Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Cékla Wellington

Cékla Wellington
Cékla Wellington
140 perc / előkészület: 25 perc főzés: 75 perc sütés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Wellington módra nem csak húsféléket lehet elkészíteni, hanem bizony zöldségeket is. Hatalmas tésztarajongóként már régóta ki akartam próbálni céklával, és bizony a sok receptkeresés és internetbújás sikerrel járt: találtam egy tökéletes receptet, amit kisebb módosításokkal el is készítettem. A végeredmény egészen páratlan lett, nem hogy a hús nem hiányzott belőle, de annyira ízekben gazdag lett a tésztába csomagolt céklakülönlegesség, hogy rögtön azon kezdtem gondolkodtam, mi mindent lehetne még Wellington módra elkészíteni!

hozzávalók / 4 adag

hozzávalók a céklához és az összeállításhoz

hozzávalók a gombás réteghez

hozzávalók a spenótos réteghez

Szólj hozzá!

elkészítés

cékla

  1. Válasszunk nagyjából egyforma méretű céklákat. Mossuk meg őket, majd vágjuk le a végeiket. Csomagoljuk alufóliába, és 180°C-os sütőben nagyjából 40 perc alatt süssük puhára őket.
  2. Amikor készek, szabadítsuk meg őket a héjuktól, majd hagyjuk kihűlni.

gomba

  1. Aprítsuk nagyon finomra a vöröshagymát, majd a reszelt fokhagymával együtt pároljuk olívaolajon üvegesre. Jöhet rá az aprított rozmaring és a nagyon apróra kockázott gomba.
  2. Sózzuk-borsozzuk, és időnként megkeverve főzzük addig, amíg a gomba összeesik. Ekkor adjuk hozzá a fehérbort (ehhez kivételesen nem csak a száraz, de az édes bor is nagyon jól passzol!), és közepes lángon főzzük addig, amíg szinte minden nedvesség elfő belőle.
  3. Hagyjuk kihűlni a gombás keverékünket, majd keverjünk hozzá egy felvert tojást és annyi zsemlemorzsát, amennyit felvesz. A cél, hogy a végeredmény egy jól formázható, se túl száraz, se túl nedves töltelék legyen.
  4. Tipp: ha valaki vegán módon szeretnénk elkészíteni, tojás helyett használjunk kevés vízzel elkevert darált chiamagot vagy útifű maghéjat.

spenót

  1. A bébispenótot aprítógépben daráljuk le, vigyázva, hogy ne csináljunk pürét belőle. Ezután egy serpenyőben pároljuk meg, majd egy konyharuha segítségével facsarjunk ki belőle MINDEN nedvességet.
  2. Ha ezt jól csináltuk, akkor ekkorra szinte szárított spenótunk lesz. Ezt sózzuk, ízesítsük olajon megpárolt fokhagymával, kevés chilivel és sörélesztőpehellyel. Adjuk hozzá a darált diót és egy kevés zsemlemorzsát, és az egészet alaposan keverjük el.

összeállítás

  1. Nyújtsuk ki az egyik csomag leveles tésztát - hosszában fogunk rajta dolgozni. Szórjuk meg a dió és a zsemlemorzsa keverékével egy akkora területen, amekkorát a három cékla egymás mögé rakva hosszában és széltében elfoglal. Figyeljünk rá, hogy körben minden oldalon maradjon legalább 2-3 centiméternyi tészta.
  2. A diós morzsára kanalazzuk rá a spenótos keveréket, majd erre ültessük rá a főtt céklákat. Jó szorosan rakjuk őket egymás mellé, hiszen a réseket mind ki kell töltenünk gombával.
  3. Jöhet rá a gombás keverék, amivel gyakorlatilag körben betakarjuk a céklákat. Gyakorlatilag a homokvárépítésre hasonlít ez a lépés - ne féljünk bekoszolni a kezünket! A végeredménynek egy kifordított teknőhöz kell hasonlítania.
  4. Szórjuk meg a gombás réteg tetejét darált dióval, majd óvatosan fedjük be az egészet a másik levelestészta-lappal. Simítsuk rá jó szorosan a töltelékre, és villával szegecseljük össze körben a két tésztalapot, a felesleg tésztát pedig vágjuk le.
  5. Kenjük meg a tetejét felvert tojással (vegán verzióban valamilyen alternatív tej is megteszi), majd óvatosan vagdossuk be a tetejét, az oldalára pedig vágjunk mindkét oldalon egy-két lyukat, hogy távozni tudjon a gőz.
  6. Tegyünk 180°C-ra előmelegített sütőbe, és 35-40 perc alatt süssük készre. Hagyjuk picit pihenni, majd szeletelhetjük is.
  • sütési hőfok: 180°C
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 970
elküldve: 1
receptkönyvben: 19
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

roskapetra

Mióta szakács: 2015.09.20.
75 recept

receptjellemzők

konyha: angol
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: közepes
kategória: tapas
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel

egyéb elnevezések

tésztában sült cékla

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

1023
cékla 3 db
leveles tészta 2 csomag
tojás 1 db
0 ízlés szerint
dió 15 g
zsemlemorzsa 1 ek
olívaolaj 2 ek
vöröshagyma 3 kis fej
fokhagyma 2 gerezd
rozmaring 4 szál
gomba 80 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
fehérbor 3 dl
tojás 1 db
zsemlemorzsa 75 g
spenót 35 dkg
olívaolaj 1 ek
fokhagyma 2 gerezd
chilipehely 0 ízlés szerint
0 ízlés szerint
zsemlemorzsa 25 g
dió 50 g
élesztőpehely 1 ek