Hozzávalók
-
2 db libacomb
-
80 dkg libamell
-
50 dkg libaaprólék
-
2 bögre jázmin rizs
-
4 db sárgarépa
-
4 db fehérrépa
-
10 dkg zöldborsó
-
1 db leveskocka
-
1 ízlés szerint só
-
40 dkg libamáj
-
10 dkg libatepertő
-
1 kk majoranna
-
1 kávéskanál fokhagymapor
-
1 ízlés szerint fekete bors
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
200g libacomb386 kcal
-
200g libamell742 kcal
-
125g libaaprólék260 kcal
-
100g jázmin rizs358 kcal
-
80g sárgarépa29 kcal
-
90g fehérrépa57 kcal
-
25g zöldborsó20 kcal
-
3g leveskocka8 kcal
-
1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
100g libamáj133 kcal
-
25g libatepertő189 kcal
-
0g majoranna1 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
800g libacomb1543 kcal
-
800g libamell2968 kcal
-
500g libaaprólék1039 kcal
-
400g jázmin rizs1432 kcal
-
320g sárgarépa117 kcal
-
360g fehérrépa230 kcal
-
100g zöldborsó81 kcal
-
10g leveskocka33 kcal
-
2g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
400g libamáj532 kcal
-
100g libatepertő757 kcal
-
1g majoranna3 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 20% Zsír
-
21.1g libacomb41 kcal
-
21.1g libamell78 kcal
-
13.2g libaaprólék27 kcal
-
10.5g jázmin rizs38 kcal
-
8.4g sárgarépa3 kcal
-
9.5g fehérrépa6 kcal
-
2.6g zöldborsó2 kcal
-
0.3g leveskocka1 kcal
-
0.1g só0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
-
10.5g libamáj14 kcal
-
2.6g libatepertő20 kcal
-
0g majoranna0 kcal
-
0g fokhagymapor0 kcal
-
0g fekete bors0 kcal
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 89.3 g
Zsír
-
Összesen 150.9 g
-
Telített zsírsav 39 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 68 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 15 g
-
Koleszterin 814 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 2900.7 g
-
Cink 12 mg
-
Szelén 139 mg
-
Kálcium 153 mg
-
Vas 45 mg
-
Magnézium 154 mg
-
Foszfor 1338 mg
-
Nátrium 1049 mg
-
Réz 9 mg
-
Mangán 2 mg
Szénhidrát
-
Összesen 110.5 g
-
Cukor 9 mg
-
Élelmi rost 10 mg
Víz
-
Összesen 414.2 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 9978 micro
-
B6 vitamin: 3 mg
-
B12 Vitamin: 55 micro
-
E vitamin: 2 mg
-
C vitamin: 48 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 34 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 2 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 2 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 26 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 1066 micro
-
Kolin: 13 mg
-
Retinol - A vitamin: 9373 micro
-
α-karotin 2481 micro
-
β-karotin 6023 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 1 micro
-
Lut-zea 806 micro
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 357 g
Zsír
-
Összesen 603.5 g
-
Telített zsírsav 155 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 270 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 59 g
-
Koleszterin 3257 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 11602.6 g
-
Cink 46 mg
-
Szelén 556 mg
-
Kálcium 613 mg
-
Vas 181 mg
-
Magnézium 617 mg
-
Foszfor 5353 mg
-
Nátrium 4194 mg
-
Réz 36 mg
-
Mangán 7 mg
Szénhidrát
-
Összesen 441.9 g
-
Cukor 34 mg
-
Élelmi rost 40 mg
Víz
-
Összesen 1656.9 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 39910 micro
-
B6 vitamin: 10 mg
-
B12 Vitamin: 221 micro
-
E vitamin: 7 mg
-
C vitamin: 190 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 137 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 7 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 8 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 104 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 4263 micro
-
