Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bébipulyka egészben sütve

Bébipulyka egészben sütve
Bébipulyka egészben sütve
490 perc / előkészület: 10 perc sütés: 480 perc
receptkönyvben hozzászólások (37)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy szép napon a kedvenc hentesemnél álltam sorba és fél füllel meghallottam hogy egy vevő bébipulykát rendel. (Hát persze itt a környéken nem repdesnek pulykák csak megrendelésre kapható.) "Micsoda? Bébipulyka? Nekem is kell!" Szeretem a kihívásokat, ezért mindjárt fel is iratkoztam a listára. No, nem volt hosszú, összesen három darabot rendeltek, ebből az egyik az én madaram volt. Pár nap múlva megkaptam életem első bébijét pulyka formában. Mindjárt megkértem aput, járjon utána, hogy lehet ezt egészben a lehető legfinomabbra elkészíteni. Természetesen újdonsült barátom és immár szakácstársam Z1 tanácsát is kikértem. Mindent összevetve így készült el. Igaz sokat vártam rá, de húsa az omlós bőre ropogós lett, ezért megérte! Lehet, hogy lesz belőle holnap is és holnapután is de egyszer biztosan elfogy. Végre elkészítettem egy olyan ételt, amit nem tudunk egyszerre elpusztítani.:)

hozzávalók / 10 adag

ajánlat

Rongyos gesztenyés muffin aszalt szilva mártás (Recept hamarosan).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Előző nap beáztatjuk a pulykát (Ehhez egy nagy fazék szükséges).
  2. Az üres fazékba beleszórjuk a sót, hozzáöntünk 4 dl vizet, és mérsékelt tűzön addig keverjük, amíg a só fel nem oldódik.
  3. Ekkor levesszük a tűzről, beletesszük a pulykát, és és a kés lapjával szétnyomott fokhagymagerezdeket.
  4. Ezután annyi vizet töltünk a fazékba, amennyi teljesen ellepi a szárnyast, és a beáztatott pulykát 24 órára betesszük a hűtőbe.
  5. Másnap reggel előmelegítjük a sütőt 220 fokra.
  6. A pulykát gondosan lecsöpögtetjük, alaposan megtörölgetjük, és megvárjuk, amíg szobahőmérsékletűre melegszik. Ezután betöltjük a hasába a rozmaringágakat és a fokhagymagerezdeket, a répát, almát és a zellert, majd zsineggel összekötjük a lábait, valamint a szárnyait hozzákötözzük a törzséhez.
  7. A szárnyast a mellével lefelé beletesszük egy nagy tepsibe, és buggyosan alufóliát borítunk rá.
  8. Első menetben 30 percig sütjük, aztán csökkentjük a sütő hőmérsékletét 120 fokra, és 7 órán át hagyjuk, hogy jól átsüljön.
  9. A vajat krémesre puhítjuk, majd összekeverjük a mézzel.
  10. Levesszük a fóliát még egy halovány pulykáról, és visszaállítjuk a sütő hőmérsékletét 220 fokra.
  11. A szárnyast alaposan megkenjük a mézes vajjal, és a sütőbe (amikor már újra forró) visszatesszük 20-30 percre, hogy gyönyör aranybarnára piruljon.
  12. Fordítsuk meg, és ismét kenjük be!
  13. A kész vágódeszkára a pulykát átemeljük, ráborítunk egy nagy darab alufóliát, és minimum 20 percen át így hagyjuk. 

  • sütési hőfok: 120°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 11
össznézettség: 146 403
elküldve: 78
receptkönyvben: 559
elkészítve: 46/52
Facebookon megjelent: -

szakács

Big Boss

Mióta szakács: 2010.09.20.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, AB0 diéta – B vércsoport
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: húsételek
alkalom: karácsonyi receptek
nehézség: közepes
költség egy főre: megfizethető receptek
mikor: ebéd, vacsora
diéta: gluténmentes, tojásmentes
kalória: magas
elkészítési idő: 120 perc felett
fogás: főétel
adag: 10 főre

egyéb elnevezések

sült pulyka vajjal és mézzel, bébipulyka egyben sütve, 7 órás sült pulyka

Hozzászólások (37)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

cranberry
Sóskaramell / cranberry Tue, 2017-12-26 21:57

Én sem vallottam vele szégyent! :) És én is a gesztenyés muffinnal és az aszalt szilva mártással tálaltam. És én is kb 25 dkg sóban áztattam, a kisült lé is valami fantasztikus! És nem utolsó sorban a 7 órás sülés alatt sokminden mást meg lehet csinálni. :)

