Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Csirkehúsos rizibizi

Csirkehúsos rizibizi
Csirkehúsos rizibizi
60 perc / előkészület: 30 perc főzés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (14)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mikor a gyerekeim kicsik voltak, sose készítettem rizibizit, mert az én gyerekkoromban sem volt szokás otthon, tehát fiatalasszonyként eszembe se jutott. A menzán ettek először olyan rizst, amiben pár szem borsó kereste egymást, ott az volt a rizibizi. Mikor megtudták, mi a neve, három mapig azon nevettek, annyira tetszett nekik ez a fura, inkább egy mesebeli manónak, mint ételnek illő név.

Azóta persze itthon is meghonosodott a rizibizi, sokféleképp variálom, mert úgy szeretjük, ha tele van minden finomsággal. A neve viszont azóta is mindig megmosolyogtat bennünket.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A rizst váltott vízben tisztára mossuk, majd hideg, sós vízbe téve főni tesszük. Ha kész, hideg vízben leöblítjük, hagyjuk jól lecsepegni.
  2. A felkockázott hagymát az olajon üvegesre pároljuk, hozzáadjuk a csíkokra vágott húst, és fehéredésig pirítjuk.
  3. Ekkor következnek a zöldségek felkarikázva, a borsó és a zúzott fokhagyma. A húshoz adjuk őket, sózzuk, borsozzuk, lefedve, 1/2-1 dl vizet hozzáadva  készre pároljuk. Közben néha forgassuk át, hogy le ne kapjon. Végül a felaprított petrezselyemzöldet keverjük hozzá, és rá 1 percre már el is zárhatjuk a lángot.
  4. Ezt a zöldséges húst finoman, de alaposan összekeverjük a főtt rizzsel. Ha szükséges, kis lángon jól átmelegítjük az egészet.
  • költség: 1000 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 40 377
elküldve: 18
receptkönyvben: 549
elkészítve: 62/66
Facebookon megjelent: -

szakács

Fahéj

Mióta szakács: 2010.07.27.
288 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

zöldséges húsos rizs, csirkemelles zöldséges rizs, rizibizi hússal, csirkehúsos rizottó

Hozzászólások (14)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

delfinke77
delfinke77 Sat, 2014-07-26 13:23

Szuper lett !!!! :)))) Nagyon finom !!! A rizs tökéletes lett, apa ismét a nyelvével mosogatott..... úgyhogy szerintem ezzel így mindent leírtam ! ;)
Köszönöm!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Sat, 2014-07-26 17:47

Jaj de örülök!!! :) Szerintem innentől már neked se lesz gond a rizsfőzés.
Szép hétvégét! Üdv: Fahéj

delfinke77
delfinke77 Thu, 2014-07-24 21:19

Kedves Fahéj !
Már megint én :) Hétvégén ezt szeretném főzni, de nekem a rizs egy rémálom..... bbbrrrr ! Pedig nagyon szeretném megcsinálni !!! Hogy csináltad, hogy neked ilyen szép ? Ha nem nagy kérés leírnád ?
Millió köszönet !! :)
Évi

