r
Nosalty Logó

Bürgermeister-töltött kalács

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
NS
Bürgermeister-töltött kalács
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 11% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

Összesen 1473 kcal
  • 11% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

Összesen 5891 kcal
  • 11% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

Összesen 312 kcal
  • 11% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    41.3 g

Zsír

  • Összesen
    65.3 g
  • Telített zsírsav
    17 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    12 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    287 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    2233.9 g
  • Cink
    104 mg
  • Szelén
    66 mg
  • Kálcium
    789 mg
  • Vas
    83 mg
  • Magnézium
    235 mg
  • Foszfor
    823 mg
  • Nátrium
    120 mg
  • Réz
    5 mg
  • Mangán
    8 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    186.3 g
  • Cukor
    71 mg
  • Élelmi rost
    15 mg

VÍZ

  • Összesen
    84.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    206 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    3 mg
  • D vitamin:
    53 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    10 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    45 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    3 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    194 micro
  • Kolin:
    233 mg
  • Retinol - A vitamin:
    202 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    43 micro
  • β-crypt
    8 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    312 micro
Összesen 1473 kcal
  • 11% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    165 g

Zsír

  • Összesen
    261 g
  • Telített zsírsav
    68 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    49 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    122 g
  • Koleszterin
    1149 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8935.6 g
  • Cink
    416 mg
  • Szelén
    265 mg
  • Kálcium
    3157 mg
  • Vas
    331 mg
  • Magnézium
    941 mg
  • Foszfor
    3293 mg
  • Nátrium
    480 mg
  • Réz
    21 mg
  • Mangán
    31 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    745.3 g
  • Cukor
    285 mg
  • Élelmi rost
    60 mg

VÍZ

  • Összesen
    337.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    823 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    2 micro
  • E vitamin:
    8 mg
  • C vitamin:
    14 mg
  • D vitamin:
    210 micro
  • K vitamin:
    14 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    41 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    182 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    776 micro
  • Kolin:
    934 mg
  • Retinol - A vitamin:
    807 micro
  • α-karotin
    23 micro
  • β-karotin
    172 micro
  • β-crypt
    31 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    1248 micro
Összesen 5891 kcal
  • 11% Fehérje
  • 49% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 22% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Cink

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • Riboflavin - B2 vitamin:
  • Tiamin - B1 vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    8.7 g

Zsír

  • Összesen
    13.8 g
  • Telített zsírsav
    4 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    6 g
  • Koleszterin
    61 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    472 g
  • Cink
    22 mg
  • Szelén
    14 mg
  • Kálcium
    167 mg
  • Vas
    17 mg
  • Magnézium
    50 mg
  • Foszfor
    174 mg
  • Nátrium
    25 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    39.4 g
  • Cukor
    15 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    17.9 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    43 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    11 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    2 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    10 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    41 micro
  • Kolin:
    49 mg
  • Retinol - A vitamin:
    43 micro
  • α-karotin
    1 micro
  • β-karotin
    9 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 312 kcal

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

  • 1 ek vaj (vagy margarin)

Elkészítés

A tésztához

  1. Az élesztőt 1 kk cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 ek liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. 2 dl langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas/margarinos tejet, és hólyagosra kidolgozzuk, meglisztezzük a tetejét. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
  2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Három külön tálkában elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a 4 dkg porcukorral, az 1 dkg vaníliás cukorral és 4 ek tejjel. A darált diót összekeverjük a 4 dkg porcukorral, 1 dkg vaníliás cukorral, 4 ek tejjel, a reszelt citromhéj és a mazsola felével. A túrót krumplinyomón (szitán) áttörjük, hozzáadunk 4 dkg porcukrot, a pudingport, a vajat/margarint, a tojássárgákat, a maradék reszelt citromhéjat és mazsolát, összekeverjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk, kb. 40-45×45 cm-es négyzetre, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket (egy mákosat, egy diósat, egy túrósat), feltekerjük, és laza fonattá gabalyítjuk.
  4. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 2,5 l űrtartalmú kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük, belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
  5. A sütőt előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, és forró sütőben megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. A formában 20 percig pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni, és csak azután szeleteljük.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 55 perc
  • Elkészítettem: 1 alkalommal
  • Receptkönyvben: 49
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 0
  • Össznézettség: 4715
  • Feltöltés dátuma: 2012. január 02.

Receptkategóriák

Receptjellemzők

Ez az osztrák eredetű karácsonyi kalács a nevét egy polgármesterről kapta (Bürgermeister = polgármester), amely egyszerre mákkal, dióval és túróval van töltve. Annak melegen ajánlom, aki  nem tudja eldönteni, milvel töltse meg a kalácsát ! Amilyen csodásan néz ki, olyan finom is!

Hozzávalók

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?