Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diótorta GastroBrix konyhájából

Diótorta GastroBrix konyhájából
Diótorta GastroBrix konyhájából
90 perc / előkészület: 20 perc főzés: 20 perc sütés: 50 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Keresztanyukám egy régi újságból vágta ki ezt receptet, lakodalmas tortának írták. Macerás elkészíteni, de megéri. Igazi diós remekmű!

hozzávalók / 12 adag

Tészta

Krém

Díszítés

  • 10 dkg dió (darált)
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. 12 tojássárgáját 12 evőkanál cukorral kikeverjük, majd 12 evőkanál darált diót és 6 evőkanál zsemlemorzsát adunk hozzá.
  2. Végül felváltva adjuk hozzá a tojások kemény habbá vert fehérjét és 2 evőkanál réteslisztet.
  3. Alaposan kivajazunk egy tortaformát (24 cm), és beleöntjük a tésztát.
  4. Úgy sütjük, mint a piskótát. (Én kb. 50 percig sütöttem 180 fokon.)

Krém

  1. 1 dl tejet 10 evőkanál cukorral felforralunk, és 50 dkg darált diót beleforgatva még egy percig tűzön hagyjuk.
  2. 50 dkg vajat 8 evőkanál porcukorral és 8 tojássárgával habosra keverünk. 12 dkg étcsokoládét belereszelünk, végül a kihűlt édes dióval összekeverjük.
  3. Egy narancs héját belereszeljük, a levét belefacsarjuk.

Díszítés

  1. A kisült tésztát 3 rétegre vágjuk, krémmel megtöltjük.
  2. A torta oldalát és tetejét is bevonjuk krémmel, majd darált dióval meghintjük. Dióbéllel díszíthetjük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 24 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 769
elküldve: 2
receptkönyvben: 46
elkészítve: 2/2
Facebookon megjelent: -

szakács

GastroBrix

Mióta szakács: 2014.04.28.
13 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: születésnap
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: nehéz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

diótorta, krémes diótorta, diótorta csokis krémmel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Applepie
Applepie Tue, 2014-11-25 04:38

Kedves Gastrobrix,
Valoban remekul nez ki a kepen. Most vettem ki a sutobol a piskotat. A sutoben meg egyenletes volt. Mikor kivettem a sutobol lassan kezdett osszeesni a kozepe. Miert?
Kovettem a receptet lepesrol-lepesre. A parom szuletesnapjara sutom :( Sebaj,nem fogjuk kidobni. Lapos diotorta lesz :)
Udv: Marta

GastroBrix
GastroBrix / GastroBrix Tue, 2014-11-25 08:56

Kedves Márta!

Sajnálom, hogy összeesett a közepe. :( Nekem nem volt ilyen problémám. Számtalan oka lehet, hogy miért esett össze. A receptbe nem írtam bele, de én általában a piskótához hasonló sütiket a sütő lekapcsolása után még néhány percig bent szoktam tartani a sütőben.

Remélem, hogy az íze kárpótol a sok munkáért és a párodnak is jól esett a saját készítésű torta. ;-)

Üdv,
GastroBrix

AnnaML
AnnaML / AnnaML Mon, 2014-05-05 17:56

nagyon jol nez ki, de volna ket kerdesem , lehet rendes feher lisztel hejettesiteni?
es mijen a retesliszt?
Udv: Anna

GastroBrix
GastroBrix / GastroBrix Tue, 2014-05-06 07:47

Kedves Anna!
Szerintem kipróbálhatod fehér liszttel is.
A rétesliszt (pl. BF 50; BFF 55) a finomlisztnél érdesebb tapintású, nagyobb szemcseméretű őrlemény. Mivel sikértartalma (a gabonafélék szemtermésében előforduló, vízben nem oldódó fehérjék együttese, amelyek főként a tészta rugalmasságát és nyújthatóságát határozzák meg) az őrlés során kevésbé károsodott, ezért olyan termékeknél használják, ahol a jó sikérminőség elsőrendű követelmény.
Sok sikert az elkészítéshez!
üdv,
brix

1103
tojás 12 db
cukor 12 ek
dió 30 dkg
zsemlemorzsa 6 ek
rétesliszt 2 púpozott ek
vaj 2 dkg
tej 1 dl
cukor 10 ek
dió 50 dkg
vaj 50 dkg
porcukor 8 ek
tojássárgája 8 db
étcsokoládé 12 dkg
narancs 1 db
dió 10 dkg