Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csodálatos szelet

Csodálatos szelet
Csodálatos szelet
75 perc / előkészület: 50 perc főzés: 10 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (26)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Bevonhatjuk csokimázzal, vagy a meggylével készült pudingöntettel. Mindhárom változatot kipróbáltam, a család kedvence a krémes bevonatú. Jó, ha szeletelés előtt 2-3 órát hűtőben áll.

hozzávalók / 8 adag

Barna tészta

Diós piskóta

Krém

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A krémhez 5 dl tejet forrni teszünk, ezalatt a 4 tojássárgáját 6 ek cukorral habosra kavarjuk, hozzáadjuk a 2 pudingport, és a maradék 1 dl tejjel simára kavarjuk. Amikor a tej forr, hozzáöntjük a tojásos pudingot, gyorsan kavarjuk, mert pillanatok alatt besűrűsödik. Amikor kész, beledolgozunk egy diónyi vajat, és lefedjük, hogy ne bőrözzön meg. Ha kihűlt a krém, hozzáadogatjuk a porcukorral és vaníliával habosra kavart vajat.
  2. A barna tésztához a tojásfehérjéből a cukor és a víz fokozatos hozzáadásával kemény habot verünk. A gépet egyes fokozatra visszaállítjuk, egyenként hozzáadjuk a tojások sárgáját és a 2 ek olajat. Szűrőbe tesszük a lisztet, keményítőt, sütőport és a kakaót, rászitáljuk a habos masszára, majd óvatosan beleforgatjuk. Sütőpapírral bélelt tepsiben elterítjük és megsütjük. (15 perc 180 fok, tűpróba)
  3. A diós piskótához a 4 tojásfehérjét a cukor fokozatos hozzáadásával keményre verjük, hozzáadjuk a dióval elkevert lisztet és a jól lecsepegtetett meggyet. Ugyanabban a tepsiben sütjük, mint az előző piskótát oly módon, hogy a sütőpapírt hosszában félbe hajtjuk, majd ez egyik felét feltűrjük, hogy a tészta ne folyjon szét. (Vagyis csak fele akkora lapot sütünk, mint az előbbinél. (170 fokon 10-15 perc).
  4. A barna tésztát hosszában félbevágjuk (nem vízszintesen és nem keresztbe). A krémet kétfelé osztjuk (ha a tetejét is meg szeretnénk kenni, úgy 4 ek-nyit félreteszünk a krémből). Az egyik barna lapra rákenjük a krém felét, ráhelyezzük a meggyes-diós lapot, rákenjük a maradék krémet, és rátesszük a másik barna lapot.
  5. Ha a tetejére is hagytunk krémet, rákenjük a tészta tetejére, és megszórhatjuk csokoládé forgáccsal. Háromszögű vagy hosszúkás szeletekre vágjuk.
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 36x26 cm
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 103 815
elküldve: 28
receptkönyvben: 872
elkészítve: 34/34
Facebookon megjelent: 3

szakács

Csiki Piroska

Mióta szakács: 2010.09.12.
222 recept

receptjellemzők

konyha: erdélyi
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
mikor: mindig, ebéd, uzsonna
szezon: bármikor
kategória: édes süti
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Csoda süti, diós-meggyes-krémes szelet, diós tésztájú krémes süti

Hozzászólások (26)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Sun, 2016-01-31 03:04

Kedves Szakácsunk!
Gratulálunk, a Tiéd lett 2016.01.30. legnézettebb receptje!
Üdvözlettel, NoSalty.hu

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Sun, 2015-07-05 09:05

Kedves Piroska ,valóban nagyon guszta sütemény,és remélem ha a meleg csillapodik megsütöm.Most inkább az ételek vannak hangsúlyban nálam.Üdv:Zsuzsa

