Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Diós-almás tekert

Diós-almás tekert
Diós-almás tekert
43 perc / előkészület: 25 perc főzés: 3 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (78)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Neten láttam egy hasonló receptet... kicsit átvariáltam a tésztáját... a saját jól bevált kelt tésztámra... :-) Nagyon eteti magát...

hozzávalók / 4 adag

Tészta:

Töltelék:

  • 5 közepes db alma (hámozva, reszelve)
  • 5 dkg dió (darálva)
  • fahéj ízlés szerint
  • 3 ek cukor (opcionális)
Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta:

  1. A kevés langyos, cukros tejben felfuttatott élesztőt hozzáadjuk a tészta hozzávalóihoz, és közepesen lágy tésztát dagasztunk.
  2. Langyos helyen, letakarva duplájára kelesztjük.
  3. A megkelt tésztát téglalap alakúra nyújtjuk, kb. 0,5 cm vastagra.
  4. Az egyik felére rákenjük az almát, majd megszórjuk a dióval, és ráhajtjuk a tészta másik felét (befedjük).
  5. Kicsit ellapogatjuk, és éles késsel 2 cm-es rudakat vágunk belőle.
  6. Egyenként megtekerjük a rudakat, és sütőlapra helyezzük őket. Kevés felvert tojásfehérjével lekenjük, majd az előmelegített sütőben pirulásig sütjük.

Töltelék:

  1. Amíg a tésztánk pihen, elkészítjük a tölteléket. A durvára reszelt almát jól kinyomkodjuk, és egy lábasban kiskanálnyi vajat hevítünk, ezen dinszteljük kicsit az almát, kevés citrommal meglocsolva. Ez 2-3 perc alatt meg is van.
  2. A darált diót elkeverjük a cukorral és a fahéjjal.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 311
össznézettség: 285 895
elküldve: 168
receptkönyvben: 3 002
elkészítve: 282/282
Facebookon megjelent: 10

szakács

Jolán

Mióta szakács: 2010.01.13.
83 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kelt tészta
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
receptverseny: Somat Karácsonyi finomságok
szezon: tél
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

diós almás kelt tészta, diós-almás töltelékkel töltött kelt tészta, diós-almás tekert kelt tészta

Hozzászólások (78)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

KicsiKacsa
KicsiKacsa Thu, 2017-12-14 19:49

Ez a teszta az egyik legfinomabb amit valaha is csinaltam! En az USA-ban elek es az elesztos tesztak sokszor nem sikerulnek, mert mas az eleszto, mas a liszt, stb. De ez tokeletesre sikeredett. Nagyon finom a citromhej benne. Koszonom :-)!

szuszi
Jolán / szuszi Fri, 2017-12-15 07:31

Nagyon kedves vagy.....köszönöm szépen :) Örülök, hogy ízlik a süti....További jó sütögetést ....és szép Karácsonyi ünnepeket kívánok....:)

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2017-11-30 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.11.29. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Tue, 2017-09-26 02:07

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2017.09.25. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

zizi77
zizi77 Sun, 2017-01-22 15:12

Köszi szuper finom a végredmény. Por élesztővel csináltam . Este összegyúrtam kint hagytam az asztalon és reggelre szépen megkelt. Picit àtgyúrtam és sütöttem is. Ez a tészta mindenre jó. Legközelebb virsli lesz bebugyolálva vele. Köszi:))

szuszi
Jolán / szuszi Sun, 2017-01-22 16:23

Nagyon örülök, hogy ízlik :-) Igen..ez a tészta sok sütihez jó...és persze sós változatban is fini :-)

Trixi63
Trixi63 Thu, 2016-11-17 10:57

Kedves Jolán,
Melyikkel lesz jobb a tészta olajjal vagy vajjal? Mert mindkettő van itthon. :)
Köszönettel: Trixi

Radicne
Radicne Wed, 2016-09-07 16:40

A tészta az valami csoda. Nagyon finom lett. Köszi a receptet. :)

pinky_s
pinky_s Wed, 2016-07-27 13:01

Eddig még senki nem kérdezte meg, de nekem nem világos, hogy az hogyan van, hogy a tej opcionális? Hiszen abban futtatom fel az élesztőt. Vagy akkor a kefir nem kell? Légyszi írjátok meg, mert nekem az a tapasztalatom, hogy ha nem stimmel a folyadék mennyisége, akkor nem lesz jó a tészta. Köszi.

