Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-vaníliás szelet

Diós-vaníliás szelet
Diós-vaníliás szelet
75 perc / előkészület: 40 perc sütés: 35 perc
receptkönyvben hozzászólások (20)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy újabb nagyon finom sütiszelet, szintén a régi újságokból kiollózott gyűjteményünkből. A tőlem megszokott módon variáltam a hozzávalók mennyiségén a saját szájízünkhöz igazítva. Igazi ízkavalkád, a dió, a fahéj, a vanília és a citrom egész jól kijönnek egymással. Kellemes habos sütemény, egy délutáni traccspartyhoz vagy vasárnapi ebéd után igazi élvezet! :)

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

A krémhez

A tojáshabhoz és a díszítéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tésztához szétválasztjuk a 3 tojást, és a tojássárgájából, a tejből, az olajból és a liszt feléből pépet készítünk.
  2. A tojásfehérjét a cukorral habbá verjük, majd óvatosan belekeverjük a pépet. A maradék liszttel elkeverjük a diót, a fahéjat és a sütőport, aztán a masszába forgatjuk.
  3. A tésztát sütőpapírral bélelt tepsibe simítjuk, és tűpróbáig sütjük.
  4. A krémhez a tejből és a pudingporból hagyományos módon pudingot főzünk. A tojássárgáját a porcukorral kihabosítjuk, majd beletesszük a vaníliát és a puha vajat. 
  5. Végül hozzáadjuk a langyosra hűlt pudingot, és összekeverjük. A krémet a kihűlt tészta tetejére kenjük, és hűtőben dermesztjük.
  6. A tojáshabhoz a tojásfehérjét és a cukrot kemény habbá verjük, a vége felé belecsurgatjuk a citromlevet és a citrom reszelt héját is hozzákeverjük.
  7. A tojáshabot a vaníliakrém tetejére kenjük, és reszelt csokoládéval díszítjük.
  • sütési hőfok: 160°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 29x20 cm

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 65 088
elküldve: 114
receptkönyvben: 1 366
elkészítve: 51/88
Facebookon megjelent: 1

szakács

Samiya

Mióta szakács: 2011.09.07.
66 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: ebéd, vacsora
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós-vaníliás szelet tojáshab tetővel, habos-diós sütiszelet, tojáshabos vaníliás-diós sütemény

Hozzászólások (20)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2013-04-16 09:14

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2013.04.15. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Puszinyuszi
Puszinyuszi Fri, 2012-05-18 11:50

Isteni finom volt a süti! A tojásfehérjét én is gőz fölött vertem kemény habbá. Nagyon ügyes vagy!

Samiya
Samiya / Samiya Fri, 2012-05-18 15:15

Szia Puszinyuszi!
Köszönöm a dicséretet! :) Örülök, hogy így ízlett!
További jó sütögetést kívánok!
Samiya

perika72
perika / perika72 Sun, 2012-05-13 19:31

Szia Almamagocska!
A tojássárgáját nem lenne jobb belefőzni a pudingba,mint nyersen használni?
Erika

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2012-10-20 11:19

Sziasztok!
Egy recept sohasem szentírás, én sem mindig követem szó szerint az utasításait. Most úgy csináltam, ahogy írta, ezt is tettem közzé. Nyugodtan csináljátok a tapasztalataitok és meglátásotok szerint, ha ezzel így nem értetek egyet!
Üdv: Samiya

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Sat, 2012-05-05 19:06

Szia Samiya ! Ma ünnepeltük a 33. házassági évfordulónkat, ez alkalomból a sütidet (ismét) megsütöttük. A család kedvence lett :)

Samiya
Samiya / Samiya Sat, 2012-05-05 20:34

Szia Almamagocska!
Gratulálok az évfordulóhoz! Még legalább ennyit kívánok boldogságban és egészségben! :))
Nagyon örülök, hogy az egyik kedvenc lett ez a sütemény, már ezért megérte feltenni! :) Köszönöm, hogy megírtad ezt nekem! :))
Szép napsütéses hétvégét kívánok Nektek!
Samiya

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Thu, 2012-04-26 12:38

Szia Bejjababy ! Igen, mint ahogy írod a tojásfehérjét gözfölött érdemes sűrűbb állagra készíteni. Amelyik süti elkészítése engedi, a gőzfölött felvert tojáshabos sütit egy kicsit a sütőben "szárítom", így egy kicsit "habcsókos" állagú lesz, így már nincs tőle allergiás reakció.
Köszi !

Samiya
Samiya / Samiya Thu, 2012-04-26 15:30

Kedves Almamagocska!
Ez nagyon jól esik, köszönöm szépen! :) További jó sütögetést és szép napot kívánok!
Samiya

Bejjababy
SzekerBea / Bejjababy Wed, 2012-04-25 21:58

A tojáshabot célszerű gőz fölött felverni a cukorral, míg el nem érünk egy jó kis sűrűbb állagot, és akkor már nem is nyers a tojás fehérje. Van hasonló sütim, aminek a tetejét így készítem, és eszméletlen finom így.
Biztos elkészítem a sütit, most mindenesetre elmentem.. :))

Samiya
Samiya / Samiya Thu, 2012-04-26 15:26

Köszönöm a jó tanácsot én is, legközelebb kipróbálom! :)
Üdv: Samiya

Almamagocska
Almamagocska / Almamagocska Wed, 2012-04-25 17:06

Mivel a családom egyik tagja allergiás a nyers tojásfehérjére, ezért azt tejszínhabbal helyettesítettük. Nagyon finom !

Samiya
Samiya / Samiya Wed, 2012-04-25 18:16

Szia Almamagocska!
Már el is készítettétek? :o Az igen! :) Örülök, hogy ízlett!
További jó sütögetést kívánok!
Samiya

940
tojás 3 db
finomliszt 10 dkg
cukor 10 dkg
dió 10 dkg
tej 1 dl
napraforgó olaj 1 dl
sütőpor 0.5 csomag
fahéj 1 csipet
tej 2.5 dl
vaníliás pudingpor 0.5 tasak
vanília 1 db
vaj 25 dkg
tojássárgája 3 db
porcukor 10 dkg
tojásfehérje 3 db
cukor 10 dkg
citrom 0.5 db
csokoládéforgács 4 ek