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sun, 2015-07-05 10:06

Kedves Zsuzsa, nálam most a gyümölcsös sütik részesülnek előnybe, a krémeseket hagyom én is a hűvösebb napokra. Üdv. Piroska

zsuzsamama56
Zsuzsamama56 / zsuzsamama56 Sun, 2015-07-05 16:25

Kedves Piroska!Én is a gyümölcsösöket készítek,és lesz is feltöltve a blogomra többféle amerikai süti is,meg olasz.Az ottani régiókból válogattam.Remélem olasz barátaink is megfognak valamivel lepni.Üdv.Zsuzsa

nadin0009
nadin0009 Sun, 2015-02-15 10:18

Megsütöttem és nekem nagyon jól sikerült! A krémet szeretném dicsérni, mert az mennyei! Köszönöm a receptet!

sz.d.sz.
sz.d.sz. Tue, 2015-02-10 19:17

Megütöttem, bocsánat de nem volt túl nyerő ötlet mert a diós megyes tészta túl nehéz es kinyomja a kréme. A krém hát a tejszines puding por eleve nem lesz annyira szilárd mint a többi puding hát a tojás sargaval surited kicsit de meg igy sem az a szilardsag mint a krémek, a étkezesi kemenyitott hová soroltad mert en nem olvasom sehol az

elkeszitesnel,szerintem azt inkabb a krembe kellett volna, és joval kevesebb megyel mert igy nehez a tészta,de ez az én tapasztalatom.egyébként jo variáció

Apro Agi
Apro Agi Sat, 2016-10-01 10:42

A tejszines pudingpor épp olyan szilárd lesz mint a többi puding.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2015-02-11 08:04

Sajnálom, hogy nem sikerült. A pudingban nincs tejszín, nem tejszínes, hanem tejszín ízű és úgy viselkedik, mint a többi puding. A keményítő a tésztába kell, elnézést javítottam.
Lehet, hogy nem hűtötted ki eléggé a krémet mielőtt összeraktad? A meggyből lehet kevesebbet tenni, vagy akár a megsült lapra rakni a krém alá. Tényleg sajnálom.

gamica
gamica Tue, 2015-02-10 19:56

Sajnos nekem sem sikerült igazán jól. A diós tészta túl tömör lett. Talán túl sok volt benne a liszt. A keményítőt én se találtam csak a hozzávalók között, így aztán beletettem a kakaós tésztába. Az is lehetett volna lágyabb. A krém viszont nekem remekül összeállt, a tojássárgáktól megfelelő keménységű lett.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2015-02-11 08:12

Azért örülök, hogy a krém neked sikerült, azt jelenti, hogy nincs baj vele. A keményítő a kakaós tésztába kellet (élnézést). A diós, tojásfehérjés lap ilyen kell legyen, esetleg használhatsz kevesebb diót.

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Sat, 2015-01-31 08:22

Igen, sütheted tortaformában, úgy egy picit magasabb lesz a barna lapod. Így is tortának néz ki, ha az oldalát is bevonod krémmel és csoki forgáccsal, csak téglalap alakú tortád lesz.
Amint látod én is úgy szeleteltem mint a tortát. Amúgy a meggy több benne, csak én a szélére kevesebbet tettem és sajnos az maradt meg a fotóra.

Nyékinyuszimama
Nyékinyuszimama Fri, 2015-02-06 14:38

Megsütöttem farsangra a lányoméknak.Végül dupla adagot csináltam a megadott tepsiméretben. Lekvárral lekentem,világoskék fondannal bevontam és kindertojás törpe figurákkal díszítettem!(Hupikék törpéknek öltöztek) :)

Nyékinyuszimama
Nyékinyuszimama Fri, 2015-01-30 22:09

Nagyon tetszik a recept,biztos finom.Ha mondjuk egy 24 cm-es kör tortaformában sütném,akkor a barna tésztát kettévágom és a diósból fél adag elég?köszönöm ANDI

747
tojás 4 db
cukor 10 dkg
víz 4 evőkanál
napraforgó olaj 2 ek
finomliszt 10 dkg
étkezési keményítő 1 dkg
sütőpor 1 teáskanál
cukrozatlan kakaópor 2 ek
tojásfehérje 4 db
cukor 4 ek
dió 10 dkg
finomliszt 10 dkg
meggybefőtt 30 dkg
tejszínízű pudingpor 2 tasak
tej 6 dl
cukor 6 ek
tojássárgája 4 db
vaj 20 dkg
porcukor 15 dkg
vaníliás cukor 2 csomag