Fahéj
Fahéj / Fahéj Fri, 2014-07-25 13:23

Kedves Évi!
Először is: én sose veszek félkész rizst, mert nekem az se lesz jobb, mint a hagyományos. Közepes árfekvésű, hosszú szemű rizst veszek, és jól megnézem, hogy a szemek a zacskóban lehetőleg azonos méretűek legyenek, mert akkor egyszerre főnek meg, és nem lesz olyan, hogy a fele már jó, a másik fele meg még kemény. Beleteszem a rizst abba az edénybe, amiben főzni fogom. Hideg vizet öntök rá, megkavarom, aztán leöntöm róla a vizet. Ezt megismétlem legalább 3-szor, de akár 5-ször is, addig, amíg a víz átlátszóvá nem válik. Akkor felöntöm szintén hideg vízzel, jó bőven, mondjuk 1 bögre rizshez kb. 1 l vizet öntök. 1 fakanálnyi sót is teszek hozzá, sőt, valamennyi borsot is szoktam, és lefedve felteszem főni nagy lángon. Egyszer-kétszer átkeverem. Mikor felforrt, leveszem a lángot kicsire, és továbbra is lefedve, de olykor megkeverve főzöm tovább. Mikor keverem, nézem is a szemeket, hogy kezdenek-e már üvegesedni. Pár perc múlva már kóstolgatom is, és itt van a lényeg! Mert akkor van kész, amikor már majdnem jó, de még egy picit főtlennek érzem. De nagyon picit! Akkor leszűröm, lehetőleg nagy szűrővel, hideg vízzel átöblítem, és a szűrőben fakanállal fellazítom a szemeket úgy, hogy alányúlva lazán átkeverem. Így kell hagyni kb. fél órát (de lehet többet is, hogy a maradék nedvességet magába szívja, illetve a felesleges lecsöpögjön), és akkor 1 ek, olajat (vajat, zsírt) melegítek egy nagy serpenyőben, és azon melegítem meg a rizst kis lángon, közben finoman, alányúlva-átfordítva kevergetem. Tulképp ennyi. :))) Körülményes leírni, de ripsz-ropsz megvan. Sajnos, tapasztalat kell hozzá, hogy az ember érezze, mikor kell kivenni a rizst a főzővízből. Én is elrontom azért néha, ez a rizs minőségétől is nagyban függ. Mindenképpen jó neki, ha állni hagyjuk főzés után, mert az sokat javíthat az állagán, nem lesz olyan vizenyős. Bocs, ha túl körülményesen írtam le, mutatni könnyebb lenne. :) Remélem, azért tudtam segíteni.
Üdv: Fahéj

delfinke77
delfinke77 Sat, 2014-07-26 11:41

Kedves Fahéj !
Most pihiznek a rizsszemek, és nagyon úgy néz ki, hogy sikerült !! :))) Így még soha nem hallottam rizst főzni, de nekem nagyon bevált !!!! Ezer hála és köszönet !!!!
Kicsit féltem, és közben sokat gondoltam arra, hogy jó lenne ha itt lennél és mondanád mit hogy kell csinálni, de sikerült. Esetleg ha úgy döntenél, hogy főzőtanfolyamot indítanál, szívesen lennék a tanítványod !! :)) Imádom a receptjeidet, mert könnyűek, ízletesek és hamar kész vannak. Remélem töltesz fel hasonló recepteket, mert eddig a te ételeid voltak azok amiben nem csalódtam !
Köszönöm még egyszer :)
Szép hétvégét !
Évi

Kisgombóc
Kisgombóc Mon, 2013-04-22 12:49

Egyszerű és finom. Köszi a receptet. Ma ez volt az ebédem. :)
Dorka

Fahéj
Fahéj / Fahéj Mon, 2013-04-22 18:03

Váljék kedves egészségedre! Örülök, hogy megtetszett a recept.
Üdv: Fahéj

andrejja83
andrejja83 Sat, 2013-03-23 17:29

Tényleg nagyon jó recept. Én még viszonylag kezdő vagyok a konyhában, de már első próbálkozásra is jól sikerült. Köszi :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2012-10-18 13:04

Örülök, ha tetszik! Ha a "paprikás-paradicsomos pörköltszaft-os csirkehús" neve tarhonyás csirkemell, akkor az én receptem az is. :)
Üdv: Fahéj

eszter.torok
eszter.torok Thu, 2012-10-18 08:58

Szuper recept! Én vadászok az ilyenekre, mert nálunk nagyon meg a csirkehusis egytál étel. Tőled van, azt hiszem, a másik nagy favorit is: paprikás-paradicsomos pörköltszaft-os csirkehús, tarhonyával összefőzve. :)

610
csirkemell filé 40 dkg
vöröshagyma 1 közepes fej
fokhagyma 2 gerezd
napraforgó olaj 5 ek
zöldborsó 25 dkg
sárgarépa 15 dkg
fehérrépa 10 dkg
petrezselyem 1 csokor
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
rizs 35 dkg
víz 1 dl