Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csontleves Csöpp konyhájából

Csontleves Csöpp konyhájából
Csontleves Csöpp konyhájából
210 perc / előkészület: 10 perc főzés: 200 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Amikor vasárnap kiadós a második fogás, akkor szoktam ezt a levest elkészíteni, mert olcsó és nagyon finom. Valamennyi főtt húst a csontokról is le tudunk szedni, de marad hely a hasunkban a rántott húsnak is.. :) Csirkelábat mindig érdemes beletenni a húslevesbe, csontlevesbe, mert a belőle kifőlő kocsonyásító anyag sokkal tartalmasabbá teszi a levesünket. Én nyáron, mikor olcsó a paradicsom és a paprika, mindig teszek el a fagyasztómba, a paradicsomot egészben, a paprikát negyedekre vágva. Így télen mindig van kéznél a leveshez.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A csontokat, a csirkelábakat alaposan megmossuk, majd hideg vízben feltesszük főni a negyedekre vágott hagymával, a bevagdosott fokhagymával és az egész borssal. Forrásig lehet nagy lángon főzni.
  2. Közben megtisztítjuk, és feldaraboljuk a zöldségeket. A répákat ujjnyi darabokra, a paprikát, paradicsomot, karalábét negyedeljük, a kelbimbót és a petrezselymet egészben hagyjuk.
  3. Amikor a leves felforr, megsózzuk, majd beletesszük a többi hozzávalót, és kis lángon főzzük tovább, épp csak gyöngyözzön, hogy szép tiszta levesünk legyen.
  4. Kb.3 óra múlva, amikor a csirkeláb is puhára főtt, leszűrjük.
  5. Pár merőkanálnyi levesben cérnametéltet főzünk, leszűrjük, leöblítjük, és a leveshez keverjük.
  • elkészítettem: 100 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 160
elküldve: 0
receptkönyvben: 42
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Csöpp

Mióta szakács: 2013.02.13.
55 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
kalória: alacsony
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: levesek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
fogás: leves
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 6 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

receptkategóriák

egyéb elnevezések

húsleves csirke aprólékból, erőleves, zöldséges húsleves

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

csato
csato Sat, 2013-04-13 16:45

Biztos hajmeresztő de imádom a csirke lábat.Viszont az fő meg leghamarabb szerintem.Na nem a velős csont az biztos.És a tésztát sosem mosd le.Tilos!Kérdezz meg egy olaszt.És tökéletesen csinálják!Üdv Csató

Csöpp
Csöpp / Csöpp Mon, 2013-04-15 09:26

Én is szeretem :) azért írtam, hogy mire az megfő, a leves is kész van, mert én azt szoktam figyelni, hogy mikor könnyedén leválik a csontról, akkor biztos minden kész. A tésztát azért öblítem le, mert a hideg víz hirtelen megállítja a főzési folyamatot, és valahogy jobb állaga lesz szerintem. De persze mindenki másképp szereti, mi így szoktuk meg. Üdv: Csöpp

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Sat, 2013-04-13 14:58

Jó magam külön szoktam forrásban lévő sózott vízben a levesbetétet kifőzni.A levest erre a célra nem pocsékolom el.Zellert nem szoktál bele főzni a csontlevesbe?

Csöpp
Csöpp / Csöpp Mon, 2013-04-15 09:17

Régen én is vízben főztem a tésztát, de egyszer megkóstoltam levesben főzve, és egész más íze van. Nem kell ám sok leves hozzá, kb.2 merőkanálnyi. Zellert azért nem teszek bele, mert nekem túl markáns íze van, néha egy kis zellerzöld azért kerül bele.

Csöpp
Csöpp / Csöpp Mon, 2013-04-15 09:08

Nincs mit .. :) én 3 féleképpen szoktam paprikát fagyasztani: negyedelve egy nagy zacskóban, ez megy a levesekbe, pörköltekbe. Egészben úgy, hogy a magházát kivágom, ebből töltött paprikát szoktam készíteni. Feldarabolva úgy, hogy minden kis zacskóba teszek negyedekre vágott paradicsomot is, ebből lecsó készül. Így télen sosem kell vennem a méregdrága, ízetlen paprikából.

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Wed, 2013-04-17 23:30

Kedves Csöpp!

Igen, többek közt a paprika eltevésére gondoltam, ..:)

Köszi, hogy így leírtad, hogy én miért nem csumáztam ki eddig az egész paprikákat?!??!?
Rengeteg helyet foglaltak, mindig morogtam, de eztán nem fogok! :)

Nagyon jók ezek az ötletek, köszönöm, élni fogok velük az idén...:)

A kertben már ültettünk végre, palántát még nem, de oda fogok ezekre figyelni, ha a terméseket rakom el, nekem meg az üveges lecsók nem szoktak sikerülni, ahogy én szeretném,- ha arra vágyom, akkor abba anyukám segít be, ha meg paradicsomlé kell, akkor azt anyósom készíti, az ő tudásukban mindig megbízok, e téren is.:)
Az érdekesség, hogy viszont anyósom lecsója már nem annyira, míg anyukám paradicsomleve nem annyira nyeri el az ízlésünket,...:)
Az enyém csak kialakulóban van, én még kezdő vagyok e téren, az enyém a harmadik féle eltevési módszer és íz...:)
Én most a hámozott paradicsomra szoktam rá, itt van fenn a receptje,..egy kedves szakácstársunk tette fel, élek is ezzel a lehetőséggel mesés .....olaszos tészta ételekhez, mesés!!.:)

A levestésztát nagyon sokszor én is, anyukámtól és több más családtagtól tanulva, a kimert, leszűrt leveslében főzöm ki, és amikor kész, azon nyomban a leszűrt levessel, a benne lévő csonttal vagy hússal, ( mindkettővel), zöldségekkel tálalom.
Ha mégis enyhén sós vízben főzöm ki, azért ilyen is akad nem egyszer, -nem szoktam leöblíteni hideg vízzel, leszűröm, azonnal forró, leszűrt leves levét merek rá.:)
Tálalás, ahogy előbb írtam.:)
Köszönöm a segítséget.:)

Szép tavaszi napot kívánok!
Éva-Anyóca

88
marha velőscsont 1 db
karajcsont 30 dkg
csirkeláb 3 db
sárgarépa 4 db
fehérrépa 2 db
fokhagyma 5 gerezd
vöröshagyma 1 nagy fej
paradicsom 1 db
paprika 1 db
karalábé 0.5 db
bors 1 ek
petrezselyem 1 csokor
kelbimbó 4 db
víz 2 l