r
Nosalty Logó

Casatiello, Olaszország húsvéti kenyere

cukormentes laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Simon Gábor
Casatiello, Olaszország húsvéti kenyere
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
170 °C
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta

Töltelék és összeállítás

Díszítés, kelesztés

Összesen 786 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta

Töltelék és összeállítás

Díszítés, kelesztés

Összesen 4716 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír

Tészta

Töltelék és összeállítás

Díszítés, kelesztés

Összesen 307 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    31.2 g

Zsír

  • Összesen
    46.1 g
  • Telített zsírsav
    16 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    178 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1982.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    40 mg
  • Kálcium
    89 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    26 mg
  • Foszfor
    205 mg
  • Nátrium
    1619 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    56.7 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    65 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    38 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    57 micro
  • Kolin:
    129 mg
  • Retinol - A vitamin:
    65 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    4 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    216 micro
Összesen 786 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    187.1 g

Zsír

  • Összesen
    276.4 g
  • Telített zsírsav
    94 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    40 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    12 g
  • Koleszterin
    1066 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    11893.2 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    240 mg
  • Kálcium
    533 mg
  • Vas
    11 mg
  • Magnézium
    155 mg
  • Foszfor
    1228 mg
  • Nátrium
    9715 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    340 g
  • Cukor
    3 mg
  • Élelmi rost
    12 mg

VÍZ

  • Összesen
    468.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    387 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    6 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    229 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    344 micro
  • Kolin:
    775 mg
  • Retinol - A vitamin:
    387 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    22 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1296 micro
Összesen 4716 Kcal
  • 15% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 22% Zsír
  • 37% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Szelén
  • Magnézium

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Lut-zea

Fehérje

  • Összesen
    12.2 g

Zsír

  • Összesen
    18 g
  • Telített zsírsav
    6 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    69 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    772.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    35 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    10 mg
  • Foszfor
    80 mg
  • Nátrium
    631 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    22.1 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

VÍZ

  • Összesen
    30.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    25 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    22 micro
  • Kolin:
    50 mg
  • Retinol - A vitamin:
    25 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    84 micro
Összesen 307 Kcal
  • Nosalty kipróbálta

Hozzávalók

Tészta

Töltelék és összeállítás

Díszítés, kelesztés

Elkészítés

Tészta

  1. Egy keverőtálba öntsük bele a vizet, az élesztőt és a sót, majd kavarjuk össze.
  2. Szórjuk hozzá a lisztet, és kezdjük el dagasztani a tésztát. Amikor már szép egyneművé vált az állaga, hozzáadhatjuk az olívaolajat és a sertészsírt is. Dagasszuk tovább, amíg teljesen sima és bársonyos lesz. Viszonylag lágyabb tésztára törekedjünk. Takarjuk le a tésztát, és hagyjuk kelni két órát.
  3. A megkelt tésztából csípjünk le nagyjából 40g-ot, majd szedjük szét 8 egyenlő részre. Ezzel fogjuk a tojásokat keresztbe burkolni.
  4. A tésztát nyújtsuk ki vékonyan téglalapalakúra.

Töltelék és összeállítás

  1. A szalámit, a pancettát és a scamorza sajtot vágjuk fel apró kockákra. Érdemes ezekkel a hozzávalókkal kipróbálni, de nyugodtan lehet más fajtákkal is kísérletezni.
  2. A kinyújtott tésztát ízesítsük frissen őrölt borssal és reszelt pecorino sajttal. Ezután szórjuk meg egyenletesen az érlelt szalonnával, szalámival és a scamorza sajttal.
  3. Tekerjük fel szorosan, és formázzunk belőle koszorúalakot. Ezt az ételt egy speciális formában szokták sütni, ami leginkább a kuglófra hasonlít, de ha nincs ilyen a konyhában, akkor se essünk kétségbe, fogjunk egy kerek tepsit, és a közepébe helyezzünk egy hőálló kerek formát. Alaposan kenjük ki zsiradékkal, majd helyezzük bele a casatiellot.

Díszítés, kelesztés

  1. A megmentett tésztából sodorjunk 8 egyforma „gilisztát", amivel burkoljuk keresztalakba a megmosott tojásokat. 4 tojást dekoráljunk fel, és helyezzük őket a casatiello tetejére.
  2. Takarjuk le a tésztát, hogy ne száradjon ki, végül helyezzük estére a hűtőbe, hogy szépen lassan megkelhessen. Ha nem szeretnénk egy éjszakán át pihentetni, akkor nagyjából 2-3 óra alatt kelesszük duplájára.
  3. Miután szép nagy lett a tészta, kenjük meg felvert tojással, és tegyük be a sütőbe 170°C-ra nagyjából egy órára.
  4. Fogyaszthatjuk hidegen, melegen, főételként, de akár köretként is.
  5. Jó étvágyat hozzá!
  • Sütés hőfoka: 170 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Sütés ideje: 60 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 28
  • Tegnapi nézettség: 9
  • 7 napos nézettség: 34
  • Össznézettség: 1290
  • Feltöltés dátuma: 2022. április 11.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Casatiello, Olaszország húsvéti kenyere
Simon Gábor 52 recept

A casatiello egy hagyományos, dél-olasz húsvéti kenyérfajta, ami Campania régiójának kulináris tradícióját képviseli. A megjelenése szimbolikus jelentéssel bír, azaz köralakú formája Krisztus koszorújának a jelképe, a rajta lévő keresztben a tésztával burkolt tojások pedig Jézus feltámadását elevenítik meg.

Hozzávalók

Tészta

Töltelék és összeállítás

Díszítés, kelesztés

Címlapról ajánljuk

Bárányhúsos receptek húsvétra

Karakteres, nem mindenki által kedvelt ízük és enyhén borsos áruk miatt az utóbbi időben sokat veszítettek népszerűségükből a bárányhúsos ételek. Azonban, ha mégis adnánk nekik egy esélyt, tegyük az alábbi receptekkel.

Nosalty

További cikkek