Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chilis bab ahogy Kenny készíti

Chilis bab ahogy Kenny készíti
Chilis bab ahogy Kenny készíti
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (12)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Mivel egy nemzetközi cégnél dolgozom, egyszer előfordult, hogy egy mexikói kollega látogatott el hozzánk, akit meghívtam magunkhoz egy vacsorára. Munka után kellett valami gyorsat készítenem, ezért választottam reflexből a chilis babot. Csak mikor már készítettem a kaját, ugrott be, hogy a mexikói konyha "zászlóshajóját" készítem egy mexikóinak, így megragadtam az alkalmat, hogy megkérdezzem tőle, hogy mi köze van az ételnek, amit keverek egy valódi chilihez. Megnyugtatott, hogy amiben hús és bab van, azt már chilinek lehet nevezni, annyiféle módon készítik náluk.

Szerencsére sikere lett, így büszkén mondhatom, hogy a recept mexikói által jóváhagyott verzió.

A fenti történettől eltekintve nagyon szeretem ezt a receptet bográcsban is készíteni, mert nem kell sok előkészület, így a főzés mellett lehet a vendégekkel is foglalkozni, a végén mégis tartalmas ételt lehet felszolgálni.

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A NoSalty-n található házi kenyerekből ajánlok hozzá ízlés szerint.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Szalonnát, fokhagymát és a paradicsomot felaprítjuk. Én a bőrét is hozzáadom, mert kiválóan kiadja a füstölt ízt, illetve én azért meg is eszem a végén.
  2. A vöröshagymákat megpucoljuk, és felezzük, majd csíkokra szeljük. Szeretem ha megmaradnak a hagymacsíkok egyben a készételben, ezért itt nem kell a klasszikus apró hagymát kockázni.
  3. A felaprított szalonnát, fokhagymát, paradicsomot és a vöröshagymát kevés olajon megpirítjuk. Ahogy fent írtam a cél, hogy a hagyma a végéig megmaradjon, tehát nem kell teljesen pépesre dinsztelni.
  4. Ha ezzel megvagyunk, hozzáadjuk a darált húst, és sózzuk (nem elfeledve, hogy a szalonnától azért már van benne egy kis só).
  5. Ahogy a hús levet eresztett, jöhet rá a babérlevél.
  6. Ha nem paradicsomos babkonzervet választottunk, akkor azt lemossuk, és hozzáadjuk az ételhez.
  7. Néhány keverés után jöhet bele a paradicsompüré, majd borsozzuk.  Én a paradicsompüré savanykás ízét szeretem megtörni egy kis ketchuppal, ami ezen a ponton kerül bele.
  8. Most adjuk hozzá a csípős Tabasco-t (ez a szósz ecetes, így ha valaki nem szereti a csípőset /mint a feleségem/ az a szósz helyett tegyen hozzá két kupak ecetet, mivel az nagyon kiemeli az ízeket).
  9. Az egészet összeforraljuk kb. fél óra alatt.
  10. A legeslegvégén hozzáadjuk a kukoricát, amivel már csak annyit főzzük, hogy a kukorica felmelegedjen.
  • elkészítettem: 50 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 10
össznézettség: 87 425
elküldve: 20
receptkönyvben: 319
elkészítve: 44/48
Facebookon megjelent: -

szakács

Kenny

Mióta szakács: 2013.02.14.
5 recept

receptjellemzők

szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
alkalom: buli receptek
kategória: egytálételek
nehézség: könnyű
költség egy főre: megfizethető receptek
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
konyha: mexikói
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

chilis bab - Kenny, csilis bab, szalonnás tabasco-s chilis bab

Hozzászólások (12)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Monsz
Monsz Thu, 2017-10-05 22:18

Annyira tökéletes ez a recept, ráadásul könnyű elkészíteni. Sokszor van terítéken, most hétvégén is megfőzöm. Köszönet érte!

