r
Nosalty Logó

Caponata - a szicíliai lecsó

giuliettalupa
Caponata - a szicíliai lecsó
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

309
Kalória
3.9g
Fehérje
35.3g
Szénhidrát
19g
Zsír
333.4g
Víz
-
Koleszterin
8.6g
Élelmi rost
24.3g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 309 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 1853 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
Összesen 66 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    19 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    13 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    541.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    2 mg
  • Kálcium
    82 mg
  • Vas
    3 mg
  • Magnézium
    49 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    308 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    35.3 g
  • Cukor
    24 mg
  • Élelmi rost
    9 mg

Víz

  • Összesen
    333.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    4 mg
  • C vitamin:
    17 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    32 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    69 micro
  • Kolin:
    28 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    56 micro
  • β-karotin
    489 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    3290 micro
  • Lut-zea
    406 micro
Összesen 309 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    23.2 g

Zsír

  • Összesen
    113.8 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    79 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    13 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    3250.5 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    489 mg
  • Vas
    20 mg
  • Magnézium
    296 mg
  • Foszfor
    575 mg
  • Nátrium
    1851 mg
  • Réz
    2 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    211.6 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    52 mg

Víz

  • Összesen
    2000.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    258 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    24 mg
  • C vitamin:
    100 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    193 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    12 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    417 micro
  • Kolin:
    168 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    335 micro
  • β-karotin
    2936 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    19739 micro
  • Lut-zea
    2435 micro
Összesen 1853 kcal
  • 1% Fehérje
  • 9% Szénhidrát
  • 5% Zsír
  • 85% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    0.8 g

Zsír

  • Összesen
    4.2 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    119.1 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    18 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    68 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    7.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    73.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    9 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    4 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    7 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    15 micro
  • Kolin:
    6 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    12 micro
  • β-karotin
    108 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    723 micro
  • Lut-zea
    89 micro
Összesen 66 kcal

Elkészítés

  1. A padlizsánokat megmossuk, 3-4 cm-es kockákra vágjuk. jól megsózzuk, és hagyjuk kicsepegni kb. 10 percig.
  2. Ezalatt a két hagymát felaprítjuk finomra, a zellerszárakat is vékony, félköríves szeletekre, a paradicsomot pedig kisebb kockákra vágjuk. Végül az olívabogyókat is kimagozzuk, hosszúkás szeleteket vágva belőle.
  3. Miután padlizsánról leitatjuk a felesleges nedvességet, a felforrósított, bő olívaolajba dobjuk. Pár perc alatt aranybarnára sütjük, majd papírtörlőre szedjük ki.
  4. Egy kisebb serpenyőben a fenyőmagokat pár perc alatt megpirítjuk, vigyázva, hogy ne égjenek meg!
  5. Egy másik serpenyőben nagyon kevés olívaolajon (1-2 evőkanál) előbb a hagymát, majd a zellerszárat kezdjük el pirítani, majd párolni. Pár perc múlva hozzáadjuk a felszelt olajbogyót, majd a paradicsomot és a vízzel jól leöblített kapribogyót. (A kapribogyót azért kell jól leöblíteni, hogy kiázzon belőle a só.) Fedő alatt, néha átkeverve kb. 20 percet pároljuk.
  6. Egy kisebb pohárban elkeverjük a borecetet, a cukrot és a sűrített paradicsomot, majd a zöldséges keverékhez öntjük. Hozzáadjuk a már elősütött padlizsánokat, a pirított fenyőmagot és a mazsolát, majd további 5 percig, lassan kevergetve összefőzzük az ízeket.
  7. Tálalás előtt behűtjük, mert hidegen szokás fogyasztani, így a legfinomabb. Esetleg, ha van friss bazsalikomunk, megszórhatjuk vele a tetejét.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 15 p
  • Főzés ideje: 30 p

Ez egy tradicionálisan szicíliai fogás, az olaszok lecsója, amelynek ezerféle változata van, és nemcsak a szigeten, de egész Olaszországban (de főleg a déli régiókban) ismerik. Érdekes az étel elnevezése, amely a "capone" szóból származik, és egy finom halfajtát, az aranymakrélát jelöli. Régen a szicíliai arisztokraták asztalán tálalták fel ezzel az édes-savanyú zöldséges szósszal. Mivel a szegények nem tudták megfizetni ezt a drága halat, padlizsánnal helyettesítették. Így lett mostanra a caponata igazi főszereplője a padlizsán. Fogyasztása hűtve vagy szobahőmérsékleten ajánlott, de semmiképpen nem melegen! Akkor a legjobb, ha 1-2 napot áll a hűtőben, mert akkor az ízek összeérnek.

További receptek

Rizses lecsó

A lecsó vitathatatlanul a nyár egyik legegyszerűbb és legízletesebb egytálétele. Ebben a verzióban a rizs a lecsó szaftjában fő meg, így minden falat átveszi a paradicsom és paprika ...

Fekete Melinda

Tepsis lecsó egyszerűen

Aki az amúgy sem bonyolult lecsó elkészítéséből kivenné az összes maradék macerát (a kevergetést, fedő alatt párolást és egyebeket), nagy szerencséjére az alábbi receptben ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek