r
Nosalty Logó

Burgonyás-magos kenyérke

Jolimami
Burgonyás-magos kenyérke
adag
Idő
p
Költség
olcsó
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A díszítéshez (opcionális)

466
Kalória
13.6g
Fehérje
85.5g
Szénhidrát
6.5g
Zsír
54g
Víz
-
Koleszterin
4.5g
Élelmi rost
1.2g
Cukor
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A díszítéshez (opcionális)

Összesen 466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A díszítéshez (opcionális)

Összesen 1863 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír

A tésztához

A díszítéshez (opcionális)

Összesen 195 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    13.6 g

Zsír

  • Összesen
    6.5 g
  • Telített zsírsav
    1 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    2 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    3 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1159.4 g
  • Cink
    2 mg
  • Szelén
    37 mg
  • Kálcium
    44 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    44 mg
  • Foszfor
    162 mg
  • Nátrium
    867 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    85.5 g
  • Cukor
    1 mg
  • Élelmi rost
    4 mg

Víz

  • Összesen
    54 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    2 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    74 micro
  • Kolin:
    18 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    1 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    28 micro
Összesen 466 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.4 g

Zsír

  • Összesen
    26.2 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    9 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    10 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4637.7 g
  • Cink
    6 mg
  • Szelén
    149 mg
  • Kálcium
    177 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    177 mg
  • Foszfor
    647 mg
  • Nátrium
    3470 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    3 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    342.1 g
  • Cukor
    5 mg
  • Élelmi rost
    18 mg

Víz

  • Összesen
    216.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    30 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    5 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    9 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    296 micro
  • Kolin:
    71 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    2 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    112 micro
Összesen 1863 kcal
  • 9% Fehérje
  • 53% Szénhidrát
  • 4% Zsír
  • 34% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Nátrium
  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • E vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    5.7 g

Zsír

  • Összesen
    2.8 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    1 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    490.2 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    16 mg
  • Kálcium
    19 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    19 mg
  • Foszfor
    68 mg
  • Nátrium
    367 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    36.2 g
  • Cukor
    0 mg
  • Élelmi rost
    2 mg

Víz

  • Összesen
    22.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    0 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    31 micro
  • Kolin:
    8 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    0 micro
  • β-crypt
    0 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    12 micro
Összesen 195 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. Apró kockákra vágjuk a krumplit és só nélkül, kb. 3,5 dl vízben megfőzzük, a párolgás miatt kb. 2 dl víz marad, ebben a krumplit villával összetörjük, és belekeverünk 1 púpozott tk sót. Hűlni hagyjuk. (Ez akár előző nap is elkészíthető, vagy maradék kumplikásából-püréből is kimerhetjük ezt a mennyiséget.)
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe, meleg helyre tesszük.
  3. Akrumplis péphez hozzákeverjük a lisztet - kézimixer dagasztókarjával, vagy akár kézzel is lehet. Hozzáöntjük az időközbenfelfutott élesztőt, és összedolgozzuk a lisztes krumplival. Belekeverünk 1 ek olajat is (olívaolajat használok). Ha nagyon ragad a tészta, pár dkg lisztet hozzáteszünk, de lehetőség szerint ezt hagyjuk ki. (Ez a tészta kicsit ragadós, az edény faláról se nagyon jön le, de ne ijedjünk meg ettől. A végeredmény jó lesz.)
  4. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. A különböző magokat külön-külön tálkákra szórjuk.
  6. A másik evőkanálnyi olajat csészealjba öntjük, olajos kézzel diónyi darabkákat tépdesünk ki a tésztából (a szénhidrát könnyebb számolhatósága miatt egyforma, 50 g-os darabokat csináltam), szép kerekre sodorjuk a tenyerünkben, és tojásfehérjébe mártjuk a tetejét, ezt a magokba is belemártjuk ésegy kiskapcsos sütőformába elhelyezzük,a többit (lemérve fél kg lett) kenyérformára pofozgatjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk, és a maradék magokkal megszórjuk.
  7. Bekapcsoljuk a sütőt, 200 fokra állítjuk.
  8. 10 perc múlva betoljuk a tepsit, újabb 10 perc múlva levesszük a hőfokot 180 fokra, majd 17 perc múlva kivesszük a kenyereket.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 25 p
  • Sütés ideje: 27 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

Ennénk valamit, ami sós, ami kelt tészta, de nem pogi, és a hűtőben amúgy is figyel egy kocka élesztő, napok óta sorsára várva. Előszedtem memóriámból egy finom burgonyás kenyér receptjét, kicsit átvariáltam az adagokat, és ebédre már el is készült a kenyérke, spenót mellé. Ha marad (ami nem biztos), másnap-harmadnap is finom és a burgonya miatt nem szárad ki olyan hamar, mint a csak lisztből készült kenyér. Hát... picit sülhetett volna tovább.

További receptek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...