Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citrusos rakott fejhús

Citrusos rakott fejhús
Citrusos rakott fejhús
260 perc / előkészület: 20 perc főzés: 240 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A paprikán láttam néhány évvel ezelőtt egy ilyesmi receptet egy angol (brit) szakácstól. Mondtam is magamban, hogy hülyék ezek az angolok. Aztán elkészítettem, és kiderült, hogy nem is olyan hülyék ezek az angolok. Ez nálam már vagy a harmadik verzió, mindig egyre jobban felturbózva. Szerintem ez lett a legjobb.

Nagyon úgy néz ki, hogy az enyém a finomabb, tehát mégiscsak hüly...

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Szerintem ez valami hétvégi vagy ünnepi kaja. Ezért hát a terápiás javaslatom ehhez és a hasonló kalóriadús ételekhez a szokásos. Előtte pálinka, utána száraz fehérbor (fröccs), vagy sör és bilagit.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A sertésfejeket feltesszük vízben főzni, majd forrás után kb. 10 perccel levesszük, leöntjük róla a zavaros vizet.
  2. A fejeket és az edényt is leöblítjük, majd újra feltesszük főzni. Kb. 1,5-2 óra múlva hozzáadjuk a fűszereket és a zöldségeket. Só, bors, hagyma, chili paprika, sárgarépa, hámozott narancshéj, csillagánizs, fahéj, szegfűszeg is mehet bele.
  3. Újabb 2-2.5 óra alatt a fejeket rommá főzzük. Közben mindenféléket lehet csinálni. Én pl. sörözgettem és tévéztem.
  4. Amikor a hús már leválik a csontról, akkor a gázról levesszük, leszűrjük és kicsontozzuk. A húst, bőrt, porcot apró darabokra szedjük, és a közben felaprított, friss petrezselyemzölddel összekeverjük.
  5. A reszelt narancs, ill. citromhéjból, valamint a fokhagymából és a finomra vágott petrezselyem zöldjéből egy gremoládot készítünk.
  6. Amíg a hússal és a gremoláddal dolgozunk, addig a főzőlevet nagy lángon rövidebb lére visszarotyogtatjuk. Ezzel a redukált, zselatinos, ragacsos lével egy őzgerincformát körbelötyögtetünk, és a friss gremoládot egyenletesen elosztjuk a falán.
  7. A húst óvatosan beletesszük a formába, hogy ne szedje le a forma faláról a gremoládot, felöntjük egy kevés főzőlével úgy, hogy kitöltse az estlegesen fennmaradó levegős helyeket.
  8. Kicsit púposra töltjük a formát. Utána nagyon szorosan körbetekerjük folpackkal, és lespréselve a hűtőben kidermesztjük. Én ezt egy vágódeszka és 2 db 2 literes üdítő felhasználásával oldottam meg.
  9. Hát ennyi. A kaja jó, ne ijesszen meg senkit a fűszerezése!!!
  • költség: 2 Ft
  • elkészítettem: 3 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 478
elküldve: 0
receptkönyvben: 19
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

z1

Mióta szakács: 2010.12.04.
42 recept

receptjellemzők

konyha: angol
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
kategória: húsételek
nehézség: közepes
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
fogás: hideg előétel
alkalom: karácsonyi hidegtálak
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

Sertés fejhús citrusos köntösben, pikáns rakott fejhús

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

z1
z1 / z1 Fri, 2015-02-20 22:02

...köszi, de látom, hogy "odalett".
Brühühühühüüüüüüüüüüüüü...
Most sírok.
Z.

pataygyz
Zoli / pataygyz Sun, 2015-02-15 21:32

Kedves Z1!
Első ránézésre és olvasatra igen érdekesnek tűnik, ezért mindenképpen ki fogom próbálni. Az általam folytatott csökkentett szénhidrátos diétámba pedig mindig belefér egy kis változatosság. A monogramodból ítélve te is Zoli vagy. No nem csak ezért, hanem a többi recepted miatt is további sikeres sütés - főzést kívánok:
Zoli

z1
z1 / z1 Fri, 2015-02-20 21:00

...én is diétázok, csak én sörrel.
Nem túl nagy sikerrel.
Amúgy köszi.
Z. ( egy másik Zoli )

z1
z1 / z1 Fri, 2015-02-06 22:02

Kedves Éva!
Hmmm...
Kicsit zavarban vagyok.
Képzeld a nejem vezetékneve is Pauer. ( nem túl gyakori )
...már feltéve azt, hogy a tiéd is az.
A gratulát amúgy köszi.
Z.

z1
z1 / z1 Fri, 2015-02-06 21:55

Szia Vezér!
Miért esélytelen???????????????????????????????????????????????????????????????????????????
Együtt tényleg jobb volna.
A gratulát köszi, tudod, hogy számít a szavad.
Z.

Big Boss
Big Boss / Big Boss Fri, 2015-02-06 21:03

Szia Z!
Nos nálam is van minden hozzá való....de együtt jobb volna!Nem próbálom megcsinálni, hiszen ez esélytelen... Megkóstolnám....
Jó látni,hogy alkotsz! Gratula!!!
Dénes

evapauer
Jolimami / evapauer Sat, 2015-01-31 12:35

Óriási, gratula! Mi eddig csak a hagyományos fűszerezésig merészkedtünk el és megtört fokhagymával kentük be a formát, de legközelebb így fog készülni. A pálesz, bor és Bilagit már megvan. Kösz, üdv! Éva

1502
sertésfej 4.5 kg
csillagánizs 3 db
fahéjrúd 2 db
szegfűszeg 15 db
sárgarépa 1 közepes db
csípős fűszerpaprika 0 ízlés szerint
vöröshagyma 1 közepes db
petrezselyem 2 csokor
narancshéj 2 narancsból nyert
citromhéj 1 citromból nyert
fokhagyma 2 gerezd
1 ek
fekete bors 15 csipet