Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Dán fahéjas csiga

Dán fahéjas csiga
Dán fahéjas csiga
35 perc / előkészület: 20 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (28)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagyon finom és nagyon gyorsan elkészíthető sütemény, kezdők is nyugodtan próbálkozhatnak vele. A tetején a cukrozott, sűrített tej ropogós, karamelles réteggé sül. Stahl Judit Gyors édességek könyvében találtam, kicsit változtattam az eredeti recepten.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sütőt előmelegítjük, a nagy gáztepsit kibéleljük sütőpapírral.
  2. A vajat felolvasztjuk (pl. mikróban), és langyosra hűtjük.
  3. A lisztet összekeverjük az 5 dkg cukorral, sóval, sütőporral, szódabikarbónával.
  4. Hozzáadjuk a vajat (kb. 3 evőkanálnyit hagyjunk meg belőle), joghurtot, tejet, és gyorsan keverjük össze. Lehet fakanállal vagy kézzel, nagyon lágy tésztát fogunk kapni.
  5. Borítsuk ki egy jól belisztezett felületre, és nyújtsuk ki téglalap alakúra, jó vékonyra.
  6. Kenjük meg a megmaradt olvasztott vajjal, és szórjuk meg a fahéjjal összekevert 10 dkg cukorral.
  7. Tekerjük fel szorosan a hosszanti oldalánál indítva, majd vágjuk fel kb. 1 - 1,5 cm vastag szeletekre.
  8. A csigákat sorakoztassuk fel a tepsin, ne túl szorosan, mert nőni fognak.
  9. Kenjük meg a tetejüket a sűrített tejjel, és tegyük be a sütőbe őket.
  10. Légkeveréssel 15 perc alatt megsültek.
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 31 529
elküldve: 8
receptkönyvben: 402
elkészítve: 8/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Lúdanyó

Mióta szakács: 2010.01.24.
11 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
mikor: tízórai, uzsonna
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: skandináv
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
diéta: tojásmentes
fogás: desszert

egyéb elnevezések

ropogós tetejű fahéjas csiga, fahéjas csiga Graham-liszttel

Hozzászólások (28)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Mon, 2014-12-15 21:37

Szia, én úgy nem próbáltam, de biztosan működik, csak valószínűleg a vaj és a joghurt mennyiségén kicsit módosítani kell. A joghurtot növelném, mert a teljes kiőrlésű több folyadékot vesz fel.

Szilva75
Szilva75 Fri, 2014-06-13 13:18

Sziasztok!
Szeretném kipróbálni a csigát, de jelenleg joghurt helyett csak tejföl van itthon. Szerintetek működik azzal is, próbálta már valaki?

Köszönöm

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Fri, 2014-06-13 14:20

Szia,
szerintem nyugodtan megpróbálhatod, arra figyelj, hogy nem biztos, hogy ugyanannyi lisztet vesz fel így a tészta.

taranikó
taranikó Mon, 2013-01-07 09:15

Nekünk is kedvencünk ez a csiga, legyen fahéjas, kakaós vagy pizzás. Én az eredeti recept szerint csinálom, 12 csiga van belőle, iskolába, munkába vinni is szoktuk. Végre itt is süthetem, mert most hoztam szódabikarbónát magammal. Köszi, hogy felraktad a receptet.

Chi00
Chi00 Fri, 2011-09-02 10:41

Szia!
Tegnap én is elkészítettem és mindenki tetszését elnyerte. Nagyon finom, és egyszerű édesség. Köszönöm a receptet!
Szép napot! :)

Puzsi
Puzsi / Puzsi Thu, 2010-12-16 21:48

Kedves Lúdanyó!

Elkészítettem a dán fahéjas csigákat, némi módosítással: tejérzékeny lévén alternatív öszetevőkkel.Szívesen felraknám a receptet, hátha segíthetek másoknak vele. Hozzájárulsz?
Nagyon finom lett, még ki sem hűlt, de már jócskán megcsappant a mennyisége...pedig rögtön dupla adagot készítettem! Ja, és életem első csigája!!! :)
Korábban már elkészítettem az eszkimó szeletet is, képzeld torta lett belőle a Nagybátyám részére!Az is sikert aratott! Köszi a recepteket!

Puzsi

NovakAndi
NovakAndi / NovakAndi Thu, 2012-03-29 19:45

Kedves Puzsi,
kerestem a tejmentes receptet a receptjeidnél, de gondolom, nem tudtad feltenni. Nekem is így kellene elkészítenem, sokat segítenél, ha megmondanád, mivel helyettesítetted a tejes alapanyagokat. köszönöm előre is, Andi

Puzsi
Puzsi / Puzsi Fri, 2012-03-30 09:24

Szia Andi!!

Kicsit el vagyok most havazva, hamarosan a leveledre is reagálok, de most itt egy gyors válasz.
vaj- növényi margarin ( sparban kapható 100 %-os bio, az alpronak is van ilyen 100 %-ban növényi eredetű margarinja, a gazdaságosabb megoldás a LIGa margarin )
joghurt- szójajoghurt
tej- rizs/zab/szójatej
Amúgy a bemutatkozó szövegemben van néhány tipp a helyettesítésre!!

Remélem még időben jött a segítség, jó sütést!

Ja a sürített tejet, sima szójatejes locsolással oldottam meg, ezt egy kicsit cukrozhatod, bár ha jól emlékszem, azt most nem kellene erőltetni...bár a nyírfacukor mehet ! :)

Szép napot!

Puzsi

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Thu, 2010-12-16 22:05

Kedves Puzsi,
nagyon örülök, hogy nálatok is sikert aratott. Köszönöm, hogy megkérdeztél, tedd fel nyugodtan a tejérzékeny változatot.
Tetszik a torta ötlet is :)
Lúdanyó

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Thu, 2010-06-03 06:05

Nagyon örülök, hogy ízlett nektek is! Kipróbáltam már én is kakaósan is, azzal is nagyon finom volt. Van aki sós sütihez használja ezt a tésztát, de úgy még nem próbáltam.

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Sun, 2010-05-30 15:27

Köszönet a receptért! Kitünő, tápláló,gyors és finom uzsonnaétel készült így a 3 Picúromnak. Legközelebb a párom kedvéért- mivel nem szereti a fahéjat- kakaós és diós változatban is készítek.
A tészta egyáltalán nem ragadt, 1 dl tejjel készítettem az 1,5 helyett, kitűnően lehetett vele dolgozni.

lúdanyó
Lúdanyó / lúdanyó Mon, 2010-04-12 06:04

Nekem is sokkal több lett belőle. Szerintem ha 6 darabra vágom, mint ahogy javasolja, akkor ehetetlenek lettek volna a csigák.

Samy
Samy / Samy Sun, 2010-04-11 22:46

Imádom a fahéjas csigát! :) Köszi a receptet! Üdv, Samy

Törölt Felhasználó
Törölt Felhasználó Fri, 2010-04-09 06:19

Isteni finom lehet! Amúgy is imádom a fahéjat, muszáj kipróbálnom a receptet! Köszi :)

765
finomliszt 20 dkg
graham-liszt 20 dkg
vaj 10 dkg
cukor 5 dkg
joghurt 150 g
tej 1.5 dl
sütőpor 1 tk
szódabikarbóna 0.5 tk
1 csipet
cukor 10 dkg
fahéj 2 tk
sűrített tej 4 ek