Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Búzás zöldségköret

Búzás zöldségköret
Búzás zöldségköret
35 perc / előkészület: 15 perc főzés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Már kb. 2 éve felfedeztem ezt a búzát, és azóta mindig veszek, ha meglátom valamelyik boltban. Azért döntöttem úgy, hogy felteszem az oldalra, mert húsimádó férfi vendégeinknek kifejezetten ízlett a köret, sőt, még ők is meg akarják csinálni.


hozzávalók / 8 adag

  • 250 g előfőzött búza (pl. Ebly)
  • 150 g zöldbab
  • 150 g zöldborsó
  • 300 g sárgarépa
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 2 ek olívaolaj
  • 2 ek felaprított petrezselyemzöld
  • 1 ek friss koriander
  • 1 tk friss rozmaring
  • 1 ek szárított paradicsom
  • fűszerek (só, fehérbors, őrölt koriander...)

ajánlat

A receptet szándékosan leveskocka és ételízesítő nélkül írtam le, és készítettem, de a fokozott ízhatás elérése érdekében természetesen ezekkel is meg lehet csinálni. A búzát pedig a rizshez hasonlóan szinte mindenhez használhatjuk (rizottóhoz hasonló egytálételek, töltelékek, köretek...), és ez a fajta tényleg 15 perc alatt megpuhul. Ha nem előfőzött búzával dolgozunk, akkor a főzési idő akár 2 óra is lehet, és a zöldségeket is később kell beletenni. A dobozon az áll, hogy eredetileg a franciák kezdték a búzát ilyen formában enni, de mára már a németajkúak körében is közkedvelt lett.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A hagymát felaprítjuk, és megdinszteljük. Hozzáadjuk a 2 préselt fokhagymát.
  2. A répát vékony karikákra vágjuk, vagy reszeljük, öszekeverjük a hagymával, és kb. 2 percig erősebb lángon pároljuk.
  3. Ezalatt fél centis csíkokra vágjuk a zöldbabot, és a zöldborsóval együtt hozzákeverjük az alaphoz, amit további 2 percig párolunk az új zöldségekkel.
  4. Sóval és őrölt fűszerekkel ízesítjük. Pl. fehérbors, koriander... A szárított paradicsomot is a fűszerekkel együtt adjuk hozzá. Ha szezon van, akkor 2 db friss, héjmentes (leforrázás után könnyen lehúzható a héja) paradicsomot is használhatunk.
  5. Hozzáadjuk a 250 g búzát, felöntjük kb 1,5-szeres mennyiségű vízzel. Fedő alatt kb. 10 percig forraljuk.
  6. Amennyiben szükséges, még öntünk rá vizet, ha pedig túl sok van alatta, akkor levesszük a fedőt, és elpároljuk alóla a vizet.
  7. Amikor már majdnem kész, jöhetnek a zöldfűszerek: 2 ek petrezselyem, 1 ek koriander, 1 tk rozmaring... Valószínűleg sót is tehetünk még hozzá bőven, mert rengeteget felvesz.
  8. Akkor lesz kész, ha elpárolgott alóla a víz, teljesen megpuhult a búza, és az íze is ehető (megfelelő mennyiségű fűszert tettünk rá).

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 8 418
elküldve: 0
receptkönyvben: 100
elkészítve: 1/2
Facebookon megjelent: -

szakács

J.K.

Mióta szakács: 2011.01.29.
12 recept

receptjellemzők

konyha: francia
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: vegán
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: köret
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

zöldségköret, előfőzött búza

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

J.K.
J.K. / J.K. Thu, 2011-03-17 10:14

Sziasztok!
Annyit sikerült kinyomoznom, hogy a Mars már megvette az Ebly-t, ill. hogy nem én vagyok az egyetlen, aki magyarul ír Ebly búzás receptet. Tehát valahol biztos lehet kapni. Az ebly.com oldalon meg tudjátok nézni a márkajelzést is, amit érdemes a legközelebbi nagyobb élelmiszeráruzáz polcain keresni, kb. a kuszkusz mellett. Ha sikerült megtalálni valahol, akkor én is nagyon örülnék neki, ha megírnátok a bolt nevét...

bkormos82
bkormos82 Thu, 2011-03-17 08:40

Kedves J.K!
A parommal eddig csak zoldsegek nelkul ettuk a buzat! Koszonom az otletet!