Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Burgonyás-magos kenyérke

Burgonyás-magos kenyérke
Burgonyás-magos kenyérke
52 perc / előkészület: 25 perc sütés: 27 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ennénk valamit, ami sós, ami kelt tészta, de nem pogi, és a hűtőben amúgy is figyel egy kocka élesztő, napok óta sorsára várva. Előszedtem memóriámból egy finom burgonyás kenyér receptjét, kicsit átvariáltam az adagokat, és ebédre már el is készült a kenyérke, spenót mellé. Ha marad (ami nem biztos), másnap-harmadnap is finom és a burgonya miatt nem szárad ki olyan hamar, mint a csak lisztből készült kenyér. Hát... picit sülhetett volna tovább.

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A díszítéshez (opcionális)

ajánlat

Cukorbetegeknek: fenti mennyiség össz-CH tartalma 325 g. 100 g kenyérben 38 g CH van, az életkenyér-cipócskákban egyenként 19 g a CH.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Apró kockákra vágjuk a krumplit és só nélkül, kb. 3,5 dl vízben megfőzzük, a párolgás miatt kb. 2 dl víz marad, ebben a krumplit villával összetörjük, és belekeverünk 1 púpozott tk sót. Hűlni hagyjuk. (Ez akár előző nap is elkészíthető, vagy maradék kumplikásából-püréből is kimerhetjük ezt a mennyiséget.)
  2. Az élesztőt belemorzsoljuk a langyos cukros tejbe, meleg helyre tesszük.
  3. A krumplis péphez hozzákeverjük a lisztet - kézimixer dagasztókarjával, vagy akár kézzel is lehet. Hozzáöntjük az időközben felfutott élesztőt, és összedolgozzuk a lisztes krumplival. Belekeverünk 1 ek olajat is (olívaolajat használok). Ha nagyon ragad a tészta, pár dkg lisztet hozzáteszünk, de lehetőség szerint ezt hagyjuk ki. (Ez a tészta kicsit ragadós, az edény faláról se nagyon jön le, de ne ijedjünk meg ettől. A végeredmény jó lesz.)
  4. Letakarva meleg helyen duplájára kelesztjük.
  5. A különböző magokat külön-külön tálkákra szórjuk.
  6. A másik evőkanálnyi olajat csészealjba öntjük, olajos kézzel diónyi darabkákat tépdesünk ki a tésztából (a szénhidrát könnyebb számolhatósága miatt egyforma, 50 g-os darabokat csináltam), szép kerekre sodorjuk a tenyerünkben, és tojásfehérjébe mártjuk a tetejét, ezt a magokba is belemártjuk és egy kis kapcsos sütőformába elhelyezzük, a többit (lemérve fél kg lett) kenyérformára pofozgatjuk, tetejét éles késsel bevagdaljuk, és a maradék magokkal megszórjuk.
  7. Bekapcsoljuk a sütőt, 200 fokra állítjuk.
  8. 10 perc múlva betoljuk a tepsit, újabb 10 perc múlva levesszük a hőfokot 180 fokra, majd 17 perc múlva kivesszük a kenyereket.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 816
elküldve: 1
receptkönyvben: 167
elkészítve: 2/9
Facebookon megjelent: 2

szakács

Jolimami

Mióta szakács: 2012.01.27.
45 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek, vasárnapi ebéd
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 4 főre
fogás: köret

egyéb elnevezések

burgonyás életkerék kenyérke, magos kerek kenyér, burgonyás kenyér magokkal

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

claumio
sauer.kirsche / claumio Fri, 2014-05-30 10:43

Kedves Jolimami!
Megsütöttem a kenyérkét, de én sokkal tovább sütöttem, úgy 35 percig. Amúgy nagyon finom!! Köszönjük! :)
(De én cukorbetegeknek teljes kiőrlésű liszttel keverve ajánlanám)

evapauer
Jolimami / evapauer Fri, 2014-05-30 16:12

Kedves Claumio!
Örülök, hogy sikered volt a kenyérkével!
A liszttel kapcsolatban teljesen igazad van. "Kezdő" voltam cukorbetegesdiből, amikor ezt a receptet kollégáim unszolására feltettem ide a Nosaltyra. Ma már másképp csinálnám, teljeskiőrlésű vagy más, szénhidrátszegényebb lisztből. Mostanában durumliszttel sütök-főzök és a vártnál sokkal jobb tapasztalataim vannak vele. No majd ha letisztulnak a receptjeim, jelentkezem újra.
Köszönöm hozzászólásodat, kellemes sütést-főzést és szép napot kívánok! Éva

evapauer
Jolimami / evapauer Thu, 2012-02-02 03:40

Kedves Évi! Köszönöm a hozzászólásodat, igazán jólesik egy olyan profitól, mint Te! További örömteli alkotásokat kívánok!

466
burgonya 20 dkg
alaplé 2 dl
finomliszt 40 dkg
élesztő 2 dkg
tej 0.5 dl
cukor 1 csipet
1 tk
napraforgó olaj 2 ek
tojásfehérje 1 db
tökmag 1 teáskanál
lenmag 1 teáskanál
napraforgómag 1 teáskanál
szezámmag 1 teáskanál
köménymag 1 teáskanál