r
Nosalty Logó

Csőben sült spárgás tészta Zolitól

Zoli
Csőben sült spárgás tészta Zolitól
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
könnyű

Hozzávalók

779
Kalória
39.4g
Fehérje
71.9g
Szénhidrát
34.9g
Zsír
148g
Víz
34.4g
Koleszterin
5.1g
Élelmi rost
7.2g
Cukor
  • 13% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 779 kcal
  • 13% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 4665 kcal
  • 13% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 12% Zsír
Összesen 178 kcal
  • 13% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    39.4 g

Zsír

  • Összesen
    34.9 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    34 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1971 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    56 mg
  • Kálcium
    124 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    68 mg
  • Foszfor
    250 mg
  • Nátrium
    1465 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    71.9 g
  • Cukor
    7 mg
  • Élelmi rost
    5 mg

Víz

  • Összesen
    148 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    186 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    12 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    129 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    7 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    261 micro
  • Kolin:
    37 mg
  • Retinol - A vitamin:
    135 micro
  • α-karotin
    5 micro
  • β-karotin
    602 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    955 micro
Összesen 779 kcal
  • 13% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    236.6 g

Zsír

  • Összesen
    209.6 g
  • Telített zsírsav
    51 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    19 g
  • Koleszterin
    207 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11826 g
  • Cink
    11 mg
  • Szelén
    339 mg
  • Kálcium
    745 mg
  • Vas
    28 mg
  • Magnézium
    406 mg
  • Foszfor
    1498 mg
  • Nátrium
    8792 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    6 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    431.2 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    31 mg

Víz

  • Összesen
    887.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1115 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    13 mg
  • C vitamin:
    75 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    774 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    5 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    41 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1565 micro
  • Kolin:
    221 mg
  • Retinol - A vitamin:
    808 micro
  • α-karotin
    32 micro
  • β-karotin
    3614 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    5727 micro
Összesen 4665 kcal
  • 13% Fehérje
  • 24% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 50% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    9 g

Zsír

  • Összesen
    8 g
  • Telített zsírsav
    2 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    8 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    449.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    13 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    15 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    334 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    16.4 g
  • Cukor
    2 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    33.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    42 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    29 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    59 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    31 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    137 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    218 micro
Összesen 178 kcal

Elkészítés

  1. A spárgát a színének megfelelően megtisztítjuk, és lobogó forró sós-cukros vízben kb. öt percig főzzük. Vigyázzunk, hogy még egy kicsit roppanós maradjon. Leszűrjük, és félretesszük. A főzővizet most nem használjuk.
  2. Az újhagymát megmossuk, és vékonyan felkarikázzuk.
  3. A füstölt sajtot lereszeljük.
  4. A penne tésztát lobogó forró sós vízben kb. tíz perc alatt kifőzzük. A főzés közben az olívaolajat ráöntjük. A kifőtt tésztát leszűrjük, és félretesszük.
  5. A sonkát felszeleteljük. A bőrét levágjuk. Most nem használtam fel, mert a fagyasztóban volt a sonka. Friss sonkának a bőrét le szoktam fagyasztani, mert később nagyon jól jön majd egy pörkölthöz. A sonka zsíros részét levágjuk, és apróra felkockázzuk. A sonka húsos részét szintén apróra felkockázzuk.
  6. A sonka zsíros részét kisütjük töpörtőnek. A forró zsírból a kisült töpörtőt kiszedjük, és a visszamaradt zsírban megpároljuk a hagymát. A párolt hagymára rátesszük a sonkát, és enyhén megpirítjuk. Ezeket a műveleteket wokban szoktam elvégezni, ami a következő műveletnél fontos. A sonkára rátesszük a tésztát és a töpörtőt, és alaposan összekeverjük. Ilyenkor van szükség a nagyobb edényre.
  7. A tepsit alaposan kikenjük a margarinnal, és a spárga felét az aljára elrendezzük. Ráöntjük a sonkás tésztát, és szépen elterítjük. A maradék spárgával egyenletesen lefedjük, és a tejfölt a tetejére öntjük. Rászórjuk a sajtot, és előmelegített sütőben addig sütjük, amíg a sajt szép aranybarnára pirul.
  8. Éles késsel felkockázzuk, és tálaljuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Férfiember csak ihletett állapotban tud főzni. Néha ehhez bor is kell, most azonban e nélkül is kétszer csókolt homlokon a múzsa. Egyszer, mert sajnos vége a spárga szezonnak, és ezt nem lehetett annyiban hagyni. Másodszor pedig az érni kezdő málnának helyet kell találni a fagyasztóban. Ennek az akadálya pedig a húsvétról maradt finom mangalica sonka, ami a szintén fagyasztott füstölt sajttal együtt várta a hibernáció végét. (Sajtot mindig egyszerre többet szoktunk vásárolni. A felnégyelésük után nem a várkapukra szegezzük ki, hanem egy részük a fagyasztóba kerül.) Váratlan vendég esetén nagyon jól jön a szintén lefagyasztott leveles tésztával együtt. Az étel elkészítésekor nem akartam a tésztára még lisztes mártást is tenni, ezért csak tejföl került rá a besamel helyett. Az eredmény finom, laktató egytálétel lett.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek