Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Citromtorta ahogy Hevike készíti

Citromtorta ahogy Hevike készíti
Citromtorta ahogy Hevike készíti
80 perc / előkészület: 60 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Időnként sütök ismerősöknek, barátoknak rendelésre. Most is jött egy felkérés: torta kellene szülinapra. Nem is akármilyen: citromtorta! De ne legyen se túl vajas, se csömör, se túl édes. Hmm... Még sose csináltam citromtortát! Semmi baj! Nekiültem keresgélni a neten. Sok receptet, tapasztalatot végigolvastam, és íme a végeredmény. Nagyon finom, könnyű, kellemesen citromos íze van. Gyorsan el lehet készíteni.

A piskóta elkészítése tudom, kicsit szokatlan, de higgyétek el, pont olyan lesz, mintha külön felvernénk a fehérjét, és aztán tennénk bele a cukrot, majd a sárgáját. Én évek óta így készítem a piskótát, csalódni még nem csalódtam benne, és még a mosogatnivalóm is kevesebb lett. A hozzáadott olajtól pedig nem szárad ki a piskóta. Érdemes kipróbálni.

hozzávalók / 6 adag

A piskótatésztához

A citromos krémhez

A díszítéshez

ajánlat

Forró nyári napon, igazi felfrissülés ez a kellemesen citromos ízű süti.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Először elkészítjük a piskótát. Ehhez a tojásokat (fehérje + sárgája egyben) egy nagyobb tálba tesszük, és robotgéppel a legmagasabb fokozaton kb. 5 percig verjük. Akkor jó, ha apró buborékos.
  2. Beletesszük a cukrot, és tovább verjük szintén 4-5 percig.
  3. A lisztet a sütőporral beleszitáljuk, az olajat belecsurgatjuk, és lassú fokozaton keverjük tovább.
  4. Sütőpapírral bélelt tortaformába öntjük a tésztát, megsütjük.
  5. Amíg hűl a piskóta, elkészítjük a krémet: 2 nagy tejfölt magas falú tálba öntünk. A citrom héját belereszeljük, 6-8 ek cukorral és vaníliás cukorral ízesítjük. Aki édesebben szereti, tegyen hozzá még cukrot.
  6. A citrom levét kifacsarjuk, és a zselatinnal összekeverjük.
  7. Ráöntjük a zselatinos citromlevet a tejfölre, majd közepes lángon felmelegítjük. Ne forrjon, de jó meleg legyen!
  8. A tűzről levéve hagyjuk hűlni. Gyorsabb, ha hideg vízfürdőbe állítjuk, és időnként megkeverjük.
  9. Ha kihűlt, akkor felverjük a tejszínt kemény habbá, beletesszük a habfixálót, majd összekeverjük óvatosan a tejfölös krémmel.
  10. A kihűlt piskótát vízszintesen kettévágjuk, az alsó lapot visszatesszük a tortaformába, ráöntjük a krém 3/4-ét, erre tesszük a piskóta másik felét, majd a krém maradék részével teljesen befedjük a tésztát. Nem baj, ha lecsurog a tészta oldalára a krém.
  11. Legalább 6-8 órára hűtőszekrénybe tesszük, de az se baj, ha egész éjszakára.
  12. Ha megdermedt a krém, akkor a tortát tányérra áttesszük, a maradék tejszínhabot felverjük, a torta tetejét és oldalát körbekenjük vele.
  13. Ízlés szerint díszítjük vékonyra vágott citromkarikákkal, gyümölcsökkel, cukorgyöngyökkel.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 25x25x7 cm
  • elkészítettem: 2 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 8
össznézettség: 22 751
elküldve: 13
receptkönyvben: 159
elkészítve: 11/13
Facebookon megjelent: -

szakács

Hevike

Mióta szakács: 2010.03.25.
19 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
receptverseny: Az élet ízei receptverseny
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

citromos süti, tejfölös-citromos torta, citromkrémes torta

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Monó72
Monó72 Sat, 2014-10-18 19:55

Ezt a tortát nekem sütötte a barátnőm a szülinapomra ! (Hevike) Nagyon finom volt, és gyönyörű azóta már megismételtük. :)

BERNÁTH ZSÓKA
BERNÁTH ZSÓKA Mon, 2014-08-18 15:56

Igy igaz, én is évek óta így készítem, nem választom szét a tojásokat, és príma, amikor étteremben dolgoztam a szakácstól tanultam, ott is mindig így sütik a piskótát.

801
tojás 7 db
cukor 7 ek
finomliszt 7 evőkanál
sütőpor 1 csomag
napraforgó olaj 7 ek
tejföl 700 g
cukor 8 ek
vaníliás cukor 1 csomag
citromhéj 1 citromból nyert
citromlé 1 citromból nyert
zselatin 20 g
növényi habtejszín 300 ml
habfixáló 1 csomag
növényi habtejszín 200 ml
habfixáló 1 csomag
citrom 1 db
őszibarack 1 közepes db