r
Nosalty Logó

Birsalmasajtos linzer (Pasta Frola de Dulce de Membrillo)

Lakos Benedek
Birsalmasajtos linzer (Pasta Frola de Dulce de Membrillo)
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A tésztához

A birsalmás töltelékhez

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

534
Kalória
6.8g
Fehérje
87.1g
Szénhidrát
17.8g
Zsír
32.8g
Víz
98.4g
Koleszterin
1.3g
Élelmi rost
61.6g
Cukor
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A birsalmás töltelékhez

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Összesen 534 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A birsalmás töltelékhez

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Összesen 4281 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír

A tésztához

A birsalmás töltelékhez

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

Összesen 311 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    6.8 g

Zsír

  • Összesen
    17.8 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    98 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    199.4 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    28 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    20 mg
  • Foszfor
    96 mg
  • Nátrium
    36 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    87.1 g
  • Cukor
    62 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    32.8 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    127 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    15 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    24 micro
  • Kolin:
    62 mg
  • Retinol - A vitamin:
    125 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    23 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    98 micro
Összesen 534 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    54.3 g

Zsír

  • Összesen
    142.6 g
  • Telített zsírsav
    66 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    37 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    31 g
  • Koleszterin
    787 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1595.5 g
  • Cink
    5 mg
  • Szelén
    137 mg
  • Kálcium
    224 mg
  • Vas
    7 mg
  • Magnézium
    157 mg
  • Foszfor
    769 mg
  • Nátrium
    291 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    4 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    697.1 g
  • Cukor
    493 mg
  • Élelmi rost
    10 mg

Víz

  • Összesen
    262.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    1019 micro
  • B6 vitamin:
    1 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    5 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    119 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    1 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    4 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    188 micro
  • Kolin:
    495 mg
  • Retinol - A vitamin:
    1004 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    188 micro
  • β-crypt
    13 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    782 micro
Összesen 4281 kcal
  • 5% Fehérje
  • 60% Szénhidrát
  • 12% Zsír
  • 23% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • A vitamin (RAE):
  • Retinol - A vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.9 g

Zsír

  • Összesen
    10.4 g
  • Telített zsírsav
    5 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    3 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    57 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    116 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    10 mg
  • Kálcium
    16 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    11 mg
  • Foszfor
    56 mg
  • Nátrium
    21 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    50.7 g
  • Cukor
    36 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    19.1 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    74 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    0 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    9 micro
  • K vitamin:
    1 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    14 micro
  • Kolin:
    36 mg
  • Retinol - A vitamin:
    73 micro
  • α-karotin
    0 micro
  • β-karotin
    14 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    57 micro
Összesen 311 kcal

Elkészítés

A tésztához

  1. A száraz hozzávalókat összekeverjük egy tálban: a lisztet, cukrot, sütőport és a sót. Belekockázzuk a hideg vajat, és összemorzsoljuk, hogy olyan állaga legyen, mint a nedves homoknak.
  2. Egy kis edényben keverjük össze a tejet, egy egész tojást és egy tojássárgáját. Ha teljesen egységes, adjuk hozzá a vajas liszthez, és gyors mozdulatokkal dolgozzuk össze. Amíg elkészítjük a tölteléket és a diós habcsókot, tegyük a hűtőbe dermedni.

A birsalmás töltelékhez

  1. A birsalmás töltelék elkészítése nagyon egyszerű: a zselét kockákra vágjuk, és pár evőkanál vízzel egy kis fazékban krémes állagúra hígítjuk.

A diós habcsókhoz és az összeállításhoz

  1. Az olasz habcsókhoz tegyük egy hőálló tálba a tésztából maradt egy tojásfehérjét, és üssünk hozzá egy másikat is. Tegyük egy kis lábosba a 100 g cukrot és 100 ml vizet, és alacsony lángon kezdjük el forralni.
  2. Amikor feloldódott a cukor, forraljuk tovább kis lángon, amíg el nem éri a 115℃-ot. Közben kezdjük el felverni a tojásfehérjéket, és amikor félúton járunk a felverésben, lassan csorgassuk hozzá a cukorszirupot. Amikor fényes és kemény a hab, forgassuk bele a darált diót.
  3. Vegyük elő a tésztát a hűtőből, és osszuk fel 1/3-2/3 arányban. A nagyobb darabot nyújtsuk ki, és béleljünk ki vele egy kivajazott, szögletes sütőedényt. Legyen viszonylag magasabb a fala, hogy beleférjen rendesen a birsalmasajtos töltelék.
  4. Egyengessük el a tésztával kibélelt edényben a birsalmasajtot. A maradék tésztából sodorjunk kisujjnyi hurkákat, és készítsünk rácsot a sütemény tetejére. Az olasz habcsókot nyomjuk habzsákkal a rácsok közé.
  5. Az egy maradék tojássárgájával kenjük meg a rácsok tetejét, hogy szép fényesre süljön a sütőben. Süssük 180℃-ra előmelegített sütőben, nagyjából 30 percig. Hagyjuk teljesen kihűlni, majd vegyük ki a formából és szeleteljük fel.

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 40 p
  • Sütés ideje: 30 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés

A késő ősz (és utána az egész tél) slágerédessége a birsalmasajt: a legtöbb magyar kamra biztosan rejteget néhány darabot ebből a finomságból, ami önmagában is elég gazdag élményt nyújt. De lehet ezt még tovább fokozni? Természetesen lehet, például egy omlós linzerréteggel.

Nosalty stories

További receptek

Címlapról ajánljuk

Top Receptek