Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Chili sin Carne - a vegán chilis bab

Chili sin Carne - a vegán chilis bab
Chili sin Carne - a vegán chilis bab
60 perc / előkészület: 15 perc főzés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (30)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A chili con carne egy jó öreg füstös bútordarab. A Knorr és Maggi poralapoknak köszönhetően került először a köztudatba - máris hibásan, de mit számított, megettük, furcsa volt és finom. Az, hogy egy zacskó egy embernek fogtömésre volt elég, akkoriban és most sem volt meglepő. Megeszünk mindent, ami új, mindegy mi az, csak legyen róla reklám. Előbb vagy utóbb megvesszük, hogy kipróbáljuk. A közízlés lassan formálódóban.
Lassan. De az egyre-másra szaporodó főzőshow-k még mindig valami hanyagul elegáns képet festve adják elő némely egzotikusabb fogás elkészítését - elég kérdőjelesen. Simán berántanak magyarul egy thai kókusztejes levest, nem érdekes... A chili con carne is egy jobb napokat látott recept.

No, mivel egyébként is igyekszem védeni az állatokat - már amennyire sikerül ez, akár a tányéron is. Fellángolásaim rendszerint egy nagy adag rántott húsban vagy csirkepörköltben végződnek, de akkor is megnyugtat a tudat, hogy legalább néhány hónapig mondjuk nem ettem húst. Ebben az időszakban készülnek az egyébként húsos ételek húsmentes változatai - bár a húsmentes rántott húst még nem sikerült kifejlesztenem.
Milyen megnyugtató így, hogy a chili con carne létezik húsmentes változatban is. A neve egyszerűen chili sin carne. Vagyis chili hús nélkül. Mert ugye a chili con carne sem azt jelenti, hogy chilis bab. Hanem chili hússal. Elkészítése sokban nem különbözik húsos testvérétől, meglepő módon épp a hús hiányzik csak belőle. És nem, nem tesznek bele konzerv kukoricát. De én tettem. Épp így szeretjük, a néha édesen roppanó szemekkel a fogunk alatt. Most komolyan. Vessetek meg érte. Nem fogtok. Ti is pontosan ugyanígy képzelitek a chilit - kukoricával. Nagy tévedés nem történik, ha belekerül, hiszen akárhányan asszociálnak Mexikóra, biztosan beugrik nekik a kukorica félúton. Legfeljebb a tányér szélén grillezett csőként. Az már megint egy másik dolog, hogy a chili con carne, sem a chili sin carne, sem semmilyen chili izé nem mexikói. (Csak azért van ebben a kategóriában, mert mindenki annak ismeri. Egyébként amerikai étel. Csak átszökött Mexikóba.)
Na, az egymást ütő gasztronómiai szökellések után íme a recept. Gyorsítva. A "főzd kb. 5 órát" itt nem működött, aki teheti, tegye. Nem mondom, hogy felesleges, de fél óra után is pont remek lesz. Egyébként kicsit még lúgosít is. És vegák is ehetnek belőle. Sőt még vegánok is.


hozzávalók / 4 adag

ajánlat

A fűszerekből (kakaó, fahéj) kóstolás után, ízlés szerint mehet több is.  

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Ha nem konzerv babot használunk, szokásos menetben egy éjszaka áztatás.
  2. Vágjuk a hagymát kockára vagy csíkokra, tök mindegy. Pirítsuk olajon sóval, amíg fonnyadni nem kezd. Mehet rá a fokhagyma és a chili. Öntsük rá a babot, és öntsük fel annyi vízzel, amennyi épp ellepi. Tegyük bele a babért, borsot, és fedő alatt főzzük félpuhára.
  3. Ekkor mehet bele a paradicsom és és a felkockázott paprika. Ha konzerv babbal készítjük, a hagymás pontnál csak öntsük rá a babot a hagymára a paradicsomszósszal. Fűszerezzük, kóstoljuk.
  4. Rotyogtassuk vagy fél órát - vagy ugye amíg a bab megpuhul -, majd az utolsó 10 percben csapjuk hozzá a kukoricát.
  5. Korianderrel meghintve fogyasszuk - ha valaki szereti. Meg friss tortillával - nagyzolás helyett meg mehet a friss kenyér vagy rizs, ha valaki nagyon dugig akar lakni.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 22
össznézettség: 67 767
elküldve: 28
receptkönyvben: 832
elkészítve: 76/89
Facebookon megjelent: -

szakács

P.

Mióta szakács: 2009.11.10.
171 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
fogyókúra: 90 napos diéta - keményítőnap
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: főétel

egyéb elnevezések

chilis bab húsmentesen, chilis bab kakaóval és fahéjjal

Hozzászólások (30)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kingabinga
kingabinga / kingabinga Fri, 2016-11-11 12:24

Hűűűű ez valami brutál fantasztikus recept!!! Ugyan én hússal készítettem mert szeretjük és eszünk is (persze az állatokat is védjük! :) ), plusz abból főztem ami volt otthon, vagyis 1 konzerv vörösbab, némi fagyasztott zöldségkeverék és egy kis fagyasztott zöldbab, a Te fűszerezéseddel készült, és a végeredmény isteni! Látni kellett volna a párom arcán a rettegést, amikor beletettem a fahéjat és a kakaót, de én nem hátráltam meg! :D Ja és a drága külön rizst is kért hozzá, hogy tovább tartson, mert olyan finom! :D Szóval köszönöm, recept mentve, elismerések bezsebelve. :)

Gretita
Gretita Thu, 2016-01-28 13:59

Húúúúú!!!!!!!!!! Hogy is írjam le, mennyire isteni lett a recepted alapján az ebédünk?!?!?! MENNYEI! köszönöm szépen :)
- egy vegán :P

vuvu1mano
vuvu1mano Sun, 2014-07-06 11:01

Kedves Eszter!
Már legalább háromszor megcsináltam recepted alapján ezt az isteni chilis babot, igaz, én hússal szoktam, mert úgy szeretjük, és korianderem sem mindig volt, de még így is ez az egyik kedvencünk a párommal! Ma is elkészítettem, és már alig várom, hogy ehessünk belőle :) Köszi a receptet, nagyon szép napot!
Zsuzsi

licya
licya Wed, 2014-07-02 00:17

Nagyon finom lett! Testesebbé teszi a kakaó és pikánssá a fahéj. Érdemes kipróbálni.

Dolgozolany
Dolgozolany Thu, 2013-03-28 13:10

Köszönöm a receptet. Sikert arattam vele otthon. :-) (Persze, azt hogy tettem bele csokit és fahéjat, csak utólag árultam el)

Juci79
Juci79 Thu, 2012-07-12 13:33

Szia,
Mikor is rakod bele a kakaóport és a fahéjat? Tippem: paradicsomszószba rakod bele és adod hozzá a többihez. Imádtam a story-t, vicces és informatív. :)

Gargoyle
P. / Gargoyle Fri, 2012-07-13 01:20

Jogos, kifelejtettem. :-) A fokhagyma és chili idejében kerül az ételbe, kis lángon, 1-2 percig sütve óvatosan. Utána jöhet a többi. Nagy lángon a kakaó megég, csak óvatosan. :-)

kicsivik
kicsivik / kicsivik Wed, 2012-06-20 08:32

Chilis bab fahéjjal és kakaóval - ezért is "járok ide", a NoSaltyra. Nagyon finom lett, de egy kis virslit csempésztem bele a kukorica helyett.

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Mon, 2011-06-27 22:22

Szia Eszter! Még csak most tévedtem ide... A sztorin jót nevettem, szokás szerint, a kaja meg azon túl, h. szép, ígéretes is. Amilyen változásokon megyek át mostanában (pl. kaporszeretet), abszolút elképzelhetőnek tartom, h. a paradicsomos kajákat is megkedvelem. Bár a paradicsomszószt mindig is szerettem, de a paradicsomlevest vagy magát a paradicsomot nem. A kukoricát nagyon díjazom benne, mert fan-je vagyok hosszú évek óta, már-már röfögök. A többi hozzávalóval sincs bajom, és látom, csípős is, ami nálam szintén nyerő. Nyamóka majd megfőzi, én meg elmegyek hozzá vendégségbe és jól megeszem. :-D Puszi: Gabi

Angibangi
Angi / Angibangi Mon, 2011-06-13 18:12

Hoppá-hoppá:D A fenti kommentet a mennyei palacsintareceptedhez szántam! :D
Ebben a környezetben ...elég vicces :D:D porcukros csilisbab:DDD

Gargoyle
P. / Gargoyle Mon, 2011-06-13 21:58

A mákos bableves is épp egy hasonlóan készülő étel... :-DDD

Angibangi
Angi / Angibangi Mon, 2011-06-13 18:06

Hát ez valami mesés volt vaníliás porcukorral:) (a vanília jó dolog!:P)
1-2 nagyon le akart ragadni, de kézzel sikerült megfordítani őket is :)
Köszönöm a receptet!

Angi

klivi
klivi / klivi Fri, 2011-06-10 07:45

Kedves Eszter!
Megcsináltam! Igaz, hogy hússal, mert három férfit mégiscsak jól kell lakatni valamivel :), és ment bele kakaó is, először csak egy teáskanálnyi, de egészen felbátorodtam amikor láttam, hogy semmi rossz nem történik vele. Nem is értem, miért tartottam tőle, amikor a paradicsommártásba meg mindig teszek egy csipet fahéjat....?!
Szóval jó lett, de azért a családnak nem mondtam meg milyen plusz van még benne:))
Minden jót, és nagy-nagy alkotókedvet kívánok továbbra is!
Livi

Gargoyle
P. / Gargoyle Tue, 2011-06-14 10:03

Ó Livi, csak most eszméltem fel, hogy közben írtál és el is készítetted! nézd el nekem, viharosak a hetek mostanában. Jó értelemben, szerencsére. :-)
Hát, ha bizony hússal készült, legközelebb készítsd el a chili con carnémat, aminek szintén itt a receptje. A kakaóról, pedig akkor is bölcsen hallgass. :-D
Nagyon örülök, hogy ízlett!
Eszter

klivi
klivi / klivi Thu, 2011-06-09 09:17

Annyira jól néz ki, hogy lényegtelen, van-e benne hús vagy nincs (én jól elvagyok nélküle is). A kakaó pedig olyan kíváncsivá tett, hogy muszáj lesz kipróbálnom...:)
A fotó pedig megint csak gyönyörű! de ezt már megszoktuk...:P

nyamóka
nyamóka / nyamóka Wed, 2011-06-08 15:06

Élvezettel olvastam, élvezettel nézem, és élvezettel fogom megenni! :-) Con kukorica! :-D
Köszönjük! Puszi: Éva

Heni77
Heni77 / Heni77 Wed, 2011-06-08 14:55

Eszter!
Egy újabb gyöngyszem :)
Need! Vagy ahogy a párom mondaná: instant get!!! És fogja is mondani, ha ezt megemlítem (megmutatom!) neki.
Köszi a receptet és a sztorit.
Heni

586
vöröshagyma 1 nagy fej
fokhagyma 2 gerezd
fejtett bab 50 dkg
paradicsomszósz 10 dl
zöldpaprika 1 db
csemegekukorica 40 dkg
babérlevél 1 db
cukrozatlan kakaópor 1 ek
fahéj 0.5 kk
chili 1 db
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
koriander 0 ízlés szerint