Nosalty Logó

Dédi kapros-túrós lepénye

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Tubicám
Dédi kapros-túrós lepénye
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
175 °C
  • 11% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Tészta

Túrós réteg

Tejfölös réteg

Összesen 492 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Tészta

Túrós réteg

Tejfölös réteg

Összesen 5901 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír

Tészta

Túrós réteg

Tejfölös réteg

Összesen 221 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    22.2 g

Zsír

  • Összesen
    20.5 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    6 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    115 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    943 g
  • Cink
    218 mg
  • Szelén
    21 mg
  • Kálcium
    145 mg
  • Vas
    169 mg
  • Magnézium
    28 mg
  • Foszfor
    275 mg
  • Nátrium
    73 mg
  • Réz
    8 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    53.2 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    114 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    199 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    13 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    10 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    21 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    100 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    134 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    73 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    118 micro
Összesen 492 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    266.4 g

Zsír

  • Összesen
    245.9 g
  • Telített zsírsav
    91 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    71 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    1383 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11315.5 g
  • Cink
    2611 mg
  • Szelén
    258 mg
  • Kálcium
    1738 mg
  • Vas
    2022 mg
  • Magnézium
    332 mg
  • Foszfor
    3294 mg
  • Nátrium
    873 mg
  • Réz
    101 mg
  • Mangán
    85 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    639 g
  • Cukor
    284 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

VÍZ

  • Összesen
    1368 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2384 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    3 micro
  • E vitamin:
    15 mg
  • C vitamin:
    155 mg
  • D vitamin:
    258 micro
  • K vitamin:
    117 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    252 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1203 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    13 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    825 micro
  • Kolin:
    1069 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1612 micro
  • α-karotin
    38 micro
  • β-karotin
    870 micro
  • β-crypt
    39 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1417 micro
Összesen 5901 Kcal
  • 11% Fehérje
  • 25% Szénhidrát
  • 10% Zsír
  • 55% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Cink
  • Vas
  • Kálcium
  • Nátrium

TOP vitaminok

  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Kolin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10 g

Zsír

  • Összesen
    9.2 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    52 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    425.2 g
  • Cink
    98 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    65 mg
  • Vas
    76 mg
  • Magnézium
    12 mg
  • Foszfor
    124 mg
  • Nátrium
    33 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    24 g
  • Cukor
    11 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    51.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    9 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    45 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    40 mg
  • Retinol - A vitamin:
    61 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    33 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    53 micro
Összesen 221 Kcal

Hozzávalók

Tészta

Túrós réteg

Tejfölös réteg

Elkészítés

Tészta

  1. Az élesztőt felfuttatjuk a cukros, langyos tejben.
  2. Az átszitált lisztet elmorzsoljuk a margarinnal. Hozzáadjuk a tojást, egy csipet sót hintünk bele, majd az élesztős tejjel alaposan összegyúrjuk a tésztát. Lefedve 1 órát kelni hagyjuk.

Túrós réteg

  1. Amíg a tészta kel, addig elkészítjük a tölteléket. A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjéket kemény habbá verjük. Az áttört túróban elkeverjük a tojássárgákat, hozzáadjuk a cukrot és a vaníliás cukrot. Beledolgozzuk a búzadarát.
  2. A friss kaprot felaprítjuk, és beleszórjuk a töltelékbe. Végül a fehérjehabot is óvatosan beleforgatjuk, vigyázva, hogy ne nagyon törjük össze.
  3. Lisztezett felületen kinyújtjuk a tésztát, majd belesimítjuk a sütőpapírral bélelt (vagy vajazott, lisztezett) tepsibe.
  4. Rákanalazzuk a túrós tölteléket a tésztára, szépen elegyengetjük.
  5. 175 C fokra előmelegített sütőben 30 percig sütjük.

Tejfölös réteg

  1. A tejfölben elkeverjük a tojássárgát és a vaníliás cukrot.
  2. Amikor a piténk teteje már kezd pirulni, akkor kivesszük a sütőből, és vastagon lekenjük a tejfölös masszával.
  3. Visszatoljuk a sütőbe, és 200 C fokon 15 perc alatt készre sütjük.
  4. Kockára szeletelve, langyosan kínáljuk.
  • Sütés hőfoka: 175 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 44x40
  • Sütés ideje: 45 perc
  • Elkészítettem: 15 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 605
  • 7 napos nézettség: 5859
  • Össznézettség: 87611
  • Feltöltés dátuma: 2016. április 07.

Ajánló

A pite íze és illata mindenkiben kellemes emlékeket idéz, mert ez a süti amolyan hamisítatlan nagyi konyhájából származó édesség, amelynek zamatát még mindenki gyermekként szívébe zárja, és egy életen át féltve őrizgeti.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Tubicám 33 recept

A megörökölt, régi családi receptfüzetben bukkantam rá a kapros-túrós házi pite eredeti receptjére, ami egy cseppnyi finomításra szorult, mivel a mértékegységek hozzávetőlegesen, a leírások pedig kissé homályosan kerültek feltüntetésre. Amikor az első alkalommal megkóstoltattam a családdal ezt a verziót, akkor édesapám dicséretként annyit szólt: "Édes lányom, ezután már elmehetsz nagymamának!"

Hozzászólások

kathleen

Aranyos a történet, kipróbálom. (én ugyan még nem vagyok dédi, remélem, egyszer leszek, de az átörökítend? füzetet már írom. Lehet, hogy ez a recept majd nálunk is tovább él.)

Tubicám

:) Úgy találtam rá az ?srégi receptre én is, hogy megpróbáltam egy füzetbe gy?jteni az összes régi megsárgult, tépett, itt-ott hiányos feljegyzést, szakácskönyvi lapot és múltszázadbeli újságcikket. Többé-kevésbé már sikerült minden kallódó, valamire való receptet összeírnom. Szerintem az egyik legszebb családi hagyomány, ha átörökíthetjük az utódokra az otthoni ízek megalkotásának tudományát. :) Örülök, ha másnak is segítségére lehetek abban, hogy felidézzen múltbéli gasztro-élményeket. Remélem, ízlik majd a családnak a süti. ;)

Hozzávalók

Tészta

Túrós réteg

Tejfölös réteg

Címlapról ajánljuk

4 jel, hogy ideje lenne kevesebb vörös húst enned –...

Valóban káros lenne a vörös hús fogyasztása, vagy ez is csak egy széles körben elterjedt mítosz, amelynek nincsen alapja? Mint minden állati eredetű élelmiszer, a vörös hús fogyasztása is egészséges lehet bizonyos mértékig, azonban ha túl sokat eszünk belőle, kellemetlen mellékhatásokat tapasztalhatunk, amellyel testünk azt jelzi: ideje lenne kicsit leállni.

Masszi- Rigó Csilla

További cikkek