Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Tang zhong - a kenyérdoktor

Tang zhong - a kenyérdoktor
Tang zhong - a kenyérdoktor
9 perc / előkészület: 5 perc főzés: 4 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Véletlenül bukkantam erre a furcsa nevű anyagra. Magyarul vizes rántás. Sosem gondoltam volna, hogy ennyire képes a liszt és víz elegye főzéssel megváltoztatni a kenyér szerkezetét.

Eredetileg a japánok alkalmazták, de hamar „végigfertőzte” egész Ázsiát, mire megszületett  "A  65 °C-os kenyérdoktor" című könyv. Ez a módszer lehetővé teszi, hogy a kenyér friss marad hosszabb ideig anélkül, hogy használnánk mesterséges tartósítószert.

hozzávalók / 4 adag

  • 3 dkg liszt
  • 15 dkg folyadék (víz/ tej)

ajánlat

Ez a mennyiség elég 48-50 dkg liszthez, 2-2,5 dl folyadékhoz (a tang zhong is tartalmaz nedvességet), stb.

alapanyagok

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Keverjünk össze egy rész lisztet öt rész folyadékkal, hogy sima tésztaszerűséget kapjunk. Ez általában a víz, de lehet tej vagy a kettő keveréke.
  2. Az elegyet ezután melegítjük egy lábasban, amíg el nem éri pontosan a 65 °C-ot. Mivel egy átlagos háztartásban nem használunk hőmérőt a főzéshez, akkor mondjuk, hogy kész, ha a fakanállal rajzolni tudunk a lábas alján. Vigyázat, nem szabad, hogy megváltozzon a színe. (lásd a kép)
  3. Ezután levesszük a főzőlapról, hagyjuk lehűlni szobahőmérsékletre lefedve, hogy ne bőrösödjön a teteje.
  4. Ha nem használjuk azonnal kenyérkészítéshez, a Tang Zhong a hűtőben néhány napig eláll egy lezárt edényben. Én egy kisebb csavaros üveget rendszeresítettem e célra.
  5. Használat előtt kb. 1 órával kivesszük a hűtőből, és hagyjuk, hogy szobahőmérsékletű legyen.
  6. A Tang Zhongot adjuk a liszthez és a folyadékhoz, és gyúrjunk kenyeret a megszokott módon.
  • elkészítettem: 6 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 7 798
elküldve: 0
receptkönyvben: 159
elkészítve: 6/12
Facebookon megjelent: -

szakács

Szeva

Mióta szakács: 2010.02.23.
46 recept

receptjellemzők

konyha: japán
mikor: mindig
elkészítési idő: 5-15 perc
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
kalória: átlagos
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

tang zhong, vizes rántás, japán kenyérdoktor

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szgone
szgone Wed, 2017-03-08 20:37

Jó ötletnek tűnik. Ehhez az adaghoz kb. mennyi liszt ajánlott? Úgy értem, hogy ha 50 dkg lisztből készítek kenyeret, akkor elég ez az adag, vagy kevesebb kell hozzá? Máshol 60 dkg liszthez 5 dkg lisztből 25 dkg vízből készítettet láttam, de abban kovász is volt.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Wed, 2017-03-08 21:12

Igen, elég. Az oldalamat ha megnézed, ennyit használtam több liszthez is. Nem kell túlzásba vinni a mennyiséget.

szgone
szgone Wed, 2017-03-08 21:19

Köszönöm. Most hallotta erről a módszerről és nagyon szimpatikusnak tűnik. Ki fogom próbálni, ha lesz rá időm, készítek vágott zsömlét, ha beválik, a többi kelt tésztánál is használni fogom. Rá fogok nézni az oldaladra a további receptekért. :)

DrHouse
DrHouse / DrHouse Sun, 2013-10-06 20:24

Szia!
Ha már péksüti, akkor kakaós csiga, kalács, lekváros kifli...
Ilyenekre gondoltál? Tehát a kérdésem, kelt tésztához használható-e a csoda massza?
Köszi! T:)

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2013-10-18 09:53

Kedves T! Igen minden kelt tésztához használható. Azóta tovább variáltam: ha kukoricás kenyeret szeretnél készíteni, akkor a lisztet cseréld ki kukoricadarára. Feltettem ennek is a receptjét.

Jó sütögetést: Éva

Szeva50
Szeva / Szeva50 Mon, 2013-07-22 21:21

Újabb bizonyítékot találtam, hogy milyen fantasztikus találmány tang zhonggal készíteni a pékárut. Ebben a szaharai forróságban sem szárad ki vagy erjed a kenyér. 4-5 nap múlva is ugyanolyan élvezhető, mint a sütés napján.

Szeva50
Szeva / Szeva50 Fri, 2013-05-31 12:35

De azt ugye tudod, ha a tanultakat nem gyakorolják, az felejtőbe megy?! Szia: Éva