r
Nosalty Logó

Dal Makhani indiai lencsefőzelék

Zsófi.M
Dal Makhani indiai lencsefőzelék
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

Fokhagyma-gyömbérpaszta

Főzelék

872
Kalória
42.8g
Fehérje
119.5g
Szénhidrát
27.4g
Zsír
202g
Víz
23g
Koleszterin
24.4g
Élelmi rost
13.4g
Cukor
  • 11% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Fokhagyma-gyömbérpaszta

Főzelék

Összesen 872 kcal
  • 11% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Fokhagyma-gyömbérpaszta

Főzelék

Összesen 3487 kcal
  • 11% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír

Fokhagyma-gyömbérpaszta

Főzelék

Összesen 195 kcal
  • 11% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    42.8 g

Zsír

  • Összesen
    27.4 g
  • Telített zsírsav
    22 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    23 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1092.6 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    6 mg
  • Kálcium
    138 mg
  • Vas
    12 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    636 mg
  • Nátrium
    98 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    119.5 g
  • Cukor
    13 mg
  • Élelmi rost
    24 mg

Víz

  • Összesen
    202 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    108 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    3 mg
  • C vitamin:
    21 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    15 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    704 micro
  • Kolin:
    150 mg
  • Retinol - A vitamin:
    67 micro
  • α-karotin
    15 micro
  • β-karotin
    481 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    14382 micro
  • Lut-zea
    1 micro
Összesen 872 kcal
  • 11% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    171.3 g

Zsír

  • Összesen
    109.5 g
  • Telített zsírsav
    87 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    5 g
  • Koleszterin
    92 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4370.5 g
  • Cink
    21 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    552 mg
  • Vas
    49 mg
  • Magnézium
    775 mg
  • Foszfor
    2542 mg
  • Nátrium
    392 mg
  • Réz
    6 mg
  • Mangán
    9 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    477.8 g
  • Cukor
    54 mg
  • Élelmi rost
    98 mg

Víz

  • Összesen
    807.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    431 micro
  • B6 vitamin:
    4 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    82 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    61 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    21 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    2816 micro
  • Kolin:
    599 mg
  • Retinol - A vitamin:
    268 micro
  • α-karotin
    58 micro
  • β-karotin
    1924 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    57528 micro
  • Lut-zea
    5 micro
Összesen 3487 kcal
  • 11% Fehérje
  • 30% Szénhidrát
  • 7% Zsír
  • 52% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.5 g

Zsír

  • Összesen
    6.1 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    5 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    242.7 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    31 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    43 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    22 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    44.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    24 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    156 micro
  • Kolin:
    33 mg
  • Retinol - A vitamin:
    15 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    107 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3194 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 195 kcal

Elkészítés

Fokhagyma-gyömbérpaszta

  1. Elkészítjük a fokhagyma-gyömbér pasztát. Ehhez lereszelünk 1 résznyi gyömbért és nagyjából ugyanakkora mennyiségnyi fokhagymát, és annyi olajjal összekeverjük, amennyit felvesz (1-2 evőkanál, ízlés szerint). Ezt kis üvegben lehet tárolni jó sokáig, kb. két teáskanálra lesz szükségünk belőle majd.

Főzelék

  1. A lencsét beáztatjuk annyi időre, amennyit a csomagolás ír. Áztatás után megfőzzük, arra figyelve, hogy még ne legyen teljesen kész, az egészet később kb. 20 percig fogjuk főzni együtt. A konzervet leszűrjük, a levére nem lesz szükség (a lencse főzővízére viszont igen!).
  2. Ha a lencse megfőtt, felhevítjük a vajat, és ha meleg, beletesszük a fahéjgerezdet és a szegfűszeget. Pár perc alatt illatozni kezd.
  3. Hozzáadjuk a köménymagot, megvárjuk, amíg sisteregni kezd.
  4. Hozzákeverünk 2 teáskanálnyit a fokhagyma-gyömbér pasztából, és hozzákeverjük a chilipelyhet is. Fél percig pirítjuk.
  5. Hozzákeverjük az apróra vágott hagymát, és aranybarnára pirítjuk az egészet.
  6. Összekeverjük a sűrített paradicsomot a kókusztejszínnel, majd az egészet hozzáadjuk a hagymás-fűszeres alaphoz. Addig főzzük-pirítjuk, amíg az olaj kicsit ki nem csapódik az oldalán, és elkezd a szósz pirulni.
  7. Hozzákeverjük a cayenne borsot és a kurkumát is.
  8. Hozzáadjuk a lencsét a főzővízével együtt, hozzákeverjük a vörösbab-konzervet is. 8-10 percig főzzük. Ízlés szerint sózzuk.
  9. Ha már kicsit elforrta a levét, hozzákeverjük a rizstejszínt. Felforraljuk, és újabb 3 perc rotyogtatás után készen is van.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 20 p

Szilveszterre készítettük a tradícionális lencsefőzelék helyett, nagy sikert aratott. Sima tejszínnel is készíthető.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...