r
Nosalty Logó

Dalken-torony meggyöntettel

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Batida
Dalken-torony meggyöntettel
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 393 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 1565 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Összesen 180 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    10.1 g

Zsír

  • Összesen
    12.2 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    119 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    443.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    18 mg
  • Kálcium
    87 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    18 mg
  • Foszfor
    155 mg
  • Nátrium
    164 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    60.5 g
  • Cukor
    40 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    124.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    146 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    9 mg
  • D vitamin:
    21 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    27 micro
  • Kolin:
    89 mg
  • Retinol - A vitamin:
    107 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    451 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    178 micro
Összesen 393 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    40.2 g

Zsír

  • Összesen
    48.6 g
  • Telített zsírsav
    24 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    478 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1772.3 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    70 mg
  • Kálcium
    346 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    72 mg
  • Foszfor
    620 mg
  • Nátrium
    657 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    242.2 g
  • Cukor
    158 mg
  • Élelmi rost
    6 mg

VÍZ

  • Összesen
    499.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    583 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    36 mg
  • D vitamin:
    84 micro
  • K vitamin:
    8 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    109 micro
  • Kolin:
    356 mg
  • Retinol - A vitamin:
    430 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    1804 micro
  • β-crypt
    33 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    712 micro
Összesen 1565 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 29% Szénhidrát
  • 6% Zsír
  • 60% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    4.6 g

Zsír

  • Összesen
    5.5 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    202.2 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    40 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    75 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    27.6 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    57 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    67 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    10 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    12 micro
  • Kolin:
    41 mg
  • Retinol - A vitamin:
    49 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    206 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    81 micro
Összesen 180 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Elkészítés

A tésztához

  1. A tojássárgákat a tejföllel, a liszttel, sóval és a vaníliás cukorral simára keverjük. A tojásfehérjéket a kristálycukorral kemény habbá verjük, majd óvatosan és lassan az alaptésztához keverjük. Nem folyós, hanem kimondottan hab állagú tészta lesz belőle. Ez kb. 16 kicsi tésztakorongra lesz elég, azaz 4 tornyocskára.
  2. A sajtot, az étkezési keményítőt, a porcukrot, a narancs reszelt héját, a tejfölt és a narancslevet egy villa segítségével jól eldolgozzuk, narancslikőrrel "feljavítjuk", és hűtőbe tesszük dermedni.
  3. A meggyet kis lábasba helyezzük, megszórjuk a kristálycukorral, és hagyjuk kb. 10-15 percig állni, amíg levet nem ereszt, majd lassan, kis lángon felforraljuk. Ha túl kevés levet eresztene, egy kicsi vízzel higíthatjuk, kb. 0,5-1 dl-el. Nem kell sokáig főzni, csak amíg láthatóan fortyog körülötte meggylé, majd vegyük le a tűzről kis időre.
  4. Kiveszünk belőle egy evőkanálnyit, és egy tálkában gyorsan eldolgozzuk az étkezési keményítővel. A lábast visszatesszük a tűzre, és hozzákeverjük a keményítős meggylevet, és addig főzzük együtt tovább, amíg sűrű, szinte "mozdulatlan" állagú öntetet kapunk.
  5. A vajat megolvasztjuk, és egy kis méretű serpenyőt kikenünk vele. Egy púpos evőkanálnyi tésztahabot tegyünk a serpenyő közepére, és óvatosan terítsük el kör alakban, kb. 10 cm-es átmérővel. Kb. 2 percig kell aranysárgára sütni egy-egy oldalát, majd mikor a pereme már elszíneződni, barnulni kezd, akkor lehet szépen alányúlni egy lapos eszközzel, pl. műanyag tortalapáttal, és óvatosan megfordítani, majd ott is 2 percig sütni. Külsőre olyan, mint egy mini palacsinta, de a tésztája levegős, omlettszerű lesz. Minden adag sütése előtt érdemes kicsit vajazni a serpenyőt!
  6. A tésztakorongokat (személyenként 4 db) egy tányérra helyezzük, egy kanálnyi krémmel megtöltjük a szinteket, majd a következő korongocskát ráhelyezzük. A negyedik korong tetejét megszórjuk porcukorral, és bő evőkanálnyi meggyszósszal szervírozzuk.
  • Sütés ideje: 50 perc
  • Receptkönyvben: 46
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 11389
  • Feltöltés dátuma: 2011. július 13.

Ajánló

Különleges alkalmak desszertje is lehet akár, vagy csak mert szeretitek a finomságokat. :-)

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ezt a receptet egy kedves nosalty-s szakácstársamnak, Editnek (laraed) ajánlom, akinek építő hozzászólásai és baráti támogatása jócskán hozzájárult ahhoz, hogy egyre jobban érezzem magam ezen az oldalon. :-) Az alapreceptet egy osztrák édesség, a "Dalken" képezi (másnéven Liwanze), ami nagyon közkedvelt édesség odaát, leginkább a palacsintához lehetne hasonlítani, de nem egészen az. Úgy eszik, mint az amerikai palacsintát, mindenféle krémmel, öntettel meglocsolják, és reggelire, ebédre, vacsora fogyasztják. Egy speciális Dalken-sütőforma kéne hozzá (amit kint sem lehet már kapni, esetleg csak bolhapiacokon), aminek hiányában én átkonvertáltam a receptet teflonserpenyőre, és megalkottam hozzá a krémet és a szószt, hogy kissé különlegesebb, mutatósabb desszerthez juthassak. A meggyes öntet egyébként egy másik kedvenc sütim tölteléke, majd ezt is felteszem hamarosan. Ahogy az elkészítésben is írtam, ez az adag pont 4 főre szól, 1-1 darab tortácskával, azaz, aki többet szeretne kihozni belőle, szorozza fel a mennyiségeket. A süti maga kiadós, és nagyon finom, tehát harmadik fogásként pont ennyi kell és nem több. Mivel a lapocskák sütése őszintén szólva nekem is az inkvizícióval volt egyenlő, az első kettő borzalmas, zajos amőbává alakult, már készültem sikítva kirohanni a konyhából, és otthagyni az egész projektet. De a harmadik már varázslatosan szép lett, és rájöttem, muszáj befejeznem! Az eredmény a képen látható, a prototípusok már az örök sütimezőkön kószálnak valahol... :-) Ettől függetlenül nem ígérhetek mást, csak vért és könnyeket, ezért leírom nektek az amerakiai palacsinta (pancake) receptjét is, hátha ezzel több kreatív jelölt is akad, aki kipróbálja ezt a finomságot, mert így lényegesen egyszerűbb. Pancake: 12,5 dkg liszt 2 tk sütőpor 1 púpos ek cukor fél kk só 1,25 dl tej 3 dkg olvaszott vaj 1 tojás Elkészítés: A tojást jól elkeverjük a cukorral, majd hozzáöntjük a tejet és az olvadt, de már kihűlt vajat. Hozzászitáljuk a sütőporral és sóval elkevert lisztet, így a hagyományos palacsintatésztánál jóval sűrűbb masszát kapunk, amit még negyed óráig állni hagyunk. 1-2 ek olajat közepes erősségű tűzön hevítünk, majd 1-1 evőkanálnyi masszát adagolunk a teflon serpenyőbe. Oldalanként pár perc alatt aranybarnára sütjük. Kb. 15 db pancake lesz belőle.

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

Az öntethez

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek