r
Nosalty Logó

Belga trüffel torta

cukrot taratalmaz laktózt tartalmaz glutént tartalmaz tejet tartalmaz tojást tartalmaz
Dacota
Belga trüffel torta
adag
Előkészítés
perc
Sütés
perc
Összesen
perc
Sütés hőfoka
180 °C
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A trüffelkrémhez

A mázhoz

A trüffelekhez

A szóráshoz

Összesen 1159 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A trüffelkrémhez

A mázhoz

A trüffelekhez

A szóráshoz

Összesen 11588 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír

A tésztához

A trüffelkrémhez

A mázhoz

A trüffelekhez

A szóráshoz

Összesen 367 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    16.2 g

Zsír

  • Összesen
    78 g
  • Telített zsírsav
    46 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    24 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    4 g
  • Koleszterin
    267 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    1009.1 g
  • Cink
    3 mg
  • Szelén
    26 mg
  • Kálcium
    188 mg
  • Vas
    8 mg
  • Magnézium
    178 mg
  • Foszfor
    438 mg
  • Nátrium
    165 mg
  • Réz
    1 mg
  • Mangán
    2 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    106.4 g
  • Cukor
    58 mg
  • Élelmi rost
    11 mg

VÍZ

  • Összesen
    106.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    500 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    1 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    1 mg
  • D vitamin:
    41 micro
  • K vitamin:
    11 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    35 micro
  • Kolin:
    107 mg
  • Retinol - A vitamin:
    489 micro
  • α-karotin
    6 micro
  • β-karotin
    131 micro
  • β-crypt
    3 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    209 micro
Összesen 1159 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    161.6 g

Zsír

  • Összesen
    780 g
  • Telített zsírsav
    459 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    238 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    38 g
  • Koleszterin
    2673 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    10090.5 g
  • Cink
    31 mg
  • Szelén
    260 mg
  • Kálcium
    1877 mg
  • Vas
    78 mg
  • Magnézium
    1782 mg
  • Foszfor
    4380 mg
  • Nátrium
    1653 mg
  • Réz
    13 mg
  • Mangán
    17 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    1064.1 g
  • Cukor
    582 mg
  • Élelmi rost
    106 mg

VÍZ

  • Összesen
    1065.7 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    4997 micro
  • B6 vitamin:
    2 mg
  • B12 Vitamin:
    7 micro
  • E vitamin:
    22 mg
  • C vitamin:
    7 mg
  • D vitamin:
    409 micro
  • K vitamin:
    106 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    14 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    347 micro
  • Kolin:
    1069 mg
  • Retinol - A vitamin:
    4889 micro
  • α-karotin
    57 micro
  • β-karotin
    1306 micro
  • β-crypt
    32 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2090 micro
Összesen 11588 Kcal
  • 5% Fehérje
  • 35% Szénhidrát
  • 25% Zsír
  • 35% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Nátrium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • C vitamin:
  • A vitamin (RAE):

Fehérje

  • Összesen
    5.1 g

Zsír

  • Összesen
    24.5 g
  • Telített zsírsav
    14 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    7 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    84 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    316.5 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    8 mg
  • Kálcium
    59 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    56 mg
  • Foszfor
    137 mg
  • Nátrium
    52 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrátok

  • Összesen
    33.4 g
  • Cukor
    18 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

VÍZ

  • Összesen
    33.4 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    157 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    0 mg
  • D vitamin:
    13 micro
  • K vitamin:
    3 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    11 micro
  • Kolin:
    34 mg
  • Retinol - A vitamin:
    153 micro
  • α-karotin
    2 micro
  • β-karotin
    41 micro
  • β-crypt
    1 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    66 micro
Összesen 367 Kcal

