Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bejgli koszorú

Bejgli koszorú
Bejgli koszorú
65 perc / előkészület: 40 perc sütés: 25 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az idén sütöttem először bejglit az ünnepekre, mert most találtam rá a számomra legszimpatikusabb receptekre. Koszorúformára kihajtogatott szeletei több okból is praktikusak: mutatósak, és így biztos nem kell attól félni, hogy sülés közben kihasad a bejgli és csúnya lesz. A túl tömény, főzött töltelékeket sem kedvelem, így ez az egyszerű megoldás nagyon megtetszett.
A tészta és a töltelék receptjét kedvencem oldalán találtam, köszönet érte Limarának. A koszorúra formázott bejgli ötletét pedig egy közösségi oldalon láttam meg.

Bár az idén már gondolom senki sem tud bejglire gondolni, de az elkövetkező években még jól jöhet egy ilyen recept!

hozzávalók / 8 adag

A tésztához

A töltelékhez

A kenéshez

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Késes betétű robotgépbe tesszük a tészta hozzávalóit (élesztőt is, amit nem kell előre felfuttatni!), és addig járatjuk a gépet, míg a tészta össze nem áll. A tésztacipót letakarjuk, és kb. 20 percig pihentetjük.
  2. Zsírpapírt terítünk egy nyújtódeszkára, és a cipót téglalapformára nyújtjuk. Könnyen dolgozhatunk, ha egy másik sütőpapírt terítünk a tésztára, és így nyújtjuk (a deszkát és a nyújtófát ne lisztezzük!).
  3. A téglalap alakú tésztát kenjük meg baracklekvárral, (hintsük meg porcukorral), szórjuk meg a citromhéjjal és fahéjjal elkevert dióval.
  4. Két szélét és túlsó végét hajtsuk be kb. 1 cm vastagon, majd tekerjük fel a tésztát (a vége alulra kerüljön).
  5. A sütőpapírral együtt emeljük át egy gáztepsibe, majd a hosszú bejgliből hajlítsunk óvatosan egy koszorút, nyomkodjuk össze az illesztést. Kb. 2 cm-ként vagdossuk be a tésztát a kör külsejétől indulva, csak egy kis részt ne vágjunk át. Az így kapott szeleteket fordítgassuk óvatosan ki és be.
  6. Kenjük le tojássárgával, majd hagyjuk, hogy hideg helyen rászáradjon. Ekkor kenjük le tojásfehérjével, és 180 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt süssük aranybarnára.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 665
elküldve: 1
receptkönyvben: 23
elkészítve: 0/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Mignon

Mióta szakács: 2009.04.27.
212 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, ebéd, uzsonna, vacsora
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
szezon: tél
kalória: átlagos
alkalom: karácsonyi édességek, vasárnapi ebéd
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

egyéb elnevezések

koszorú bejgliből, bejglis koszorú, bejglikalács

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

mignon
Mignon / mignon Sun, 2013-01-06 15:03

Köszi kedves Éva-Anyóca, aranyos vagy! :)
Talán 1 év múlva sikere is lesz a receptnek! ;))
Szép napot neked:
Mignon

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sun, 2013-01-06 15:17

Kedves Mignon!

Hát igen, most így karácsonyozás után..( kissé túléve magunkat :-((( ebből is kicsit, meg abból is kicsit, és máris sokkkk , amit ettünk :-(( ) , - kissé nem akaródzik a bejgli sütése, de ki tudja, viszont az tuti, meg fogja érni kipróbálni idén karácsony előtt, illetve karácsonyra.:-O
Szép napot kívánok!
Éva-Anyóca

569
finomliszt 45 dkg
vaj 12.5 dkg
sertészsír 6 dkg
porcukor 5 dkg
friss élesztő 12 g
tojássárgája 1 db
1 csipet
habtejszín 0.5 dl
víz 0.5 dl
sárgabaracklekvár 6 ek
porcukor 2 ek
dió 9 dkg
citromhéj 0.5 citromból nyert
fahéj 1 csipet
tojás 1 db