r
Nosalty Logó

Nyersen készült csipkebogyólekvár és -üdítő

Csiki Piroska
Nyersen készült csipkebogyólekvár és -üdítő
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

1099
Kalória
5.6g
Fehérje
271.2g
Szénhidrát
1.2g
Zsír
742.3g
Víz
-
Koleszterin
84.4g
Élelmi rost
146.3g
Cukor
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

Összesen 1099 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

Összesen 8793 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír

A lekvárhoz

Vagy

Az üdítőhöz

Összesen 109 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    5.6 g

Zsír

  • Összesen
    1.2 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1115.8 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    1 mg
  • Kálcium
    609 mg
  • Vas
    4 mg
  • Magnézium
    247 mg
  • Foszfor
    214 mg
  • Nátrium
    37 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    271.2 g
  • Cukor
    146 mg
  • Élelmi rost
    84 mg

Víz

  • Összesen
    742.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    760 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    20 mg
  • C vitamin:
    1491 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    91 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    5 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    42 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    109 micro
  • β-karotin
    8225 micro
  • β-crypt
    1691 micro
  • Likopin
    23800 micro
  • Lut-zea
    7004 micro
Összesen 1099 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    44.8 g

Zsír

  • Összesen
    9.5 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    8926.6 g
  • Cink
    8 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    4872 mg
  • Vas
    30 mg
  • Magnézium
    1975 mg
  • Foszfor
    1708 mg
  • Nátrium
    295 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    29 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    2169.9 g
  • Cukor
    1170 mg
  • Élelmi rost
    675 mg

Víz

  • Összesen
    5938.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    2
  • A vitamin (RAE):
    6076 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    164 mg
  • C vitamin:
    11928 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    725 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    5 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    36 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    84 micro
  • Kolin:
    336 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    868 micro
  • β-karotin
    65800 micro
  • β-crypt
    13524 micro
  • Likopin
    190400 micro
  • Lut-zea
    56028 micro
Összesen 8793 kcal
  • 1% Fehérje
  • 27% Szénhidrát
  • 0% Zsír
  • 73% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Kálcium
  • Magnézium
  • Foszfor
  • Nátrium
  • Vas

TOP vitaminok

  • C vitamin:
  • Kolin:
  • Likopin
  • E vitamin:
  • β-karotin

Fehérje

  • Összesen
    0.5 g

Zsír

  • Összesen
    0.1 g
  • Telített zsírsav
    0 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    0 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    0 g
  • Koleszterin
    0 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    108.9 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    0 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    0 mg
  • Magnézium
    24 mg
  • Foszfor
    21 mg
  • Nátrium
    4 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    26.5 g
  • Cukor
    14 mg
  • Élelmi rost
    8 mg

Víz

  • Összesen
    72.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    145 mg
  • D vitamin:
    0 micro
  • K vitamin:
    9 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    1 micro
  • Kolin:
    4 mg
  • Retinol - A vitamin:
    0 micro
  • α-karotin
    11 micro
  • β-karotin
    802 micro
  • β-crypt
    165 micro
  • Likopin
    2322 micro
  • Lut-zea
    683 micro
Összesen 109 kcal

