r
Nosalty Logó

Diós kupola

Gabimami58
Diós kupola
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
nehéz

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

1012
Kalória
20.3g
Fehérje
131.9g
Szénhidrát
47.3g
Zsír
67.3g
Víz
72.3g
Koleszterin
6.9g
Élelmi rost
55.7g
Cukor
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 1012 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 6078 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 18% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Összesen 330 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    20.3 g

Zsír

  • Összesen
    47.3 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    72 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    707.2 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    140 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    107 mg
  • Foszfor
    331 mg
  • Nátrium
    82 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    131.9 g
  • Cukor
    56 mg
  • Élelmi rost
    7 mg

Víz

  • Összesen
    67.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    135 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    141 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    127 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    93 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    93 micro
Összesen 1012 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    121.8 g

Zsír

  • Összesen
    283.7 g
  • Telített zsírsav
    38 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    64 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    166 g
  • Koleszterin
    434 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4243.1 g
  • Cink
    19 mg
  • Szelén
    222 mg
  • Kálcium
    838 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    643 mg
  • Foszfor
    1989 mg
  • Nátrium
    493 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    14 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    791.3 g
  • Cukor
    334 mg
  • Élelmi rost
    42 mg

Víz

  • Összesen
    403.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    811 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    11 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    87 micro
  • K vitamin:
    89 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    3 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    18 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    843 micro
  • Kolin:
    532 mg
  • Retinol - A vitamin:
    763 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    560 micro
  • β-crypt
    16 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    556 micro
Összesen 6078 kcal
  • 8% Fehérje
  • 50% Szénhidrát
  • 18% Zsír
  • 25% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.6 g

Zsír

  • Összesen
    15.4 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    9 g
  • Koleszterin
    24 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    230.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    12 mg
  • Kálcium
    45 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    35 mg
  • Foszfor
    108 mg
  • Nátrium
    27 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    42.9 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    21.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    44 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    5 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    46 micro
  • Kolin:
    29 mg
  • Retinol - A vitamin:
    41 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    30 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    30 micro
Összesen 330 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Tészta elkészítése: a lisztet kelesztőtálba öntjük, a közepébe mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, hozzáadjuk a cukrot, sót és a meleg, de nem forró tejet, 5 percet állni hagyjuk és a többi hozzávalóval együtt szép simára dolgozzuk.
  2. Félórát kelni hagyjuk hideg helyen, majd jól lisztezett gyúródeszkára borítjuk, két cipót formálunk belőle.
  3. Az egyiket félretesszük, a másikat lisztezett deszkán fél centi vastag téglalappá nyújtjuk.
  4. Elkészítjük a tölteléket: 20 dkg cukrot 2,5 dl vízzel felfőzünk, és a diót leforrázzuk, hozzáadjuk a 5 dkg mazsolát, a 4 dkg zsemlemorzsát és a rumot, v. aromát, a reszelt citrom héját, majd jól elkeverjük és hidegen a tésztára kenjük.
  5. Felcsavarjuk és mint a csigát, összetekerjük, majd ollóval bevágjuk és minden harmadikat behajtjuk.
  6. Kerek tortaformát, vagy tepsit sütőpapírral kibélelünk és ebbe tesszük bele.
  7. Amikor mindkettővel végeztünk, megkenjük egy felvert tojással, és 2 órára hideg helyre tesszük, ugyanúgy mint a bejglit, két óra múlva kivesszük és meleg helyen félórát kelesztjük.
  8. Előmelegített sütőben 200 fokon, 30 perc alatt készre sütjük.
  9. Ha kihűlt, vászonruhára fordítjuk és lehúzzuk róla a sütőpapírt, visszafordítjuk és mikor teljesen kihűlt, szeleteljük.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 200 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 200 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 39x30

Én igaz, először készítettem el, egy kedves ismerősöm elküldte üziben a hozzávalókat. A többit saját magam által készítettem el, hisz aki már jártas a sütésben is, annak elég, ha a hozzávalókat küldik meg. Én így vagyok vele, úgy látszik, azért a 40 év sokat számít ennél is, hisz tapasztalat és gyakorlat tesz bennünk jó háziasszonnyá...

Nosalty stories

További receptek

Ünnepi bejgli

Az örök karácsonyi kérdés: házi legyen a bejgli vagy bolti? Aki kipróbálja ezt a receptet, hamar rájön majd, hogy a bejgli igenis otthon készítve a legfinomabb. Az elkészítésbe ...

Kristyán Fanni

Csokis babka

Izraeli kalács, más néven babka: ez a márványosan hipnotikus, gazdag csokikrémmel csavart kalács nem hiányozhat a húsvéti asztalról. Manapság divatos mindenféle izgalmasan újító ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...