szuszi
Jolán / szuszi Wed, 2016-07-27 13:22

Azért írtam, hogy a tej opcionális mert nem lehet oly könnyen megállapítani mennyi is kell valójában. Viszont kb. jól adtam meg, mert ha mondjuk 0,5 dl tejben felfuttatjuk az élesztőt és még a maradék 1 dl tejet, valamint a kefirt hozzáadjuk azzal már dagasztható a tészta. Leírtam azt is, hogy "közepesen lágy tésztát kell kapjunk". Tehát ha még nem értük el a feltüntetett folyadékmennyiséggel ezt az állagot úgy még a kezünk ügyében lévő tejjel ezt pótolhatjuk. A lényeg, hogy ne egy kemény tésztánk legyen, hanem inkább puha, ragadós.
üdv Jolán

Sütős nagyi
Sütős nagyi Wed, 2015-11-04 20:16

Ma megsütöttem ezt a diós-almás süteményt. Én a dagasztást a keverőgépre bíztam.
Csodálatos lett a tészta és a végeredmény is. Más süteményhez is fogom használni ezt a receptet, pl. buktának is nagyon jó lehet.
Köszönet receptért.

szuszi
Jolán / szuszi Mon, 2015-11-23 18:39

Nagyon köszönöm kedves Sütős nagyi :-) Valóban ...ez egy joly yoker tészta...

Nosalty.hu
Nosalty.hu Fri, 2015-10-30 03:02

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.29. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2015-10-29 03:39

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2015.10.28. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

marcalileo
Katicza / marcalileo Sun, 2015-09-27 10:58

Szia Jolán!
Egészen egyszerűen csak...köszönöm!Ma másodszor készítem ezt a csodát! A családom imádta és én is. Nagyon kelt tészta rajongók vagyunk és ez a tészta valami fenomenálisan finom! Képzeld, ma egy kicsit bővítettem. 2 adagot dagasztottam és az a egyik feléből megcsináltam a diós-almást, a másik felét pedig túrós-barackos buktának készítettem el. Hát mit mondjak...életem eddigi legjobb buktája lett!!! :-D
Zseniális! Köszönöm szépen Neked!
Katicza

szuszi
Jolán / szuszi Sun, 2015-09-27 12:41

Kedves Katicza! Nagyon kedves vagy és köszönöm a kedves szavakat :-) Igen, ez a tészta alkalmas még sok más süti elkészítésére, többek között finom buktát is lehet készíteni belőle. Azt hiszem Te is nagy szeretettel sütsz...és ezért családod is hálás lehet!! További jó sütögetést...:-)
üdv Jolán

Thandi
Andi / Thandi Mon, 2015-02-02 12:10

Isteni finom lett, köszönöm a receptet. A porcukrozást már meg sem érte, még melegen elfogyott. :)

Bútorné Tari Anita
Bútorné Tari Anita Wed, 2015-01-28 13:58

Ma én is megsütöttem, mindjárt dupla adagot, nagyon finom lett,annyit változtattam rajta, hogy mézeskalács fűszerkeveréket tettem bele (volt még egy fél csomag karácsonyról), hát mit mondjak, azok az illatok, ízek, alma, dió, fűszerek....hmmmmmm!! Köszi a receptet!

Kispazsi
Kispazsi Sat, 2014-12-13 22:25

Gratulálok,fantasztikusnak tűnik a recept!
Segítséget szeretnék abban kérni,hogy mivel én még nem csináltam hasonlót sem,így a sütéssel már előre gondom akad:((
Sima,mezei gázsütőm van..és a recept légkeverésesre van íródva..tehát,hány fokosra kapcsoljam,elő kell e melegíteni,illetve alulra,felűlre,vagy középre tegyem majd be,illetve mennyi időre?
A választ és a segítséget előre is köszönöm!
Évi

