Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bürgermeister-töltött kalács

Bürgermeister-töltött kalács
Bürgermeister-töltött kalács
75 perc / előkészület: 20 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez az osztrák eredetű karácsonyi kalács a nevét egy polgármesterről kapta (Bürgermeister = polgármester), amely egyszerre mákkal, dióval és túróval van töltve. Annak melegen ajánlom, aki  nem tudja eldönteni, milvel töltse meg a kalácsát smiley ! Amilyen csodásan néz ki, olyan finom is!

hozzávalók / 4 adag

A tésztához

A töltelékhez

A forma előkészítéséhez

  • 1 ek vaj (vagy margarin)
Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt 1 kk cukorral, 1 dl langyos tejjel és 1 ek liszttel elkeverjük, felfuttatjuk. 2 dl langyos tejben elkeverjük a maradék cukrot, a vaníliás cukrot, a sót, a tojásokat és az olvasztott vajat/margarint. A lisztet átszitáljuk, hozzákeverjük a felfuttatott élesztőt, majd több részletben a tojásos-vajas/margarinos tejet, és hólyagosra kidolgozzuk, meglisztezzük a tetejét. Letakarjuk, és a kétszeresére kelesztjük.
  2. A mazsolát forró vízzel leöblítjük, lecsepegtetjük. Három külön tálkában elkészítjük a tölteléket: a darált mákot összekeverjük a 4 dkg porcukorral, az 1 dkg vaníliás cukorral és 4 ek tejjel. A darált diót összekeverjük a 4 dkg porcukorral, 1 dkg vaníliás cukorral, 4 ek tejjel, a reszelt citromhéj és a mazsola felével. A túrót krumplinyomón (szitán) áttörjük, hozzáadunk 4 dkg porcukrot, a pudingport, a vajat/margarint, a tojássárgákat, a maradék reszelt citromhéjat és mazsolát, összekeverjük.
  3. A megkelt tésztát lisztezett munkalapon lazán átgyúrjuk, kinyújtjuk-húzogatjuk, kb. 40-45×45 cm-es négyzetre, és hosszanti irányban 3, kb. 15 cm széles csíkra vágjuk. Rúdformán a tésztacsíkok közepére halmozzuk a háromféle tölteléket (egy mákosat, egy diósat, egy túrósat), feltekerjük, és laza fonattá gabalyítjuk.
  4. Vastagon kikenünk vajjal/margarinnal egy kb. 2,5 l űrtartalmú kuglófformát. A tésztafonat két végét összecsippentjük, belefektetjük a formába, és konyharuhával letakarva addig kelesztjük, amíg egészen ki nem tölti.
  5. A sütőt előmelegítjük. A tészta tetejét megkenjük a tojássárgájával, és forró sütőben megsütjük. Ha nagyon pirulna a teteje, akkor takarjuk le alufóliával. A formában 20 percig pihentetjük, majd rácsra csúsztatva hagyjuk egészen kihűlni, és csak azután szeleteljük.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 26 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 003
elküldve: 1
receptkönyvben: 90
elkészítve: 2/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Hossó Anita

Mióta szakács: 2011.05.23.
154 recept

receptjellemzők

mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szezon: tél
alkalom: karácsonyi édességek
konyha: osztrák
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

egyéb elnevezések

túrós-mákos-diós kalács, osztrák töltött kalács

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

vamosszilvia
vamosszilvia Sat, 2012-12-29 18:31

Örültem amikor rátaláltam erre a receptre. Megcsináltam és rossz lett! A tészta ízetlen kevés benne a cukor, a túróba pedig egyáltalán nem kell a pudingpor, mert teljesen elrontja. Csalódás volt és kár volt az erőfeszítésért.

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Sat, 2012-12-29 20:50

Kedves Szilvia!
Sajnálom, hogy csalódtál! Persze, ízlések és pofonok, ugye! Én más kelt tésztához sem rakok túl sok cukrot, erre sem panaszkodott tavaly a család. És mi volt a probléma a túrós krémmel: az állaga nem lett jó a pudingportól, vagy az ízét nem találtad megfelelőnek? Én is szoktam a család ízlésvilágára alakítani az adott receptet, pl. én ebbe sem raktam mazsolát, mert nem szeretik. Arra ösztönözlek, hogy bátran nyúlj bele a receptekbe, semmi sem szentírás. Szerintem a kalács alapötlete nem rossz, a cukor mennyiségén meg tudsz alakítani a saját ízlésedre.
Az eggyel alattad lévő hozzászólónak speciel ízlik ez a kalács, és évek óta süti, ergó nem vagyunk egyformák :-)!
További jó sütögetést kívánok!
Anita

evita76
evita76 Mon, 2012-12-24 17:23

Évek óta ezt a kalácsot készítem karácsonyra,nálunk nagyon bevált :) Most kel a tészta :) Boldog karácsonyt és jó sütögetést kívánok :)

HossoAni
Hossó Anita / HossoAni Wed, 2012-01-04 00:37

Köszönöm szépen:-)! Nagyon finomra sikeredett. Érdemes kipróbálni, kicsit különlegesebb, mint a sima mákos/diós kalács.
Üdv:
Anita

1473
élesztő 3 dkg
cukor 3 dkg
tej 3 dl
finomliszt 50 dkg
vaníliás cukor 2 csomag
1 csipet
tojás 2 db
vaj 3 dkg
tojássárgája 1 db
mazsola 10 dkg
mák 15 dkg
porcukor 12 dkg
vaníliás cukor 2 dkg
tej 8 ek
dió 15 dkg
citromhéj 1 citromból nyert
tehéntúró 15 dkg
vaníliás pudingpor 1 teáskanál
vaj 2 dkg
tojássárgája 2 db
vaj 1 ek