Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkemájas pite

Csirkemájas pite
Csirkemájas pite
60 perc / előkészület: 15 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A csirkemájas pite ötlete a Szakácsok könyvéből származik. Itt-ott változtattam a recepten. Tavaszra jellemzőbb zöldhagymát használtam a mogyoróhagyma helyett, petrezselyemzöldet bazsalikom helyett, pálinkát konyak helyett. Azonban a máj karakteres ízéhez jól illő édeskés mazsolát beletettem. Minél többször kóstoltam, annál jobban ízlett.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

ajánlat

Fogyaszthatjuk melegen is, de hidegen jobban érvényesülnek az összetevők ízei. Hidegtálas vendégváráshoz, borozgatós beszélgetéshez tudom ajánlani.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta hozzávalóit gyúrjuk össze. (A felvert tojásból ne felejtsünk egy keveset félrerakni.)
  2. A tésztát fóliába csomagoljuk, és legalább 30 percre tegyük hűtőbe.
  3. Ezt követően nyújtsuk akkora kerek lappá a tésztát, hogy egy 24 cm átmérőjű kerek sütőformát ki tudjunk vele bélelni. A lelógó tésztaszéleket sodrófával vágjuk le.
  4. A tésztát fedjük be alufóliával vagy sütőpapírral, öntsünk rá babot, és 200 fokra előmelegített sütőben süssük 10-13 percig, majd fóliával együtt vegyük le a babot, kenjük be a tésztát tojással, és süssük tovább 10 percig.
  5. Amíg a tészta sül, elkészítjük a tölteléket. A mazsolát áztassuk a pálinkába 5-10 percig (a maradék pálinkát öntsük a töltelékhez).
  6. A csirkemájat az inaktól, esetleges zöld részektől tisztítsuk meg.
  7. A zöldhagymát, a petrezselyemzöldet vágjuk nagyobb darabokra.
  8. A töltelék valamennyi hozzávalóját - a mazsola kivételével - tegyük egy nagyobb késes aprító vagy turmix tartályába, és turmixoljuk össze.
  9. A kisült tésztára szórjuk rá a mazsolát, öntsük rá a tölteléket, és 170 fokon süssük további 25-30 percig, hogy a töltelék süljön át. Miután megsült, pihentessük 15 percet.
  10. Fogyaszthatjuk melegen is vagy hűtve, ekkor tálaláskor hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni.

  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 9 956
elküldve: 0
receptkönyvben: 110
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Tündér

Mióta szakács: 2010.03.19.
257 recept

receptjellemzők

konyha: fúziós
alkalom: húsvét, karácsonyi receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
konyhatechnológia: hidegkonyha
nehézség: közepes
kategória: pite
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

csirkemájas torta, májpástétom tésztában, csirkemájas pite pálinkás mazsolával

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

670
finomliszt 25 dkg
vaj 15 dkg
1 tk
víz 1 ek
tojás 1 db
csirkemáj 15 dkg
főzőtejszín 2 dl
tojás 1 db
újhagyma 3 közepes db
petrezselyem 1 csokor
fokhagyma 2 gerezd
zöldbors 1 kk
szerecsendió 1 csipet
pálinka 1 ek
mazsola 5 g
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint