Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cevapcici

Cevapcici
Cevapcici
45 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A mai napi grillezés fő szerepét a Balkán egyik emblematikus étele, a cevapcici kapta. Ezt az ételt ugyanis szinte az összes nép, mely ott él, magáénak vallja. Horvátországban a horvátok tartják nemzeti ételüknek, Szerbiában a szerbek, Boszniában a bosnyákok és még sorolhatnám. Tehát, hogy senkit meg ne sértsünk, nevezzük csak a Balkán ételének, melyet hol mustárral vagy mustáros hagymával, hol ajvárral vagy máshol éppen tejföllel vagy joghurttal  kínálnak.

(Sajnos a recept feltöltésekor kénytelen voltam a kategóriát illetően állást foglalni. Mivel a receptet Horvátországban tanultam, a horvát konyha kategóriát kapta.)

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Kiválóan illik hozzá a zakuszka vagy az ájvár, de ehetjük akár majonézzel, fokhagymaszósszal is.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát meghámozzuk, és nagyon finomra aprítjuk. A fokhagymát meghámozzuk, és összenyomjuk.
  2. A húsféléket egy tálban jól összekeverjük, hozzáadjuk az összes fűszert és a tojást, majd kézzel jól átgyúrjuk, hogy minden jól elkeveredjen.
  3. a) Egy deszkán egy nagyméretű kés segítségével tömör hengereket formázunk (kb. 6 cm széles és 3 cm magas). A lényeg, hogy a masszát jól össze kell nyomkodni, különben főzés közben szétesik. Hogy a dolgunkat megkönnyítsük, és könnyebben tudjuk vágni, tegyük a cevapcicinket kb. fél órára a mélyhűtőbe. Ha kicsit megfagyott, vágjuk kb. 3 cm vastagságú darabokra.  
  4. b) Galuskaszaggatónkat is használhatjuk. Ezzel spórolhatunk némi időt, de arra nagyon figyeljünk oda, hogy a kapott hengerek - az előbb már említett okból - tömörek legyenek.
  5. Egy serpenyőben olajat forrósítunk, belehelyezzük a cevapcicit és folyamatos forgatás mellett minden oldalról ropogósra sütjük. Vigyázzunk, nehogy odaragadjon és/vagy odaégjen. Kb. 10 perc alatt elkészül az étel.

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 38
össznézettség: 80 440
elküldve: 10
receptkönyvben: 220
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

Na ezt süsd ki!

Mióta szakács: 2012.02.05.
47 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
konyha: horvát
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
konyhatechnológia: grill
kategória: húsételek
nehézség: közepes
diéta: laktózmentes, tejmentes
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

csevapcsicsa, csevap, fűszeres húsrudacska

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Zandorenko
Zandorenko Sun, 2015-05-03 12:05

Sziasztok. Én a balkánon élek és nap mint nap találkozok ezzel a 2 finomsággal. Szerbiában a legnagyobb grill város Leskovac és ott föleg marha és birka keverékéből készül mindkettő és véletlenül sem szabad elhanyagolni a birkát. Ami pedig az étel eredetét illeti ezt valóban homály fedi és valóban mindenki magáénak tekinti, de a legvalószínűbb hogy ez iszlám eredetű. Vagyis a Balkánon élő Iszlám Bosnyák és Albán konyhából ered.
Valóban hagyma csak a Pljeskavica része.

rozsa1958
rozsa1958 Fri, 2014-05-09 21:31

Igen teljesen igazuk van az előttem szólóknak ez egy pleskavica de attól még nagyon fincsi kaja.Grillezve!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Nosalty.hu
Nosalty.hu Thu, 2012-09-27 10:21

Kedves Szakácsunk!
Tiéd lett 2012.09.26. legnézettebb receptje!
Gratulálunk!
NoSalty.hu csapata

Gabys
Gabys / Gabys Wed, 2012-09-26 13:07

Kedves Naeztsüsd ki,
ne haragudj meg érte, de ez nem a csevapcsicsa. Az eredetibe sosem kerül tojás, hagyma, chili, mustár, pláne nem majoranna stb. Csak só, bors, fokhagyma, pirospaprika. A húst nem a legnemesebb darabok adják, picit zsírosnak kell lennie és 2x célszerű átdarálni, hogy minnél könnyebben formázható és "selymes" legyen a hús. A fő hús a marhahús. (pl.60 %-30%-10%) de a birka elhagyható. 1 kg. hús esetében fél tk. szódabikarbóna kell bele. Alaposan összegyúrva a fűszerekkel fél nap hűtőben érlelni kell, fagyasztóba semmiképp!!! majd kicsit olajos kézzel hengereket formálunk. És ez kimondott grill kaja, a fűst adja meg a bukéját, - elég gyakran csinálok, mert szeretjük- tehát a lakásban olajon, serpenyőben sütni vétek. Ez szerintem is Pljescavica, ami hasonlít a mi fasírtunkra. Tényleg nem megbántani akarlak, remélem nem haragszol:) Gabi

CsiGa59
CsiGa59 Wed, 2012-09-26 12:36

Két "balkáni" étel van, melyek nagyon hasonlítanak egymásra: Csevapcsicsa illetve pleszkovica.
Itt az utóbbi receptjét olvashattuk.
Csevapcsicsa esetén a vöröshagymát NEM GYÚRJUK BELE (!!!), hanem nyersen (kockára vágva) esszük hozzá, kinek ízlése szerinti mennyiségben.

943
darált marhahús 500 g
darált sertéshús 500 g
bárányhús 500 g
vöröshagyma 3 közepes fej
fokhagyma 1 fej
1.5 ek
fűszerpaprika 1 ek
chili 2 kk
fekete bors 1 ek
majoranna 1 ek
petrezselyem 1 csokor
mustár 2 ek
tojás 1 db
zsemlemorzsa 2 ek
napraforgó olaj 1 ek
napraforgó olaj 3 dl