r
Nosalty Logó

Nagymama makarónija

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zuzuka
Nagymama makarónija
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 434 Kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 1730 Kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 153 Kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.5 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1843 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    372 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    1192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    309 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    215 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    4055 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 434 Kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    122.1 g

Zsír

  • Összesen
    120.2 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    606 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7372 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    1490 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    959 mg
  • Nátrium
    4766 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    221.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1236 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    121 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    342 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1165 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    859 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    16219 micro
  • Lut-zea
    519 micro
Összesen 1730 Kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    653.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    423 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1438 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 153 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát feltesszük főni. Ha van darálónk, ledaráljuk a sajtot és a sonkát. Én ugyanazon a nagy lyukú darálón daráltam mindkét hozzávalót. Így gyorsabb az elkészítés és a mosogatás is. Ha nincs darálónk, aprítsuk kézzel apróra. A sütőformát (jénait) kivajazzuk.
  2. Amikor a tészta megfőtt "al dente" állagúra, akkor leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük. (Legyen megfőzve, de ne legyen túl puha. Ha szerencsénk van, akkor a csomagolásra rá van írva, hogy meddig kell főzni.)
  3. Az összes hozzávalót (a nyers tojást is) összekeverjük, csak a sajtból hagyunk meg a tetejére. Én vegyesen használtam füstölt és nem füstölt sajtokat. A tetejére csak füstöltet tettem. Mivel mind a sonkába, mind a sajtba gyárilag sót tesznek, ezért nem használtam további sót. Lehet turbózni friss paradicsommal, ha van, ártani biztosan nem árt. Ha fogyasztáskor kevésnek bizonyulna a tésztán a paradicsomszósz, a tányéron még mindig lehet rá tenni ketchupot. Borsból nem tettem rá sokat, a szerecsendióval viszont nem spóroltam. Fontos, hogy legyen rajta elegendő fűszer.
  4. A légkeveréses sütőben 180 fokon sütöttem kb. 20-25 percig, amíg elkezdett sülni a teteje. Ekkor rátettem a füstölt sajtot a tetejére, és kb. 10 percig tovább sütöttem 200 fokon. Ha ráolvadt a tetejére a sajt, akkor készen van.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x20x10
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 60
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 3059
  • Feltöltés dátuma: 2016. április 12.

Ajánló

Kicsi gyermeknek is nyugodtan adható, kb. másfél éves kortól, vagy amikortól már meg tudja enni a darabosat. Mivel a sajtban lévő só miatt az ember megszomjazik közben, bár vöröshús van benne, én inkább fehérborral kínálnám. Mi kis adagban le is szoktuk fagyasztani a kész ételt, mert így este munka után csak pár perc, és a mikróban felolvasztva asztalon a meleg vacsora.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Nagymama makarónija
Zuzuka 5 recept

Oma, azaz a holland nagymama bevált receptje. Nálunk mindenki szereti, és még sose okozott csalódást. A makaróni tészta felénk a kb. 2 cm-es kunkori fajta és nem a hosszú. A sajt és a sonka mennyiségével mindenki ízlése és pénztárcája szerint variálhat.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek