r
Nosalty Logó

Casatiello, Olaszország húsvéti kenyere

Simon Gábor
Casatiello, Olaszország húsvéti kenyere
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

Tészta

Töltelék és összeállítás

Díszítés, kelesztés

786
Kalória
31.2g
Fehérje
56.7g
Szénhidrát
46.1g
Zsír
78.1g
Víz
177.7g
Koleszterin
2.1g
Élelmi rost
507.2mg
Cukor
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta

Töltelék és összeállítás

Díszítés, kelesztés

Összesen 786 kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta

Töltelék és összeállítás

Díszítés, kelesztés

Összesen 4716 kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta

Töltelék és összeállítás

Díszítés, kelesztés

Összesen 307 kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.2 g

Zsír

  • Összesen
    46.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1982.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    1619 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    56.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    78.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 786 kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    187.1 g

Zsír

  • Összesen
    276.4 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1066 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11893.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    533 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    1228 mg
  • Nátrium
    9715 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    340 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

Víz

  • Összesen
    468.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    387 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    229 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    775 mg
  • Retinol - A vitamin:
    387 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1296 micro
Összesen 4716 kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    772.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    631 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    30.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 307 kcal

Elkészítés

Tészta

  1. Egy keverőtálba öntsük bele a vizet, az élesztőt és a sót, majd kavarjuk össze.
  2. Szórjuk hozzá a lisztet, és kezdjük el dagasztani a tésztát. Amikor már szép egyneművé vált az állaga, hozzáadhatjuk az olívaolajat és a sertészsírt is. Dagasszuk tovább, amíg teljesen sima és bársonyos lesz. Viszonylag lágyabb tésztára törekedjünk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk kelni két órát.
  3. A megkelt tésztából csípjünk le nagyjából 40g-ot, majd szedjük szét 8 egyenlő részre. Ezzel fogjuk a tojásokat keresztbe burkolni.
  4. A tésztát nyújtsuk ki vékonyan téglalapalakúra.

Töltelék és összeállítás

  1. A szalámit, a pancettát és a scamorza sajtot vágjuk fel apró kockákra. Érdemes ezekkel a hozzávalókkal kipróbálni, de nyugodtan lehet más fajtákkal is kísérletezni.
  2. A kinyújtott tésztát ízesítsük frissen őrölt borssal és reszelt pecorino sajttal. Ezután szórjuk meg egyenletesen az érlelt szalonnával, szalámival és a scamorza sajttal.
  3. Tekerjük fel szorosan, és formázzunk belőle koszorúalakot. Ezt az ételt egy speciális formában szokták sütni, ami leginkább a kuglófra hasonlít, de ha nincs ilyen a konyhában, akkor se essünk kétségbe, fogjunk egy kerek tepsit, és a közepébe helyezzünk egy hőálló kerek formát. Alaposan kenjük ki zsiradékkal, majd helyezzük bele a casatiellot.

Díszítés, kelesztés

  1. A megmentett tésztából sodorjunk 8 egyforma „gilisztát", amivel burkoljuk keresztalakba a megmosott tojásokat. 4 tojást dekoráljunk fel, és helyezzük őket a casatiello tetejére.
  2. Takarjuk le a tésztát, hogy ne száradjon ki, végül helyezzük estére a hűtőbe, hogy szépen lassan megkelhessen. Ha nem szeretnénk egy éjszakán át pihentetni, akkor nagyjából 2-3 óra alatt kelesszük duplájára.
  3. Miután szép nagy lett a tészta, kenjük meg felvert tojással, és tegyük be a sütőbe 170°C-ra nagyjából egy órára.
  4. Fogyaszthatjuk hidegen, melegen, főételként, de akár köretként is.
  5. Jó étvágyat hozzá!

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 60 p
  • Sütés ideje: 60 p
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A casatiello egy hagyományos, dél-olasz húsvéti kenyérfajta, ami Campania régiójának kulináris tradícióját képviseli. A megjelenése szimbolikus jelentéssel bír, azaz köralakú formája Krisztus koszorújának a jelképe, a rajta lévő keresztben a tésztával burkolt tojások pedig Jézus feltámadását elevenítik meg.

További receptek

Bodag

A bodag, más néven cigánykenyér egy igazán egyszerű lepénykenyér fajta. A tésztába libazsír kerül, ami igazán különleges ízt ad neki. Sütőben és serpenyőben is elkészíthető, ...

Simon Gábor

Címlapról ajánljuk

Top Receptek