szuszi
Jolán / szuszi Sun, 2014-12-14 08:46

Szia Évi!
A sütőt mindenképp be kell melegíteni. Amikor kinyújtottad a tésztát, már be is kapcsolhatod a sütőt. Hát nem tudom....volt nekem régen gázsütőm...hát úgy emlékszem 6 fokozat van rajta ...hát akkor ezt úgy a 4-es fokozatra kell tekerni. Nem szabad túl forró sütőben sütni...és a tepsit tedd középre. Úgy gondolom a gázsütő elég gyorsan süt, így mindenképp figyeld..és amikor szép rózsaszínű....akkor vedd ki a sütőből!!! Ez nem piskóta...tehát nyugodtan nézegesd. Gondolom egy 5 perc múlva már benézhetsz a sütőbe....Én gázsütővel is nagyon szép sütiket sütöttem...és bizony meg kellett szoknom a villanysütőt.... Figyelj a csavarásokra....a hozzászólásoknál megtalálod hogyan kell....ott kicsit jobban elmagyaráztam, mert kérdezték....Várom a beszámolót!!! Üdv Jolán

Zuzu Petasz
Zuzu Petasz / Zuzu Petasz Sat, 2014-12-13 11:06

Szeretnék csatlakozni az előttem dícsérőkhöz. Ma reggelire ez volt a házilag készült finomság és nagy sikert aratott kis családom körében.Mindent a receptben leírtak szerint készítettem és a tökéletes kelt tészta a pikáns almával és cukros fahéjas dióval fantasztikus ízű lett. Még a csavarás is sikerült. Köszönet a receptért.

szuszi
Jolán / szuszi Sun, 2014-12-14 08:50

Nagyon ügyi vagy....Látod nem nagy ördöngösség ez a csavarás...ugyan a puha tészta miatt kicsit nehézkes áthelyezni a sütőlapra...de azért meg lehet oldani!! Örülök, hogy ízlett a családodnak!
üdv Jolán

emocio74
emóció / emocio74 Fri, 2014-12-12 23:33

Ma ez volt az ebédünk /borscs leveshez/ és nagyon nagy sikert arattam vele! Tetszik, hogy mutatós, gyorsan elkészíthető és finom is. Én a diót nem darálva, hanem durvára törve tettem bele, így jobban szeretjük. /a férjem nem szereti a diótöltelékes sütiket, de a baklavánál kiderült, hogy így bejön neki is./ Meg is beszéltük, hogy idén karácsonykor bejgli helyett ez lesz mákkal töltve. Köszönet a receptért! :-)

szuszi
Jolán / szuszi Sat, 2014-12-13 08:20

Én is szeretném már mákkal és meggy dzsemmel kipróbálni..(szerintem a kettő összepasszol)....de mindig elfelejtek mákot venni....:-) Örülök, hogy jól sikerült a sütike..:-)

Szatyi
Szatyi Thu, 2014-12-11 23:25

Dupla adaggal indítottam és nem bántam meg!...mindenkinek nagyon ízlett!...ezt a kelt tészta receptet mentem mert ez a nyerő!!!Köszönöm :-)

krisztinapados
krisztinapados Mon, 2014-12-08 15:50

Kedves Jolán!

A diós -almás tekertnél hogy kell pontosan "megtekerni" a rudakat? Iletve a 2 cm a vastagsága és olyan hosszúak, ahogy a képen látszik?
Segítség!! :-)

Köszönöm!!

szuszi
Jolán / szuszi Mon, 2014-12-08 16:34

Kedves Krisztina !
Igen kb. 2 cm a vastagság és kb. olyan hosszúak, mint a képen. Kérdezték ezt már, hogyan kell tekerni...és próbáltam is leírni. Tehát felvágjuk rudakká és a rúd két felét megfogjuk és ellentétesen csavarunk rajta. Szerintem ezt akár egy darab papíron is ki lehet próbálni, mert azért a tésztával kicsit finomabban kell bánni....de láthatod nekem is könnyedén sikerült....pedig ez volt az első próbálkozásom...azóta többször is sütöttem már....Biztosan sikerülni fog....Azért kérek visszajelzést....ha lehet...:-)
Jó sütögetést...üdv Jolán

976
finomliszt 50 dkg
friss élesztő 2.5 dkg
tojássárgája 2 db
kefir 1 dl
tej 1.5 dl
napraforgó olaj 1 dl
cukor 3 ek
citromhéj 1 citromból nyert
1 csipet
alma 5 közepes db
dió 5 dkg
fahéj 0 ízlés szerint
cukor 3 ek