Szuszo
Szuszo / Szuszo Sat, 2014-09-27 16:24

Isteni lett! Picit több szalonnával csináltam nagyon kéri a füstöltet :)
Ecettel és őrölt csilivel pikánsan. Mivel mi 6an vagyunk dupla adagot csináltam és egy kis durum tésztára szedtem. Köszönöm a receptet remek ebédünk lett!

Kenny
Kenny / Kenny Mon, 2014-09-29 13:40

Örülök, hogy ízlett! Tésztával még nem próbáltam a Chili-t. A legnagyobb "szentségtörést" akkor követtem el, amikor kicsit eltúloztam az adagot és harmadnap is ezt ettem, akkor jött az ötlet, hogy egy kis tejföllel tegyük változatossá.

Igazán érdekes irányba vitte az ízt! :)

Shilaman
Shilaman Sat, 2014-06-14 23:15

Az az érdekes, hogy magyarul csilis babként terjedt el az eredetileg chile con carne néven ismert étel, ami átfordítva csili hússal. Tehát csili paprika, és hús. A bab csak egy kedves ráadás, nem az a lényeg! Egy mexikói számára értelmezhetetlen a magyar csilis bab, főleg paprika nélkül, tonnányi paradicsomszósszal, bitang édesen, akárhogy is fűszerezik utána, de segond, csak ne hazudjunk.

Kenny
Kenny / Kenny Sat, 2014-06-14 23:57

A hazudtam résznél egy kis darab eltört bennem. Megtennéd, hogy kifejted mire gondoltál mikor hazugnak neveztél?

Szerk: ahogy látom csak azért regisztráltál, hogy ezt megtehesd...

MacLeod78
MacLeod78 Thu, 2014-01-09 18:03

Nagyon jó kis recept, én rizst főztem ki mellé. Az ecetet helyettesítettem: találtam otthon üveges pepperoni paprikát, és annak csak a levét tettem bele. Két féle babot raktam bele, találtam fehér apró babot chili mártásban, a másik vörös bab. Nagyon ízletes lett. Köszönjük a receptet!!!

ladymeli
Gastrotherapy (Miskey Melinda) / ladymeli Wed, 2014-01-08 17:32

Mennyeien finom! Bár én is csaltam egy kicsit, mert ketchup helyett házi paradicsomszószt tettem és kihagytam a chilit (utólag aki szereti tett hozzá) de mindenkink nagyon ízlett így is. Tortillát készítettem mellé, mi azzal ettük :)

Klaudia90
Klaudia90 Sat, 2013-10-19 12:03

Szia! Valami csodálatos íze lett! Bár én egy gyors vacsorának készítettem férjemmel, és darált hús éppen nem volt itthon, így az kimaradt, illetve ketchupból meg barbecue ízesítésű volt, ecet pedig borecet :) de az alapkoncepció megegyezik! Ha már persze a húsnak híján voltunk, hogy mennyiségben behozzam vörös babot tettünk bele.
Na jó ez kicsit olyan mint a villamos meg a villanyoszlop hasonlata ( a villanyoszlop függőlegesen magas a villamos meg vízszintesen sárga....) de azért annál több köze van a kettőnek egymáshoz :) Én minden esetre köszönöm ezt a remek receptet!

Kenny
Kenny / Kenny Fri, 2013-05-24 18:31

Egyetértek, de ha elolvasod a 8. pontot láthatod miért van ecettel kiváltva. Egyébként ha a végén a tányérban adod hozzá a Tabascot akkor sem veszít az élvezeti értékéből.

1022
füstölt szalonna 15 dkg
fokhagyma 3 gerezd
paradicsom 1 közepes db
vöröshagyma 2 közepes db
darált sertéshús 0.5 kg
fehérbab 50 dkg
passzírozott paradicsom 50 dkg
csemegekukorica 20 dkg
babérlevél 3 db
tabasco szósz 2 teáskanál
napraforgó olaj 2 ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint