Nosalty Logó

Házi töpörtyű Gabystól

cukormentes laktózt tartalmaz gluténmentes tejet tartalmaz tojásmentes
Gabys
Ezen a képen: Házi töpörtyű Gabystól
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 75% Zsír
Összesen 2019 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 75% Zsír
Összesen 24216 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 75% Zsír
Összesen 668 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 75% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    215.9 g
  • Telített zsírsav
    80 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    101 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    25 g
  • Koleszterin
    265 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1091.5 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    4 mg
  • Kálcium
    20 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    8 mg
  • Foszfor
    215 mg
  • Nátrium
    842 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.3 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    55.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    8 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    43 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    11 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    3 micro
  • Kolin:
    21 mg
  • Retinol - A vitamin:
    8 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 2019 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 75% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    194.4 g

Zsír

  • Összesen
    2590.3 g
  • Telített zsírsav
    955 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1212 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    299 g
  • Koleszterin
    3175 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    13097.8 g
  • Cink
    26 mg
  • Szelén
    46 mg
  • Kálcium
    240 mg
  • Vas
    13 mg
  • Magnézium
    90 mg
  • Foszfor
    2580 mg
  • Nátrium
    10102 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    4 g
  • Cukor
    4 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    665.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    90 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    25 micro
  • E vitamin:
    12 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    510 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    12 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    7 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    136 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    30 micro
  • Kolin:
    249 mg
  • Retinol - A vitamin:
    90 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 24216 Kcal
  • 6% Fehérje
  • 0% Szénhidrát
  • 75% Zsír
  • 19% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.4 g

Zsír

  • Összesen
    71.5 g
  • Telített zsírsav
    26 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    33 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    8 g
  • Koleszterin
    88 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    361.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    7 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    2 mg
  • Foszfor
    71 mg
  • Nátrium
    279 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    0.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    0 mg

VÍZ

  • Összesen
    18.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    14 micro
  • K vitamin:
    0 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    7 mg
  • Retinol - A vitamin:
    2 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    0 micro
Összesen 668 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A zsírszalonnát kb. 2-3 cm-es kockákra vágjuk.
  2. Nagy fazékba (amibe egyszerre belefér a felkockázott szalonna) felolvasztjuk a zsírt.
  3. Beletesszük a szalonnát, ráöntjük a hideg tejet, összekeverjük, és megsózzuk.
  4. Az elején sűrűnkevergetve kisütjük a zsírt a szalonnából.
  5. Amikor már szép pirosas barna a töpörtyűnk, a nagyja zsírt leszűrjük egy edénybe.
  6. Még egy kicsit hagyjuk sülni, hogy elnyerje az általunk kedvelt barna színt.
  7. Sűrű szövésű szűrőbe apródonként kiszedegetjüka kész töpörtyűket, és fakanállal erőteljesen kinyomkodjuk belőle a benne maradt zsírt
  8. A kész zsírt átszűrve hűtőbe, kamrába eltesszük, a töpit jó étvággyal, friss kenyérrel megesszük.:)
  • Elkészítettem: 25 alkalommal
  • Receptkönyvben: 0
  • Tegnapi nézettség: 8
  • 7 napos nézettség: 63
  • Össznézettség: 15887
  • Feltöltés dátuma: 2013. szeptember 09.

Receptkategóriák

...vagyis pontosabban a férjemtől. Nem szeretem a bolti un. "kocsis" zsírt. Ezért amikor fogyóban van a zsír, felszólalok, és a párom beszerző körútra indul, majd nekiáll sütni. De igazából a zsír készítésénél nekem már sokkal fontosabb a töpi, amit csinál. Soha meg nem ettem a töpörtyűt disznóvágás után, mert nagy darab, mert fehérlett a benne maradt zsírtól. Ki nem állhattam. Na de férjemé.:))) Picik, 1 falatnyiak, átsültek, zsírtalanok, ízletesek. Nagggggggggyon szeretem. Képes vagyok kenyér nélkül, ahogy jövök-megyek szedegetni belőle az épp szimpatikus darabokat, és elnassolni.:)   

Hozzászólások

pussycat

Szia Gabika! Imadom a toportyut:) A story is nagyon jo! Gratulalok a ferjednek, a toportyu nagyon guszta! Pussz, Veronika

Hobbychef

Kedves Gabi! Ez a "kocsis zsír" nekem új fogalom, nem tudom értelmezni. A töpörty?höz - mely szemlátomást guszta és finom - gratulálok a férjednek. Annyit talán megérdemelt volna, hogy a receptet a nevén jegyzed a sajátod helyett.

Gabys

Kedves Hobbychef! Én a sima papírban vagy m?anyagdobozban árult sima, egyszer? zsírt nevezem "kocsis" zsírnak. Gyerekkorom óta ezt az elnevezést hallottam erre a típusra. Tehát: nem szeretem natúran, ezért mindig átsütöm hússal, és azt használom átsz?rve f?zésnél. Persze, ha a férjem által készített töpizsír van itthon, azt már nem sütögetem. Megjegyzésedre reflektálva: az ? nevén azért nem jegyeztem a receptet, mert egyszer megtettem, de sajna a NS. átírta a recept címét. Viszont ha olvastad a sztorit, azzal kezdtem és korrektül leírtam, hogy ez az ? "f?ztje" a közös konyhánkban és a dícséretet mindig tolmácsolom a páromnak:) A palacsintánál is és az általa milánóinak nevezett spagettinál is. Ez így fair:) Üdv és szép estét: Gabi

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

További cikkek

6 étel, amit soha ne egyél meg nyersen

Vannak olyan ételek, amelyeket inkább nyersen kéne fogyasztanunk, hogy a bennük lévő tápanyagok ne illanjanak el főzés közben (ilyen a brokkoli vagy a fokhagyma), azonban akadnak olyan ételek is, amelyeket pont, hogy csak hőkezelés után szabad megennünk. Mutatjuk, melyek ezek!