g
Koleszterin
8.6g
Élelmi rost
216.5g
Cukor
  • 3% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 1629 kcal
  • 3% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 19558 kcal
  • 3% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 367 kcal
  • 3% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    13.1 g

Zsír

  • Összesen
    49 g
  • Telített zsírsav
    30 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    14 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    125 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    842.7 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    31 mg
  • Kálcium
    125 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    53 mg
  • Foszfor
    200 mg
  • Nátrium
    428 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    294.1 g
  • Cukor
    216 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    65.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    401 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    79 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    391 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    107 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    33 micro
Összesen 1629 kcal
  • 3% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    156.9 g

Zsír

  • Összesen
    587.5 g
  • Telített zsírsav
    359 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    166 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    26 g
  • Koleszterin
    1505 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10111.9 g
  • Cink
    20 mg
  • Szelén
    372 mg
  • Kálcium
    1498 mg
  • Vas
    33 mg
  • Magnézium
    636 mg
  • Foszfor
    2405 mg
  • Nátrium
    5133 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    12 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    3529.7 g
  • Cukor
    2598 mg
  • Élelmi rost
    103 mg

Víz

  • Összesen
    781.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4809 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    19 mg
  • C vitamin:
    34 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    86 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    4 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    29 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    952 micro
  • Kolin:
    395 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4697 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1286 micro
  • β-crypt
    103 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    401 micro
Összesen 19558 kcal
  • 3% Fehérje
  • 70% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 15% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    2.9 g

Zsír

  • Összesen
    11 g
  • Telített zsírsav
    7 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    28 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    189.4 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    45 mg
  • Nátrium
    96 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    66.1 g
  • Cukor
    49 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    14.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    18 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    88 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    24 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    8 micro
Összesen 367 kcal

Elkészítés

  1. A mazsolákat forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a rummal összevegyítjük és egy jól zárható edényben legalább 8 órat állni hagyjuk.
  2. Az élesztőt elmorzsoljuk 125 ml tejjel, majd 5 ek liszttel és 2 ek cukorral jól összekeverjük. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  3. A lisztnek a 2/3 -át egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést.
  4. A citromhéjat, narancshéjat, sót, kardamomot, 500 g vajat és a 130 g cukrot elosztjuk a mélyedes körül.
  5. A megmaradt tejet meglangyosítjuk és hozzáadjuk a kovászhoz.
  6. Az élesztős tejet beleöntjük a mélyedesbe. Az egészet jól összedolgozzuk, amíg a tészta hólyagos nem lesz.
  7. A maradék lisztet, kandírozott citromhéjat, kandírozott narancshéjat, mazsolákat és a mandulaaromat a tésztához adjuk és mégegyszer jól átgyúrjuk.
  8. A tésztát két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában először az egyik oldalt ráhajtjuk a tészta feléig, majd erre a másik felét.
  9. Ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb 50-60 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk sütőpapírral.
  11. A maradék vajat felolvasztjuk. A még forró kalácsokat megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a maradk cukorral.
  12. Mikor teljesen kihűlt, megszórjuk procukorral.
  13. A kihűlt kalácsokat először háztartásifóliába, majd alufóliába tekerjük és száraz, hűvös helyen (kamrában) pihentetjük kb. 4 hétig, hogy az ízek összeérjenek.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 60 p

Egy folyóiratból való recept alapján készítettem.

Nosalty stories

További receptek

Gyümölcskenyér

Ha könnyen és gyorsan szeretnétek emlékezeteset villantani, akkor ez a gyümölcskenyér kapóra jöhet. Nálunk most aszalt vörösáfonya, cukrozott gyömbér, aranymazsola, dió és étcsoki ...

Rosanics Petra

Címlapról ajánljuk

Top Receptek