r
Nosalty Logó

Nagymama makarónija

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Zuzuka
Nagymama makarónija
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 434 kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 1730 kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
Összesen 153 kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    30.5 g

Zsír

  • Összesen
    30.1 g
  • Telített zsírsav
    12 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    10 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    152 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1843 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    372 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    21 mg
  • Foszfor
    240 mg
  • Nátrium
    1192 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    5.2 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    309 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    30 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    86 mg
  • Retinol - A vitamin:
    291 micro
  • α-karotin
    3 micro
  • β-karotin
    215 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    4055 micro
  • Lut-zea
    130 micro
Összesen 434 kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    122.1 g

Zsír

  • Összesen
    120.2 g
  • Telített zsírsav
    48 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    42 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    16 g
  • Koleszterin
    606 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    7372 g
  • Cink
    7 mg
  • Szelén
    61 mg
  • Kálcium
    1490 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    84 mg
  • Foszfor
    959 mg
  • Nátrium
    4766 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    20.7 g
  • Cukor
    16 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    221.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1236 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    4 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    11 mg
  • D vitamin:
    121 micro
  • K vitamin:
    58 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    90 micro
  • Kolin:
    342 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1165 micro
  • α-karotin
    14 micro
  • β-karotin
    859 micro
  • β-crypt
    9 micro
  • Likopin
    16219 micro
  • Lut-zea
    519 micro
Összesen 1730 kcal
  • 26% Fehérje
  • 4% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 45% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Kálcium
  • Foszfor
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Likopin
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    10.8 g

Zsír

  • Összesen
    10.7 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    4 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    54 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    653.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    5 mg
  • Kálcium
    132 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    7 mg
  • Foszfor
    85 mg
  • Nátrium
    423 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1.8 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    19.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    110 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    8 micro
  • Kolin:
    30 mg
  • Retinol - A vitamin:
    103 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    76 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1438 micro
  • Lut-zea
    46 micro
Összesen 153 kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A tésztát feltesszük főni. Ha van darálónk, ledaráljuk a sajtot és a sonkát. Én ugyanazon a nagy lyukú darálón daráltam mindkét hozzávalót. Így gyorsabb az elkészítés és a mosogatás is. Ha nincs darálónk, aprítsuk kézzel apróra. A sütőformát (jénait) kivajazzuk.
  2. Amikor a tészta megfőtt "al dente" állagúra, akkor leszűrjük, és jól lecsöpögtetjük. (Legyen megfőzve, de ne legyen túl puha. Ha szerencsénk van, akkor a csomagolásra rá van írva, hogy meddig kell főzni.)
  3. Az összes hozzávalót (a nyers tojást is) összekeverjük, csak a sajtból hagyunk meg a tetejére. Én vegyesen használtam füstölt és nem füstölt sajtokat. A tetejére csak füstöltet tettem. Mivel mind a sonkába, mind a sajtba gyárilag sót tesznek, ezért nem használtam további sót. Lehet turbózni friss paradicsommal, ha van, ártani biztosan nem árt. Ha fogyasztáskor kevésnek bizonyulna a tésztán a paradicsomszósz, a tányéron még mindig lehet rá tenni ketchupot. Borsból nem tettem rá sokat, a szerecsendióval viszont nem spóroltam. Fontos, hogy legyen rajta elegendő fűszer.
  4. A légkeveréses sütőben 180 fokon sütöttem kb. 20-25 percig, amíg elkezdett sülni a teteje. Ekkor rátettem a füstölt sajtot a tetejére, és kb. 10 percig tovább sütöttem 200 fokon. Ha ráolvadt a tetejére a sajt, akkor készen van.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses
  • Tepsi mérete: 30x20x10
  • Sütés ideje: 30 perc
  • Elkészítettem: 10 alkalommal
  • Receptkönyvben: 62
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 3131
  • Feltöltés dátuma: 2016. április 12.

Ajánló

Kicsi gyermeknek is nyugodtan adható, kb. másfél éves kortól, vagy amikortól már meg tudja enni a darabosat. Mivel a sajtban lévő só miatt az ember megszomjazik közben, bár vöröshús van benne, én inkább fehérborral kínálnám. Mi kis adagban le is szoktuk fagyasztani a kész ételt, mert így este munka után csak pár perc, és a mikróban felolvasztva asztalon a meleg vacsora.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Nagymama makarónija
Zuzuka 5 recept

Oma, azaz a holland nagymama bevált receptje. Nálunk mindenki szereti, és még sose okozott csalódást. A makaróni tészta felénk a kb. 2 cm-es kunkori fajta és nem a hosszú. A sajt és a sonka mennyiségével mindenki ízlése és pénztárcája szerint variálhat.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így lesz olyan finom a francia hagymaleves, mint az étteremben

A legtöbben azért szeretnek étterembe járni, mert valljuk be, akadnak olyan klasszikus ételek, amelyek egyszerűen finomabbak, ha egy vendéglátóhely konyháján készítik el őket. Ha valaha is ettél már hagyományos francia hagymalevest étteremben, akkor biztosan téged is megbabonázott a forró, karamellizált hagymákkal teli és olvasztott sajttal csábító leves. Szerencsére otthon is elkészítheted ezt a fantasztikus fogást. Mai Napi Tippünkből kiderül, miként!