r
Nosalty Logó

Cseréptálban készült gazdag ludaskása

Bodnár Évi
Cseréptálban készült gazdag ludaskása
adag
Idő
p
Költség
költséges
Nehézség
közepes

Hozzávalók

2183
Kalória
89.3g
Fehérje
110.5g
Szénhidrát
150.9g
Zsír
414.2g
Víz
814.2g
Koleszterin
10.1g
Élelmi rost
8.6g
Cukor
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 2183 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 8735 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 20% Zsír
Összesen 230 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    89.3 g

Zsír

  • Összesen
    150.9 g
  • Telített zsírsav
    39 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    68 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    15 g
  • Koleszterin
    814 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2900.7 g
  • Cink
    12 mg
  • Szelén
    139 mg
  • Kálcium
    153 mg
  • Vas
    45 mg
  • Magnézium
    154 mg
  • Foszfor
    1338 mg
  • Nátrium
    1049 mg
  • Réz
    9 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    110.5 g
  • Cukor
    9 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    414.2 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9978 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    55 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    48 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    34 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    2 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    26 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1066 micro
  • Kolin:
    13 mg
  • Retinol - A vitamin:
    9373 micro
  • α-karotin
    2481 micro
  • β-karotin
    6023 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    1 micro
  • Lut-zea
    806 micro
Összesen 2183 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    357 g

Zsír

  • Összesen
    603.5 g
  • Telített zsírsav
    155 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    270 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    59 g
  • Koleszterin
    3257 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11602.6 g
  • Cink
    46 mg
  • Szelén
    556 mg
  • Kálcium
    613 mg
  • Vas
    181 mg
  • Magnézium
    617 mg
  • Foszfor
    5353 mg
  • Nátrium
    4194 mg
  • Réz
    36 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    441.9 g
  • Cukor
    34 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    1656.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    39910 micro
  • B6 vitamin:
    10 mg
  • B12 Vitamin:
    221 micro
  • E vitamin:
    7 mg
  • C vitamin:
    190 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    137 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    7 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    8 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    104 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    4263 micro
  • Kolin:
    54 mg
  • Retinol - A vitamin:
    37490 micro
  • α-karotin
    9923 micro
  • β-karotin
    24093 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    3 micro
  • Lut-zea
    3225 micro
Összesen 8735 kcal
  • 12% Fehérje
  • 14% Szénhidrát
  • 20% Zsír
  • 54% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Kálcium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • Kolin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.4 g

Zsír

  • Összesen
    15.9 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    86 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    305.9 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    15 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    5 mg
  • Magnézium
    16 mg
  • Foszfor
    141 mg
  • Nátrium
    111 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    11.6 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    43.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1052 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    5 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    112 micro
  • Kolin:
    1 mg
  • Retinol - A vitamin:
    988 micro
  • α-karotin
    262 micro
  • β-karotin
    635 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    85 micro
Összesen 230 kcal

Elkészítés

  1. A húst – ha kell – megtisztítjuk, kuktába rakjuk és felöntjük 1,5 liternyi vízzel. Felforraljuk, majd lehabozzuk. Belerakjuk a megtisztított és karikára vágott répákat, a borsót és a fűszereket. Lezárjuk a kuktát és sípolástól számított 30 percig főzzük, majd az edényben hagyjuk, amíg gőz alatt van a kukta.
  2. Amíg fő, beáztatjuk a cseréptálat és többször cserélt vízben tisztára mossuk a rizst. (Ne hagyjuk ki ezt a műveletet, mert így elkerüljük, hogy ragadós legyen a rizsünk.)
  3. Az előkészített májat borssal, fokhagymaporral és majoránnával megszórva, oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük.
  4. A megmosott rizst leterítjük a jól lecsöpögtetett cseréptál aljára, kicsit megsózzuk és rárakjuk az előfőzött combokat, mellfilét, a libaaprólékot, majd rámerünk a levesből kb. 8 dl-nyit. A zöldségek szűrőlapáttal szedjük át a tálba. (A visszamaradt lét felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, és ebből készítjük a libaaprólék levesünket.)
  5. Lefedjük a tálat, majd hideg sütőbe tesszük, 180 fokos hőmérsékletre beállítva a sütőnket. Kb. 1 órán át sütjük. A sütési idő ¾ részénél a tálat kivesszük, megfordítjuk a húsokat, fedél nélkül visszarakjuk, hogy a húsok másik oldala is szép színt kapjon.
  6. Amikor ez is elkészült, nincs más hátra, mint az összes finomságot egy nagy tálra rendezzük. Alulra a rizst, rá a húsokat, a felszeletelt zúzát, a megsült májakat, majd megszórjuk a friss, ropogós liba töpörtyűvel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 50 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: hőlégkeveréses

A Márton-napi libalakoma nálunk nem maradhat ki. Leggazdaságosabb az egészben vásárolt előhűtött liba. Ebből készül ludaskása, libaaprólék leves, a zsíros részekből töpörtyű. A libamáját 4-5 db csirkemájjal ki szoktam egészíteni, hogy mindenkinek bőségesen jusson a finomságokból. A ludaskása nálam kuktában és cseréptálban készül. Más edényekben is elkészíthető, de ezekben lesz az igazi. (Az igazság az, hogy jó ételt csak jó alapanyagokból és megfelelő konyhai edényekben lehet főzni.) Megfőzhetjük fazékban is, de úgy hosszabb a főzési idő és kicsit több folyadék kell hozzá, a párolgás miatt. Nem csak szemet gyönyörködtető, de ízekben is gazdag, finom ételt tehetünk az asztalra. Bátran állíthatom, hogy bonyolultabb volt leírni, mint elkészíteni.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek

Klasszikus hagyományos bejgli

Ez egy mennyei bejgli, egy igazi hungarikum! Karácsonykor nem hiányozhat az ünnepi asztalról! Hosszú - már évtizedekben mérhető - idő óta így készítem....mi nem szeretjük a hatalmas, ...