r
Nosalty Logó

Búzás zöldségköret

cukormentes laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
J.K.
Búzás zöldségköret
adag
Előkészítés
perc
Főzés
perc
Összesen
perc
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 71 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 564 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
Összesen 67 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    149.8 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    33 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    59 mg
  • Nátrium
    31 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    11.3 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    78.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    298 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    16 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    33 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    32 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1176 micro
  • β-karotin
    2984 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1722 micro
  • Lut-zea
    755 micro
Összesen 71 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    19.6 g

Zsír

  • Összesen
    18.7 g
  • Telített zsírsav
    3 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1198 g
  • Cink
    4 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    266 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    194 mg
  • Foszfor
    471 mg
  • Nátrium
    244 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    90.1 g
  • Cukor
    43 mg
  • Élelmi rost
    26 mg

VÍZ

  • Összesen
    627.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    2383 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    126 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    260 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    254 micro
  • Kolin:
    130 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    9407 micro
  • β-karotin
    23875 micro
  • β-crypt
    6 micro
  • Likopin
    13773 micro
  • Lut-zea
    6036 micro
Összesen 564 Kcal
  • 2% Fehérje
  • 12% Szénhidrát
  • 2% Zsír
  • 84% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Nátrium
  • Magnézium
  • Vas

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • β-karotin
  • Likopin
  • Niacin - B3 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    2.4 g

Zsír

  • Összesen
    2.3 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    144 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    32 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    57 mg
  • Nátrium
    29 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    10.8 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    75.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    286 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    15 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    31 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    16 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    1131 micro
  • β-karotin
    2870 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    1655 micro
  • Lut-zea
    726 micro
Összesen 67 Kcal

Hozzávalók

Elkészítés

  1. A hagymát felaprítjuk, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a 2 préselt fokhagymát.
  2. A répát vékony karikákra vágjuk, vagy reszeljük, öszekeverjük a hagymával, és kb. 2 percig erősebb lángon pároljuk.
  3. Ezalatt fél centis csíkokra vágjuk a zöldbabot, és a zöldborsóval együtt hozzákeverjük az alaphoz, amittovábbi 2 percig párolunk az új zöldségekkel.
  4. Sóval és őrölt fűszerekkel ízesítjük. Pl. fehérbors, koriander... A szárított paradicsomot is a fűszerekkel együtt adjuk hozzá. Ha szezon van, akkor 2 db friss, héjmentes (leforrázás után könnyen lehúzható a héja) paradicsomot is használhatunk.
  5. Hozzáadjuk a 250 g búzát, felöntjük kb 1,5-szeres mennyiségű vízzel. Fedő alatt kb. 10 percig forraljuk.
  6. Amennyiben szükséges, még öntünk rá vizet, ha pedig túl sok van alatta, akkor levesszük a fedőt, és elpároljuk alóla a vizet.
  7. Amikor már majdnem kész, jöhetnek a zöldfűszerek: 2 ek petrezselyem, 1 ek koriander, 1 tk rozmaring... Valószínűleg sót is tehetünk még hozzá bőven, mert rengeteget felvesz.
  8. Akkor lesz kész, ha elpárolgott alóla a víz, teljesen megpuhult a búza, és az íze is ehető (megfelelő mennyiségű fűszert tettünk rá).
  • Receptkönyvben: 69
  • Tegnapi nézettség: 1
  • 7 napos nézettség: 3
  • Össznézettség: 9843
  • Feltöltés dátuma: 2011. március 16.

Ajánló

A receptet szándékosan leveskocka és ételízesítő nélkül írtam le, és készítettem, de a fokozott ízhatás elérése érdekében természetesen ezekkel is meg lehet csinálni. A búzát pedig a rizshez hasonlóan szinte mindenhez használhatjuk (rizottóhoz hasonló egytálételek, töltelékek, köretek...), és ez a fajta tényleg 15 perc alatt megpuhul. Ha nem előfőzött búzával dolgozunk, akkor a főzési idő akár 2 óra is lehet, és a zöldségeket is később kell beletenni. A dobozon az áll, hogy eredetileg a franciák kezdték a búzát ilyen formában enni, de mára már a németajkúak körében is közkedvelt lett.

Receptkategóriák

Már kb. 2 éve felfedeztem ezt a búzát, és azóta mindig veszek, ha meglátom valamelyik boltban. Azért döntöttem úgy, hogy felteszem az oldalra, mert húsimádó férfi vendégeinknek kifejezetten ízlett a köret, sőt, még ők is meg akarják csinálni.

Hozzávalók

Címlapról ajánljuk

Sajttól roskadó húsvéti sós sütik

Megadjuk a módját a húsvéti vendégvárásnak: sajtos sós sütiket sütünk, de nem sima pogácsát vagy sajtos rudat: stanglit dupla sajttal, csigát fokhagymásan-sajtosan, mini kiflit libazsírosan, krumplisan, és persze sajtosan.

Nosalty

További cikkek