Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Amerikai cinnamon rolls

Amerikai cinnamon rolls
Amerikai cinnamon rolls
40 perc / előkészület: 25 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A minap egy szupermarketben megláttam pár egész gusztusos mirelit fahéjas csigát, és rettenetesen megkívántam. Persze nem a boltit, az csak eszembe juttatta, hogy milyen régen ki szeretném próbálni ezt a fajta fahéjas csigát, az igazi amerikai cinammon rollst. Jó egy órán keresztül kutattam, mire megtaláltam a legjobban tetsző receptet, amit a feltöltő állítólag a nagynénjétől kapott, aki viszont egy babazsúron (baby shower) szerezte egy barátnőjétől még 1957-ben, Atlantában. Ha igaz a történet, ha nem, ez a recept fantasztikus. Kicsit változtattam rajta itt-ott (magyarosítás eredménye, fura lenne a sok 7-re és 3-ra végződő összeg:D), és az én verziómon nincs krémsajtos máz, mert egyszerűen nem igénylem hozzá.

hozzávalók / 8 adag

Tésztához:

  • 4-5 bögre liszt
  • 2 cs szárított élesztő
  • 60 ml langyos víz
  • 110 g vaj/margarin
  • 70 g cukor
  • 230 ml tej
  • 1 tojás
  • csipet só

Töltelékhez:

  • kb. 7 dkg vaj (nem helyettesíthető)
  • ízlés szerint cukor és fahéj

ajánlat

Akinek van kedve, kipróbálhatja hozzá a krémsajtos mázat is, biztosan finom úgy is! :)

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A langyos vízbe teszünk 1 tk cukrot, és felfuttatjuk benne a 2 cs szárított élesztőt.
  2. Felolvasztjuk a vajat, meglangyosítjuk a tejet, és a kelesztőtál aljába öntjük őket a tojással együtt.
  3. Kb. 10 perc után hozzáadjuk a felfuttatott élesztős vizet, és az egészet robotgéppel összekeverjük.
  4. Hozzáadjuk a cukrot, egy csipet sót, keverünk rajta egyet.
  5. A lisztet bögrénként adjuk hozzá, és amíg csak lehet (kb. a 2. bögre bekeveréséig), a robotgép keverőszárával dolgozunk. Ha már túl sűrű a tészta, cseréljük ki a dagasztószárra és azzal folytassuk. Ha csak az egyik szárat tesszük be, nem mászik fel rajta a tészta, és ezt a tésztát a legolcsóbb kis robotgép is bírja. :) A tészta a kezünkhöz hozzáragadna, de elválik az edény faláról. Akkor jó, ha nagyon puha és szép hólyagos.
  6. Kétszeresére kelesztjük a tésztát (kb. 45-50 perc).
  7. A tészta felét nagyon alaposan belisztezett deszkára tesszük és anélkül, hogy átgyúrnánk, kilapogatjuk, majd kb. fél centi vékony téglalappá nyújtjuk. Ezt a tésztát pillanatok alatt ki lehet nyújtani, csodásan könnyű.
  8. Felolvasztjuk a vaj felét, és megkenjük vele a tésztát. Mire végzünk az itt következő résszel, lehűlne a maradék vaj, így érdemes külön-külön olvasztani a két adagnak, ugyanis nem simán kenhetőnek kell lennie, hanem egyenesen folyékonynak és langyosnak.
  9. Megszórjuk a tésztát cukorral és fahéjjal (én nem sajnáltam egyiket sem), és feltekerjük.
  10. Fogunk egy hosszabb cérnaszálat, betoljuk a tészta alá, és a két végét ellentétes irányba húzzuk, ezzel elvágjuk a tésztát. Nem igazán lehet késsel felvágni ezt a tésztát, mert ahhoz túl puha, szétesik és eldeformálódik (kipróbáltam, tényleg :D).
  11. Egy tepsibe egymáshoz közel tesszük a kis tekercseket, és hagyjuk benne kelni pár percig, majd betesszük a sütőbe, és kb. 15-20 perc alatt készre sütjük. Nem kell nagyon megbarnulnia, elég ha épp csak egy kis színt kap.
  12. Élvezzük a lakást betöltő fahéjillatot, és igyekszünk nem megégetni a nyelvünket a forró sütivel. :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 30x20 cm
  • költség: 600 Ft

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 27 752
elküldve: 7
receptkönyvben: 251
elkészítve: 12/15
Facebookon megjelent: -

szakács

kfVera

Mióta szakács: 2012.04.02.
2 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
konyhatitkok: nagyi receptjei
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

fahéjas csiga, fahéjas tekercs, amerikai fahéjas csiga, kelt csiga fahéjas töltelékkel

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

ojessica
ojessica Fri, 2016-03-11 15:59

Szia! Nekem az lenne a kérdésem hogy a tésztát az összegyúrás után lehet e egy éjszakán át keleszteni,illetve hűtőbe tenni? Ha mondjuk nincs időnk reggel vacakolni vele,és várni a kelési időt, viszont szeretnénk frissen elkészitett csigákat reggelizni. :P Vagy ne is gondolkodjak ilyesmin mert csak elrontom a tésztát? :D

vwbettike
S.Bettike / vwbettike Fri, 2015-01-09 07:40

Mióta rátaláltam erre a receptre,csak így készítem a fahéjjas csigát!Ajánlom mindenkinek,kezdőknek-haladóknak!Annyira finom,hogy az ember nehezen tudja abbahagyni!Én is csak pont ennyire sütöttem meg,mint a képen!TÖKÉLETES ÚGY AHOGY VAN!Köszönöm a receptet! =)

Lakatos Aranka
Lakatos Aranka Sat, 2014-04-12 10:17

Szerintem egy 2.5 dcl-es bögre jó. Én másnál már kipróbáltam ezt ezt a mennyiséget. Viszont ilyen színtelenül nekem sületlennek tűnik, kicsit még sütni kell, hogy kapjon egy kis színt.

k.margaréta
k.margaréta Wed, 2013-05-22 08:16

Szia kfVera!

Annyit légy szíves megmondani, hogy a bögre hány dl-es? Nem vagyok kezdő háziasszony, de mivel a tej, víz, folyadékmennyiség adottak, fontos tudnom, nehogy a könnyű tészta kemény legyen.
Előre is köszönöm a válaszodat!
Margit

Lakatos Aranka
Lakatos Aranka Sat, 2014-04-12 10:19

Szerintem 2.5 dcl-es a bögre, én ezt már más tésztánál kipróbáltam. Viszont én egy kicsit jobban megsütném, mert így sületlennek tűnik.