Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Vízen kullogó Évi konyhájából

Vízen kullogó Évi konyhájából
Vízen kullogó Évi konyhájából
50 perc / előkészület: 20 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (4)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

A furcsa nevű "vizenkullogó" gyerekkorom kedvelt ennivalója volt. Anyukám kis zalai faluból származik. Elmondása szerint ez az étel a szegények eledele volt, bár ma a leggazdagabb ember is megnyalná a tíz ujját utána.

Már sülés közben isteni finom az illata. Önmagában egy pohár joghurttal egy komplett vacsorát biztosít, semmilyen feltétet nem igényel. Másnap is ugyanolyan finom, sőt sok nap után is friss marad.

hozzávalók / 6 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. 30 dkg krumplit puhára főzünk, összetörjük, kihűtjük.
  2. Az élesztőt pici tejben felfuttatjuk.
  3. A liszttel kemény tésztát dagasztunk, ha kell, kb. 1 dl burgonya főzőlevet hozzáteszünk.
  4. Megkelesztjük a tésztát.
  5. Gyúródeszkán 6 cipóra osztjuk, és még fél órát kelesztjük.
  6. Közben egy nagy edényben sós vizet teszünk fel forrni. A forrásban lévő vízbe egyenként beletesszük a cipókat és mind a két oldalát  oldalanként 10-15 másodpercet főzzük, azaz megkullogtatjuk őket a vizen.
  7. A forró cipókat zsírozott tepsibe tesszük, és 200 fokos, forró sütőbe toljuk be.
  8. Egyszerre csak annyi cipót tegyünk a vízbe, amennyit rögtön meg tudunk sütni. A többi addig pihen.
  9. A cipókat messzire kell egymástól tenni, mert összesülnek.
  • sütési hőfok: 180°C

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 877
elküldve: 4
receptkönyvben: 72
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Évikonyhája

Mióta szakács: 2012.12.28.
42 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
diéta: cukormentes
kategória: kenyerek
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
adag: 6 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

a szegények eledele, elmondhatatlanul finom zalai vízen kullogó, vízen kőtt

Hozzászólások (4)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

kabraham
kabraham Tue, 2020-04-14 10:04

Ma kipróbálom, sosem mertem ilyen "vizes" tésztát készíteni, de ez egyszerűnek látszik.

mikyvi
mikyvi Mon, 2014-09-08 09:29

Szia Éva, kérdezném hogy alul-felül sütéssel készül, vagy hölégkeveréssel? A dédmamám is készítette Kiskundorozsmán, (Szeged mellett), de persze nem elektromos sútöben ;))

pataygyz
Zoli / pataygyz Sat, 2013-02-02 22:27

Kedves Éva !
Nemcsak a zalaiak eledele volt a vízen kullogó, hanem nálunk az Alföldön is ismerték. Anyósom mesélte, hogy az édesanyja sokszor készítette. Sajnos a teljes receptet nem jegyezte meg, csak az elkészítési módját. Ezért örülök, hogy olvashattam és elmenthettem:
Zoli

342
finomliszt 50 dkg
burgonya 30 dkg
alaplé 1 dl
1 ek
élesztő 2.5 dkg
tej 0.5 dl