Hozzávalók

A tésztához

A trüffelkrémhez

A mázhoz

A trüffelekhez

A szóráshoz

Elkészítés

A tésztához

  1. A lisztet, a kakaóport, a sütőport, a szódabikarbónát és a csipet sót egy tálban összekeverjük.
  2. A csokit olvasszuk meg gőz felett, és hagyjuk langyosra hűlni.
  3. Addig a szobahőmérsékletű vajat habosra keverjük a cukorral, hozzádolgozuk a friss sajtot, majd egyenként a tojásokat.
  4. A langyosra hűlt csokit, a vaníliaesszenciát és az amarettót is a sajtos-cukros-vajas keverékhez adjuk.
  5. Folyamatos kevergetés mellet adagoljuk hozzá a kakaós-lisztet, és folyamatosan lazítsuk a langyos vízzel.
  6. Lisztezett-vajazott tortaformába öntjük a masszát, és 180 fokra előmelegített sütőben süssük készre. (Tűpróba ajánlott, sütő nyitogatása az első 20 percben nem, mert a tészta összeomlik, és akkor az idegeink is.)
  7. Amíg a tészta sül, elkészítjük a trüffel-krémet. A tejszínbe beletördeljük a csokit, felforraljuk. Ha langyosra hűlt belekeverük a két tojássárgát.
  8. Teljesen hidegre hűtjük (3-4 óra minimum a hűtőben) majd kézimixerrel nagyon kemény krémet verünk belőle. (Ha nincs teljesen lehűlve, soha nem fogjuk tüdni olyan keményre verni, hogy megtartsa a tortalapokat!)
  9. Ha a piskóta elkészült, langyosra hűtjük, és legalább három, de inkább négy lapra vágjuk vízszintesen (Ez ugye attól függ, mennyire jön fel a sütőben.)
  10. A krémet a lapok közé kenjük, oldalra és a tetejére nem kell, oda a máz kerül.
  11. A mázhoz felolvasztjuk a csokit gőz felett, hagyjuk egy kicsit hűlni, majd elkeverjük benne a szobahőmérsékletű vajat, és egyenletesen felvisszük a torta oldalára illetve tetejére. Oldalt beborítjuk a nagyszemű aprított mogyoróval, amit előtte száraz serpenyőben 1-2 percig pirítgattunk, hogy legyen illata.
  12. A trüffelekhez gőz felett felolvasztjuk a csokit, belekeverjük a vajat és a tejszínt, belecsöpögtetjük az amarettót, majd fokozatosan hozzádolgozzuk a porcukrot és a kakaót.
  13. Várunk, míg formázhatóra hűl. Ez a legnehezebb, met ha még nem elég szilárd, nem tudjuk formázni, ha túlkötött, már nem tudjuk.
  14. Enyhén vizes kézzel kis gombócokat formázunk belőle, és kakaóporba forgatjuk őket, aztán irány a hűtő egy órára.
  15. Ha teljesen szilárdak, kivesszük őket, melegített késpengét nyomunk az egyik pontjukra, majd azonnal rányomjuk a tortára (Ettől ragad rá, és később nem gurul minden irányba.)
  16. Ha minden trüffel megvan, kakaópot teszünk egy szitába, és nagyon vékonyan meghintjük vele a tortát.
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Sütés módja: alul-felül sütés
  • Tepsi mérete: 26
  • Sütés ideje: 40 perc
  • Elkészítettem: 3 alkalommal
  • Receptkönyvben: 1163
  • Tegnapi nézettség: 15
  • 7 napos nézettség: 128
  • Össznézettség: 240980
  • Feltöltés dátuma: 2010. október 19.

Receptjellemzők

Receptkategóriák

Ennél finomabb tortát még soha nem ettem, igaz, ennél nehezebbet is ritkán készítettem, mert valahogy mindig az idegösszeomlás szélére akar juttatni. Mikor utoljára csináltam, - a szüleim 25. házassági évfordulójára, februárban - a trüffelkrém hűlését meggyorsítandóan kitettem a hóba tálastul, jól letakarva. Csak arra nem számítottam, hogy az egyébként a kanapéhoz nőtt magyar vizslánk kikéredzkedik, és megtalálja. Mire 5 perc múlva feltűnt az üres hely a szófán, és nagyon rosszat sejtve kirohantam a kertbe, már csak a krém harmada volt az edényben, a maradék kéharmada a vizslában, illetve szétkenve a fején. Kutyamosás után este hatkor nem volt túl vicces újabb 8 dl tejszínt és 25 dkg csokit szerezni. Ráadásul a fényképezőgépemben is lemerült az elem, és ha valahol nem illik azt mondani, hogy "Hé, ne egyétek meg, még le akarom fényképezni" az az ember szüleinek az ezüstlakodalma. Most Lilla barátnőm - nem mondom meg hányadik, mert olyat nem illik - születésnapjára készítettem ezt a tortát. Valószínűleg, annak hogy valahol a közepe táján nem vágtam falhoz krémesül, piskótástul, trüffelestül, Lilla iránti mérhetetlen szeretetem az egyetlen lehetséges magyarázata - na jó, a konyhát sem akartam tovább rombolni, így is bokáig jártam a csokiban. Mert hát kérem ez nem egy egyszerű torta, túl sok részből áll ahhoz, hogy Murphy ne kacsintson be a konyhaablakon. Ennek ellenére érdemes hozzákezdeni, és ha betartjuk a főbb szabályokat, hamarabb elkészül, mint a Luca széke :) A csokis-tejszínt érdemes előző nap elkészíteni, és éjszaka hűteni - így biztosan kemény lesz a krém. Tudom, hogy nem olcsó a rengeteg vaj, tejszín és csoki, de ezt a tortát nem lehet margarinból vagy alacsonyabb kakaótartalmú csokiból megcsinálni, mert szerintem olyan különbség lehet közte, mint a löncshúsos meg a lazacos szendvics között. A sütőt ne nyitogassuk az első 20 percben, mert összeesik a piskóta. Hagyjuk kihűlni rendesen, mert különben nem lehet szeletelni. Ha nem jött fel nagyon, ne erőltessük a négy lapot - hárommal is pont olyan finom. Végezetül: keressünk magunk mellé valakit a konyhába, aki szóval tart, átsegít a holtpontokon, és segít a töménytelen mennyiségű irdatlanul csokis edényt tisztára kóstolgatni, mert ha egyedül csináljuk, hóttuti a csokimérgezés még mielőtt a végére érnénk. :D

Hozzávalók

A tésztához

A trüffelkrémhez

A mázhoz

A trüffelekhez

A szóráshoz

Címlapról ajánljuk

További cikkek