Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csupa szilvás kalács

Csupa szilvás kalács
Csupa szilvás kalács
75 perc / előkészület: 30 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy kalács szilvaimádóknak.:-) Mivel én is a táborotokba tartozom, és kedvencem a kelt tészta, most egy fonott, szilvás koszorút készítettem. Húsvétra, de bármikor máskor is kiváló, változatos kalács. Szilvával, szilvalekvárral és aszalt szilvával. Mindenből egy kicsit, de semmiből sem túl sokat. Nem tudom, lehet-e ezt a variációt még fokozni, de nem hiszem. A tejszín, tej keveréke és a gyümölcs nagyon nyerő, szaftos, és még másnap is finom puha.

hozzávalók / 10 adag

A tésztához

A töltelékhez

A tetejére

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt langyos tejben 1 ek cukorral futtassuk fel. 
  2. A tészta további összetevőiből gyúrjunk hólyagos, egynemű kelt tésztát. De ne túl lágyat, úgy jobban formatartó majd a csavart forma.
  3. Hagyjuk kelni legalább 70-80 percig.
  4. Készítsük el a szilvás tölteléket, a szilvákat engedjük ki, csöpögtessük le alaposan, keverjük össze a cukrokkal, citrommal, lekvárral és az apróra vágott aszalt szilvával, majd a babapiskótamorzsával. Hagyjuk kicsit állni, hogy a morzsa megszívja magát a szilvák levével.
  5. A megkelt tésztát osszuk el 2 egyenlő részre, és nyújtsuk ki őket legalább két, 40 cm hosszú téglalapra. Töltsük meg egyenként a töltelékkel, csavarjuk fel.
  6. A 2 részből sodorjuk össze óvatosan, zsinórszerűen a kalácsot, majd tekerjük koszorú formában egy 28-cm-es tortaformába, hogy sütés közben is jobban tartsa a formáját. Ha még biztosabbra akarunk menni, a koszorú közepébe is tehetünk egy kisebb, hőálló kerek edényt, vízzel vagy alufóliával bevont papírhengert. 
  7. Kenjük le a tetejét 1 felvert tojással, szórjuk meg hántolt mandulával.
  8. Hagyjuk még 20 percig kelni. Majd süssük aranybarnára kb. 45 perc alatt 160 fokon. 
  • sütési hőfok: 160°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 533
elküldve: 3
receptkönyvben: 27
elkészítve: 1/3
Facebookon megjelent: -

szakács

szanten

Mióta szakács: 2013.01.11.
54 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
alkalom: húsvét, Anyák napja, karácsonyi édességek, újév
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

szilvatöltelékes kalács, szilvalekváros kalács, aszalt szilvás kalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

450
finomliszt 600 g
cukor 80 g
vaníliás cukor 1 csomag
1 csipet
vaj 70 g
friss élesztő 5 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
habtejszín 1 dl
tej 1.5 dl
tojás 1 db
tojássárgája 1 db
szilva 200 g
cukor 3 ek
vaníliás cukor 1 csomag
aszalt szilva 3 dkg
szilvalekvár 3 ek
citromlé 1 citromból nyert
babapiskóta 5 db
tojás 1 db
mandula 50 g