r
Nosalty Logó

Nyersen készült csipkebogyólekvár és -üdítő

cukrot taratalmaz laktózmentes gluténmentes tejmentes tojásmentes
Csiki Piroska
Nyersen készült csipkebogyólekvár és -üdítő
adag
Előkészítés
perc
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

Összesen 1099 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

Összesen 8793 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

Összesen 109 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1115.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    609 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    247 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    271.2 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    84 mg

VÍZ

  • Összesen
    742.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    760 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    1491 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    109 micro
  • β-karotin
    8225 micro
  • β-crypt
    1691 micro
  • Likopin
    23800 micro
  • Lut-zea
    7004 micro
Összesen 1099 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    44.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8926.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    4872 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    1975 mg
  • Foszfor
    1708 mg
  • Nátrium
    295 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    2169.9 g
  • Cukor
    1170 mg
  • Élelmi rost
    675 mg

VÍZ

  • Összesen
    5938.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    6076 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    164 mg
  • C vitamin:
    11928 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    725 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    336 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    868 micro
  • β-karotin
    65800 micro
  • β-crypt
    13524 micro
  • Likopin
    190400 micro
  • Lut-zea
    56028 micro
Összesen 8793 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

VÍZ

  • Összesen
    72.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    802 micro
  • β-crypt
    165 micro
  • Likopin
    2322 micro
  • Lut-zea
    683 micro
Összesen 109 kcal

Hozzávalók

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

Elkészítés

A lekvárhoz

  1. Mindhárom esetben megtisztítjuk a bogyókat, levágjuk a hegyéről a virágkehely-maradványokat. Hideg vízben megmossuk.
  2. A szárított bogyóból készült lekvár esetében a bogyót összezúzzuk, vagy ledaráljuk, vagy vászon zacskóba téve húsklopfolóval összetörjük. Rátöltjük a felfőzött és 70-80 fokra lehűtött vizet (13 dl), lefedjük, és 24 órát állni hagyjuk.
  3. Másnaptésztaszűrőn átpasszírozzuk, hogy a magvakat eltávolítsuk. (Gumikesztyűvel dolgozunk, hogy a szőröcskék ne szúrjanak.) Majd szitán kanál hátával újra átpasszírozzuk, hogy a szőröcskéket is eltávolítsuk. Ha elérhető közelségben van a férj vagy a nagyfiúnk erős keze, akkor az egész masszát vászonzacskóba tesszük, és megkérjük, hogy préselje ki.
  4. A kipréselt anyaghoz hozzáadjuk a cukrot, időnként megkavarjuk. Kb. fél óra alatt felolvad. Befőttes üvegekbe rakjuk, tetejére kevés Na-benzonátot teszünk (befőzőpor).
  5. Ha friss bogyóból készítjük a lekvárt, forró vizet öntünk rá. 24 óra múlva ledaráljuk, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előző esetben.
  6. Mindkét esetben a visszamaradt zaccot átmossuk a felfőzött és lehűtött vízzel, ízlés szerint édesítjük. Finom üdítőital lesz belőle azonnali használatra.
  7. Az üdítőhöz 10 dkg szárított, összezúzott bogyóra 1 liter langyos vizet öntünk, fél nap múlva leszűrjük, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot. Üvegbe töltjük, hideg helyen tartjuk.
  • Elkészítettem: 8 alkalommal
  • Receptkönyvben: 85
  • Tegnapi nézettség: 0
  • 7 napos nézettség: 1
  • Össznézettség: 25524
  • Feltöltés dátuma: 2011. április 21.

Ajánló

A lekvárból készült szósz vadhúsok mellé ajánlott.

Receptkategóriák

Nyersen készült csipkebogyólekvár és -üdítő
Csiki Piroska 230 recept

Mivel az én férjem keze nem volt elérhető, ezért a passzírozást választottam. 30 perc a tésztaszűrőn, 20 perc a szitán. Amíg a cukor feloldódott a gyümölcspépben (kb. 30 perc), addig összemostam a zaccot. Elkészült az üdítő is. Bevallom, ez alkalommal nem vágtam le a bogyók végeit, egyszerűen megdaráltam mosás után rögtön, mielőtt még megpuhult volna. Percek alatt megvolt. Ha friss gyümülcsből készítjük, muszáj megtisztítani, hogy meg tudjon ázni a bogyó. Nálunk a csipkebogyót rózsabogyónak, hecserlinek vagy hecsedlinek hívják. Magas a C-vitamin tartalma, és más antioxidánsokat, karotinoidokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Erősíti az immunrendszert. Influenzás időszakban különösen ajánlott. Javítja a vérképzést, enyhe vizelethajtó, és vesekőoldó hatása van.

Hozzávalók

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

Címlapról ajánljuk

További cikkek

Így gondozzuk helyesen az aloe verát

Az aloe vera egy igen sokoldalú növény, amit mind a gyógyászatban, mind a szépségápolásban már hosszú évszázadok óta használnak. De hogyan tarthatjuk életben a négy fal között, hogy mi is élvezhessük az előnyeit anélkül, hogy boltba vagy drogériába kellene rohannunk a belőle készült termékekekért?