Kolin: 54 mg
-
Retinol - A vitamin: 37490 micro
-
α-karotin 9923 micro
-
β-karotin 24093 micro
-
β-crypt 1 micro
-
Likopin 3 micro
-
Lut-zea 3225 micro
- 12% Fehérje
- 14% Szénhidrát
- 20% Zsír
- 54% Víz
TOP ásványi anyagok
-
Foszfor
-
Nátrium
-
Magnézium
-
Kálcium
-
Szelén
TOP vitaminok
-
C vitamin:
-
Niacin - B3 vitamin:
-
Kolin:
-
A vitamin (RAE):
-
Retinol - A vitamin:
Fehérje
-
Összesen 9.4 g
Zsír
-
Összesen 15.9 g
-
Telített zsírsav 4 g
-
Egyszeresen telítetlen zsírsav: 7 g
-
Többszörösen telítetlen zsírsav 2 g
-
Koleszterin 86 mg
Ásványi anyagok
-
Összesen 305.9 g
-
Cink 1 mg
-
Szelén 15 mg
-
Kálcium 16 mg
-
Vas 5 mg
-
Magnézium 16 mg
-
Foszfor 141 mg
-
Nátrium 111 mg
-
Réz 1 mg
-
Mangán 0 mg
Szénhidrát
-
Összesen 11.6 g
-
Cukor 1 mg
-
Élelmi rost 1 mg
Víz
-
Összesen 43.7 g
Vitaminok
-
Összesen 0
-
A vitamin (RAE): 1052 micro
-
B6 vitamin: 0 mg
-
B12 Vitamin: 6 micro
-
E vitamin: 0 mg
-
C vitamin: 5 mg
-
D vitamin: 0 micro
-
K vitamin: 4 micro
-
Tiamin - B1 vitamin: 0 mg
-
Riboflavin - B2 vitamin: 0 mg
-
Niacin - B3 vitamin: 3 mg
-
Pantoténsav - B5 vitamin: 0 mg
-
Folsav - B9-vitamin: 112 micro
-
Kolin: 1 mg
-
Retinol - A vitamin: 988 micro
-
α-karotin 262 micro
-
β-karotin 635 micro
-
β-crypt 0 micro
-
Likopin 0 micro
-
Lut-zea 85 micro
Elkészítés
- A húst – ha kell – megtisztítjuk, kuktába rakjuk és felöntjük 1,5 liternyi vízzel. Felforraljuk, majd lehabozzuk. Belerakjuk a megtisztított és karikára vágott répákat, a borsót és a fűszereket. Lezárjuk a kuktát és sípolástól számított 30 percig főzzük, majd az edényben hagyjuk, amíg gőz alatt van a kukta.
- Amíg fő, beáztatjuk a cseréptálat és többször cserélt vízben tisztára mossuk a rizst. (Ne hagyjuk ki ezt a műveletet, mert így elkerüljük, hogy ragadós legyen a rizsünk.)
- Az előkészített májat borssal, fokhagymaporral és majoránnával megszórva, oldalanként 3-3 perc alatt megsütjük.
- A megmosott rizst leterítjük a jól lecsöpögtetett cseréptál aljára, kicsit megsózzuk és rárakjuk az előfőzött combokat, mellfilét, a libaaprólékot, majd rámerünk a levesből kb. 8 dl-nyit. A zöldségek szűrőlapáttal szedjük át a tálba. (A visszamaradt lét felöntjük annyi vízzel, amennyi levest szeretnénk, és ebből készítjük a libaaprólék levesünket.)
- Lefedjük a tálat, majd hideg sütőbe tesszük, 180 fokos hőmérsékletre beállítva a sütőnket. Kb. 1 órán át sütjük. A sütési idő ¾ részénél a tálat kivesszük, megfordítjuk a húsokat, fedél nélkül visszarakjuk, hogy a húsok másik oldala is szép színt kapjon.
- Amikor ez is elkészült, nincs más hátra, mint az összes finomságot egy nagy tálra rendezzük. Alulra a rizst, rá a húsokat, a felszeletelt zúzát, a megsült májakat, majd megszórjuk a friss, ropogós liba töpörtyűvel.
Recept infó
- Előkészítés ideje: 30 p
- Főzés ideje: 40 p
- Sütés ideje: 50 p
- Sütés hőfoka: 180 °C
- Sütés módja: hőlégkeveréses
A Márton-napi libalakoma nálunk nem maradhat ki. Leggazdaságosabb az egészben vásárolt előhűtött liba. Ebből készül ludaskása, libaaprólék leves, a zsíros részekből töpörtyű. A libamáját 4-5 db csirkemájjal ki szoktam egészíteni, hogy mindenkinek bőségesen jusson a finomságokból. A ludaskása nálam kuktában és cseréptálban készül. Más edényekben is elkészíthető, de ezekben lesz az igazi. (Az igazság az, hogy jó ételt csak jó alapanyagokból és megfelelő konyhai edényekben lehet főzni.) Megfőzhetjük fazékban is, de úgy hosszabb a főzési idő és kicsit több folyadék kell hozzá, a párolgás miatt. Nem csak szemet gyönyörködtető, de ízekben is gazdag, finom ételt tehetünk az asztalra. Bátran állíthatom, hogy bonyolultabb volt leírni, mint elkészíteni.