Elkészítés

A lekvárhoz

  1. Mindhárom esetben megtisztítjuk a bogyókat, levágjuk a hegyéről a virágkehely-maradványokat. Hideg vízben megmossuk.
  2. A szárított bogyóból készült lekvár esetében a bogyót összezúzzuk, vagy ledaráljuk, vagy vászon zacskóba téve húsklopfolóval összetörjük. Rátöltjük a felfőzött és 70-80 fokra lehűtött vizet (13 dl), lefedjük, és 24 órát állni hagyjuk.
  3. Másnaptésztaszűrőn átpasszírozzuk, hogy a magvakat eltávolítsuk. (Gumikesztyűvel dolgozunk, hogy a szőröcskék ne szúrjanak.) Majd szitán kanál hátával újra átpasszírozzuk, hogy a szőröcskéket is eltávolítsuk. Ha elérhető közelségben van a férj vagy a nagyfiúnk erős keze, akkor az egész masszát vászonzacskóba tesszük, és megkérjük, hogy préselje ki.
  4. A kipréselt anyaghoz hozzáadjuk a cukrot, időnként megkavarjuk. Kb. fél óra alatt felolvad. Befőttes üvegekbe rakjuk, tetejére kevés Na-benzonátot teszünk (befőzőpor).
  5. Ha friss bogyóból készítjük a lekvárt, forró vizet öntünk rá. 24 óra múlva ledaráljuk, a továbbiakban ugyanúgy járunk el, mint az előző esetben.
  6. Mindkét esetben a visszamaradt zaccot átmossuk a felfőzött és lehűtött vízzel, ízlés szerint édesítjük. Finom üdítőital lesz belőle azonnali használatra.
  7. Az üdítőhöz 10 dkg szárított, összezúzott bogyóra 1 liter langyos vizet öntünk, fél nap múlva leszűrjük, hozzáadjuk a 10 dkg cukrot. Üvegbe töltjük, hideg helyen tartjuk.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 50 p

Mivel az én férjem keze nem volt elérhető, ezért a passzírozást választottam. 30 perc a tésztaszűrőn, 20 perc a szitán. Amíg a cukor feloldódott a gyümölcspépben (kb. 30 perc), addig összemostam a zaccot. Elkészült az üdítő is. Bevallom, ez alkalommal nem vágtam le a bogyók végeit, egyszerűen megdaráltam mosás után rögtön, mielőtt még megpuhult volna. Percek alatt megvolt. Ha friss gyümülcsből készítjük, muszáj megtisztítani, hogy meg tudjon ázni a bogyó. Nálunk a csipkebogyót rózsabogyónak, hecserlinek vagy hecsedlinek hívják. Magas a C-vitamin tartalma, és más antioxidánsokat, karotinoidokat és ásványi anyagokat is tartalmaz. Erősíti az immunrendszert. Influenzás időszakban különösen ajánlott. Javítja a vérképzést, enyhe vizelethajtó, és vesekőoldó hatása van.

További receptek

Körtelekvár

A legzamatosabb körtékből érdemes főzni ezt az ízgazdag lekvárt, ami elsőre ugyan szokványosnak tűnhet, azonban egy aprócska kiegészítőtől a lehető legkülönlegesebb ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

5 kiváló étterem, ami igazságot szolgáltat minden olyan ételnek, amit...

Az iskolai menzákról a legtöbben csak rossz emlékeket őrzünk, legyen szó akár a vakolóanyagra emlékeztető főzelékekről, akár a különféle tokányokról, amik legtöbbször mócsingos húsok voltak valamilyen nyálkás szószban. De tényleg rosszak ezek a menzás kaják, vagy csak rosszul voltak elkészítve? Most ajánlunk öt éttermet, ahol több menzás mumusnak szolgáltatnak igazságot, és bebizonyítják, lehet ezt jól is csinálni.

Top Receptek

Lila hagymás uborkasaláta télire

Ez édeskésebb ízű, nagyon finom. Nálunk minden évben készül, én olyan vagyok mint a hangya, szorgoskodom, télen pedig elfogyasztjuk....férjecském is hangyának nevez mindig :-))))

Tradicionális gulyásleves

Az igazi Hungarikum, amire igazán büszkék lehetünk. Vendéglátós lévén tapasztaltam, hogy a külföldi turisták, amikor betérnek az étterembe, az volt az első kérdésük, hogy "Gulász " ...

Hagyományos töltött paprika

Turós Emil konyhai alapmű szakácskönyvéből származik a recept. Aki kedveli a hagyományos ízeket, ezzel a recepttel biztosan nem lő mellé.  Az elkészítését annyival egészíteném ki, ...