Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Drezdai kalács 2. (Német karácsonyi kalács)

Drezdai kalács 2. (Német karácsonyi kalács)
Drezdai kalács 2. (Német karácsonyi kalács)
90 perc / előkészület: 30 perc sütés: 60 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy folyóiratból való recept alapján készítettem.

hozzávalók / 12 adag

ajánlat

Fogyasztás előtt megszórjuk porcukorral és vékony szeletekre vágjuk.


Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A mazsolákat forró vízzel lemossuk, szárazra töröljük, majd a rummal összevegyítjük és egy jól zárható edényben legalább 8 órat állni hagyjuk.
  2. Az élesztőt elmorzsoljuk 125 ml tejjel,  majd 5 ek liszttel és 2 ek cukorral jól összekeverjük. Meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  3. A lisztnek a 2/3 -át egy nagy tálba tesszük, a közepében csinálunk egy mélyedést.
  4. A citromhéjat, narancshéjat, sót, kardamomot, 500 g vajat és a 130 g cukrot elosztjuk a mélyedes körül.
  5. A megmaradt tejet meglangyosítjuk és hozzáadjuk a kovászhoz.
  6. Az élesztős tejet beleöntjük a mélyedesbe. Az egészet jól összedolgozzuk, amíg a tészta hólyagos  nem lesz.
  7. A maradék lisztet, kandírozott citromhéjat, kandírozott narancshéjat, mazsolákat és a mandulaaromat a tésztához adjuk és mégegyszer jól átgyúrjuk.
  8. A tésztát két részre osztjuk, egyenként oválisra nyújtjuk és hosszában először az egyik oldalt ráhajtjuk a tészta feléig, majd erre a másik felét.
  9. Ráhelyezzük a sütőpapíros tepsire és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük.
  10. 180 fokra előmelegített sütőben kb 50-60 percig sütjük. Ha erősen barnulni kezd a sütés közben, letakarjuk sütőpapírral.
  11. A maradék vajat felolvasztjuk. A még forró kalácsokat megkenjük a felolvasztott vajjal és megszórjuk a maradk cukorral.
  12. Mikor teljesen kihűlt, megszórjuk procukorral.
  13. A kihűlt kalácsokat először háztartásifóliába, majd alufóliába tekerjük és száraz, hűvös helyen (kamrában) pihentetjük kb. 4 hétig, hogy az ízek összeérjenek.

  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 23 539
elküldve: 2
receptkönyvben: 242
elkészítve: 9/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Glaser

Mióta szakács: 2009.07.31.
1910 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
szezon: tél
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: német
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
diéta: tojásmentes
adag: 12 főre

egyéb elnevezések

német ünnepi kalács, mazsolás ünnepi kalács, karácsonyi mazsolás kalács, különleges mazsolás gyümölcskenyér

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

katica32
katica32 / katica32 Sat, 2019-05-11 17:08

Nagyon jónak tűnik. Ma lehet, kipróbálom. Remélem, nem teszek rosszat, ha kihagyom a mandula aromát, mert azt nagyon nem szeretem és a kardamomot.

kitti.k
kitti.k Fri, 2010-03-26 15:39

szia!

Ez az a bizonyos stollen?

válaszod előre is köszi
Üdv.: Kitti

1629
mazsola 500 g
mazsola 300 g
rum 40 ml
friss élesztő 80 g
tej 250 ml
finomliszt 100 dkg
cukor 400 g
citromhéj 1 citromból nyert
narancshéj 1 narancsból nyert
1 tk
kardamom 2 késhegynyi
vaj 700 g
kandírozott citromhéj 100 dkg
kandírozott narancshéj 100 dkg
keserűmandula aroma 3 csepp
porcukor 5 dkg