Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Fánk 19. - tejfölös, pillekönnyű

Fánk 19. - tejfölös, pillekönnyű
Fánk 19. - tejfölös, pillekönnyű
150 perc / előkészület: 120 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (29)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Na, én, meg a fánk az két külön fogalom. Sosem szerettem, mert amit én ettem, az mindig túl nehéz sűrű és olajos volt. A férjem egy időben nyaggatott, hogy Csinálj már fánkot...! Jaj ne...!Én nem tudok fánkot csinálni!Nem is szeretem. Amit pedig nem szeretek, azt legtöbbször el is rontom.
Ezen a vasárnap reggelen azonban megszállt az ihlet. Meglepem őt egy kis fánkkal. Recept? Nincs. Keresnem kell...Találtam párat, de a legtöbb tejjel készült. Az én két kis lurkóm pedig az összes tejet megitta. Sebaj! Akkor saját kútfőből dolgozunk...Egy kiló liszthez egy élesztő kell, van itthon tojás és tejföl is....Remek. Sikerülnie kell! Kisütöttem, megkóstoltam, és nem tocsog az olajban....könnyű a tésztája....hmmmmm. Most mi van....? Mégis csak szeretem a fánkot? Meglehet. De ez még mind semmi! A legkisebb fiam lábujjhegyre állva csente el a tálból még akkor is, amikor már szóltam neki, hogy fájni fog a pocakod, ha nem hagyod abba! Hat-nyolc darab után. Mindenkinek ízlett, és az én nagy kritikusom a kedvesem is elismerően bólogatott.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

A tetejére lekvár helyett pudingot is tehetünk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A  langyos vízbe teszünk egy csipet sót és egy csipet cukrot, illetve a szétmorzsolt élesztőt. Pár perc alatt felfut.
  2. Addig bekapcsoljuk a sütőt 100 fokra 10 percig, majd elzárjuk.
  3. A lisztet és a többi hozzávalót egy nagy tálba öntjük, majd az élesztőt is hozzáadjuk. Szépen összedolgozzuk az alapanyagokat. Kézzel vagy géppel is dagaszthatjuk. (Én a kézi mixeremmel készítem.) Akkor jó a tészta, ha ha szépen elválik a táltól, és sima. Ne legyen túl kemény és túl lágy sem.
  4. Egy órára a langyos sütőbe tesszük megkelni.
  5. A tésztát 1,5 cm -re kinyújtjuk, és szaggatóval vagy pohárral kiszaggatjuk. (6 cm átmérő)
  6. A közepét két ujjal kicsit összecsípjük, így egy mélyedés marad benne sütéskor.
  7. Bő forró olajban kisütjük. Fontos, hogy az olaj mindig forró legyen, különben megszívja magát, és olajos lesz.
  8. A sütés 1-2 perc igen gyorsan kell megfordítani.
  9. A tetejére lekvárt, porcukrot teszünk.

  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 40 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 21 055
elküldve: 13
receptkönyvben: 538
elkészítve: 11/22
Facebookon megjelent: -

szakács

Bogi   :o)

Mióta szakács: 2010.03.04.
105 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
alkalom: farsang
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: fánk
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

szalagos fánk tejföllel, tejfölös fánk

Hozzászólások (29)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Hajni1986
Hajni1986 Sun, 2013-06-02 19:05

Még sosem csináltam fánkot, gondoltam ezt a receptet fogom kipróbálni. Nem tudom mit rontottam el, de az enyém inkább sós chipsre hasonlít :( azt hiszem itt fel is adom. Mindenestre a képen jól néz ki :(

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2013-06-03 10:32

Kedves Hajni!
Talán az élesztő nem volt jó.Én jártam már úgy hogy hiába friss volt,nem volt jó fajta.
Ne add fel.
Üdv:Bogi

Hajni1986
Hajni1986 Wed, 2013-08-28 14:25

Egy hét múlva újra megpróbáltam, csak elfelejtettem megírni :)) Mások szerint is az élesztővel volt gond, és másodjára sikerült is :) Nagyon finom lett, köszönöm a receptet máskor is elkészítem :))

Katusch953
Katusch953 Sat, 2013-02-09 12:49

Jó lehet!! Csak azt nem tudom a sütőt miért kell bekapcsolni????????

