Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Birslekvár Kisvikica konyhájából

Birslekvár Kisvikica konyhájából
Birslekvár Kisvikica konyhájából
25 perc / előkészület: 10 perc főzés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (7)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Kaptunk egy táska birset, és egy részéből lekvár lett, mert imádjuk a dzsemeket, lekvárokat, és bár macerás volt  előkészíteni, isteni finom lett, nem győztük kinyalogatni a fazekat utána.

hozzávalók / 5 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A felkockázott birset odatesszük kis lángon főni, ráöntjük a vizet, belereszeljük a citrom héját, majd belefacsarjuk a levét.
  2. Hozzáadjuk az összes cukrot, a fahéjat, az őrölt szegfűszeget (a fahéj és szegfűszeg helyett használhatunk mézeskalácsfűszert, illetve tehetünk még őrölt gyömbért is).
  3. Miközben fő, keverjünk rajta párat, nehogy lekapódjon, ha már puha, lekapcsoljuk a gázt, leturmixoljuk pépesre, még így is maradnak benne darabkák, aki szereti.
  4. A péphez hozzákeverjük a dzsemfixet, majd visszatesszük a tűzre, hogy felrottyanjon.
  5. Még forrón tiszta üvegekbe töltjük, lezárjuk, és míg ki nem hűl, addig lefordítjuk. (Nekem ebből a menyiségből 1,5 l lett.)
  • elkészítettem: 10 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 57
össznézettség: 37 576
elküldve: 7
receptkönyvben: 89
elkészítve: 4/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Kisvikica

Mióta szakács: 2012.09.20.
44 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
konyhatitkok: nagyi receptjei
nehézség: könnyű
diéta: laktózmentes, gluténmentes, tejmentes
kategória: lekvárok-dzsemek
szezon: ősz
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
elkészítési idő: 15-30 perc
szakács elkészítette: család kedvence receptek
kalória: magas
adag: 5 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

birsalma lekvár, házi birslekvár, birsalma lekvár télire

Hozzászólások (7)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

szuszi
Jolán / szuszi Wed, 2013-10-23 10:28

Bizony ebbe nem kell dzsemfix....nemrég készítettem sajtot belőle...nagyon sok pektint tartalmaz!

ma.il
ma.il / ma.il Sat, 2013-10-05 09:49

+1 ha valamibe nem kell semmilyen fix, akkor az a birs. teljesen besűrűsödik magától is ld: sajt :)

piakistvanne
piakistvanne Sat, 2013-10-05 09:18

Szeretném a legközelebbi birs főzéshez a munkádat megkönnyíteni,fölösleges a birset meghámozni ki kell vágni a rossz részeket és felszelni a magház is maradhat.A birsnek a héjában és a magházában van kötőanyag és ha ezt meg hagyod akkor a dzsemfix-et is el hagyhatod,mint írtad úgyis turmixolod ez nem fog akadályt okozni.

marti48
Marti48 / marti48 Tue, 2013-10-22 19:12

Alapvetöen ez egy birsalmasajt recept, nem? A maghazat azert en nem turmixolnam bele a pepbe. Üdvözlettel: Marti

Kisvikica
Kisvikica / Kisvikica Wed, 2013-10-23 07:31

a magházát természetesen nem főzöm vagy turmixolom bele, mi sütikhez használjuk, vagy egyéb édességekhez ezt a lekvárt, de mindenki variálhatja a szájíze szerint, remélem nem fog csalódni ha kipróbálja
üdv: Kisvikica

marti48
Marti48 / marti48 Wed, 2013-10-23 16:50

Kedves Kisvikica!

Ingadozom, mert kaptam egy kosarka Birsalmat, es meg nem keszitettem el se sajtnak, se lekvarnak. Ki fogom probalni a lekvar receptet, ez biztosabb sikert iger, mint a sajt.

Köszönöm a receptet!
Üdvözlettel: Marti

Kisvikica
Kisvikica / Kisvikica Mon, 2013-10-07 18:38

Köszönöm, de magamtól is el tudom készíteni, nem tudom hol látható olyan kifejezés benne, hogy hámoztam, én csupán megpucoltam, a "szőrét" remélem nem gond ha leszedtem, bár lehet az is, hogy pont az kellett volna hozzá, hogy ne kelljen dzsemfix bele

671
birs 1 kg
cukor 75 dkg
fahéj 1 teáskanál
szegfűszeg 6 db
víz 2 dl
dzsemfix 1 csomag
citrom 1 db