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2013-02-09 19:06

Mert langyos sütőben kelesztjük.Nem sütjük!!!!!Kb 10 perc alatt eléri a megfelelő hőfokot.
Üdv:Bogi

rrebeka
rrebeka Mon, 2012-07-02 11:03

Drága Bogi!
Köszi a receptet NAGYON fincsi lett. Még soha nem mertem belefogni fánkot sütni pont azért amiért te is írtad. De ez nagyon jól sikerült, nagyon hamar el is fogyott. Úgyhogy sütöm is a következő adagot.

Bia
Bogi :o) / Bia Mon, 2012-07-02 13:30

Eszterkém!
Te nagyon ügyes vagy neked ez semmiség.Nagyon szivesen.Puszi.
Bogi

Pecci
Pecci / Pecci Sun, 2012-04-01 21:07

Ez valami mennyei lett!!! Családnak sütöttem meg, mert én magam nem szeretem az olajban sült dolgokat, de ebbe belekóstoltam, és nagyon finom volt!
Nekünk elég volt a fele mennyiség, így is kb. 25 db lett!!!

Randika
Randika / Randika Sun, 2012-03-25 17:02

a mai ebéd utánra csináltam ilyen fánkot,de csak fél adaggal,nekem soknak tünt az 1kg liszt....a tejföltöl megvoltam kicsit ijedve,másféle fánk receptem volt eddig amik mindég úsztak az olajban bárhogyis sütöttem.Na de ezek??világosak maradtak,nem szívták az olajat,igaz én hiába nyomkodtam be a közepüket,nem maradtak úgy sütés közben,nekem akkorák lettek mint a labdák,de így beleharapva a belsejébe tudtunk lekvárt tenni:):):)nagyon finomak,így fogom ezentúl csinálni a fánkot

timi kiraly
timi kiraly Mon, 2012-02-06 15:13

SZIA BOGI,most sütöttem meg a fánkokat nagyon finom lett köszi a receptet. üdv TIMI

Bia
Bogi :o) / Bia Sun, 2011-10-16 13:27

Kedves Ági!
Valamiért csak most látom ezt a hozzászólást.
Nagyon örülök hogy jól sikerült és ízlett nektek.
Minden jót az egész családnak.
Üdv:Bogi

witch
witch / witch Wed, 2011-07-20 17:52

Koszonom a gyors valaszt! Mar kostoltam valakinel a tejfollel keszult fankot es az olyan finom! Ezert nagyon orultem, hogy te megosztottad velunk a receptedet! Hidegen is finom!

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2011-07-20 17:04

Szia Witch!
Általában van 175 grammos és 450 grammos.Nekem a 450 grammos a nagy doboz.Kösz hogy kérdeztél ezt most beleírom a receptbe.Üdv:Bogi:o)

juci2
juci2 Thu, 2011-05-12 12:51

Eddig hagyományos módon készítettem a fánkot,de ez a recept túltett rajta! A fánkok gyönyörűek lettek és tényleg pillekönnyűek.
Köszönet érte,receptkönyvemben a helye.

Ilu71
Ilu71 Sat, 2011-05-07 09:26

Már elnézést,de a 3 kk só nem sok egy kicsit?
A cukor pedig kevés.
Nem kötözködésből írom.

Bia
Bogi :o) / Bia Sat, 2011-05-07 13:16

Nem ez így teljesen jó,de ha te édesen szereted cukrozhatod még.Én a tetejére szórtam és a lekvár vagy dzsem is kelőképpen édes volt.Üdv
:Bogi

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Fri, 2011-05-06 18:44

Ezt most azonnal elmentettem, Bogikám! Az én Kedvesem sem szereti a fánkot, csakúgy, mint te; rajta fogom tesztelni. :-) Én imádom a fánkot, és erre is kíváncsi vagyok. Köszi a receptet! Puszi: Gabi

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2011-05-06 21:34

Na akkor nagyon kíváncsi vagyok hogy fog neki ízleni.Írd meg az eredményt légyszives.Puszi.Bogi

1123
finomliszt 100 dkg
víz 2 dl
élesztő 5 dkg
margarin 4 ek
tojássárgája 3 db
tejföl 450 g
3 kávéskanál
cukor 2 teáskanál
napraforgó olaj 5 dl
lekvár/ dzsem 5 dkg