Csenge0204
Csenge0204 Mon, 2016-01-04 13:56

Kedves Big Boss! Harmadjára készítettem el ezt a pulykát, a rongyos muffinnal és az aszalt szilva mártással együtt. Egyszerűen elolvadok, amikor eszem!
Az utolsó alkalommal az áztató vízbe a sót a zacskóból szórtam a vízbe. No, hát sikerült is a 10 dkg helyett 25 dkg-ot beleszórni. Hümm, hümm, mindegy, zsupsz bele a pulykát. És így lett tökéletes! (-nekem...) Nem lett sós, viszont érződött a húson a só. Eddig ez lett a legízletesebb. :)

Zitu23
Zitu23 Sat, 2015-12-26 07:56

Kedves Big Boss! Ezt a receptet most már két karácsonykor is megcsináltam.Sosem gondoltam volna,h a pulyka nem szárad halálra mire megsül.Nagyon tuti recept!
Idén annyiba változtattam a plusz íz kedvéért,h megspékeltem a combját és a mellét.
A hatás nem maradt el.Adott neki egy olyan plusz ízt,h még én is megettem a pulykát,mert amúgy nem rajongok érte,de a család imádja.
Köszi a receptet,én mindig-mindig így fogom csinálni.Üdv:Zita :)

batornora
batornora Tue, 2014-12-30 11:54

Kedves Mindenki!Most jól értem , hogy két nap ázik a pulyka?Előző este +24 óra hűtő?köszönöm

1000000
1000000 Sun, 2013-12-29 14:45

Szilveszterkor megcsinálom. Köszi na receptet ez volt a sok közül a leg szinpatikusabb!

noecska
noecska Sun, 2013-12-29 15:00

Köszönöm a receptet. Végre sikerült egy olyan pulykát sütnöm, amilyet évek óta szerettem volna. Bár egy kissé egyszerűsítettem a sütési módon, - 1 pohár vizet öntöttem a kizsírozott tepsibe, kilónként 1 órát sütöttem a fólia alatt 170 fokon - a többit a leírás szerint csináltam. Gyönyörű színű, omlós, szaftos, pikáns ízű sült pulyka lett a végeredmény. Krumplipürével, többféle kompóttal, áfonyaszósszal tálaltam. Hatalmas sikere volt.

zora57
zora57 Tue, 2013-12-24 17:55

Elkészült:), köszönöm a receptet, finom omlós, kellően szaftos...(nekem kicsit túlpárolódott, így a végén amikor megfordítottam enyhén csípőficamosra sikerült), szép fényes, piros, köszönöm még egyszer.

imreitimi
imreitimi Wed, 2013-12-18 19:55

Szia BigBoss! Szeretném megkérdezni, hogy a pulyka alá a tepsibe nem kell tenni zsiradékot vagy egy pici vizet?

pidlacsek
pidlacsek Sun, 2013-01-06 11:46

Nálunk is a ez volt szenteste, isteni finom lett! Köszönöm a receptet!
Az én 2,5 kg-os pulykám (szerintem úgy törték rá a tojást) 5 órát puhult.

Didumaci
Didumaci Wed, 2013-01-02 10:51

Kedves Big Boss!

Nálunk ez volt a vacsora szenteste a te rongyos gesztenyés muffinoddal és az aszalt szilvás szósszal. Meg kell, hogy mondjam nagyon kíváncsi voltam és készültem rá már november óta. A szószon kicsit változtattam, de annyira tökéletes lett az egész, hogy csak ettük-ettük. Annyira kihozták egymás ízét a szósz, a muffin, és természetesen a pulyka... Sosem gondoltam, hogy lehet ennyire puha lédús egy pulykamell. Köszönöm a receptet, igazán különleges vacsora volt.
Kellemes, boldog új évet és sok jó receptet kívánok!

üdv: Didumaci

Hajnici7
Hajnici7 Sun, 2012-12-23 09:01

Az en pulykam 3 kg-os kb, akkor mennyi ideig kene sussem?
koszi
Hajni

merlegel
merlegel Wed, 2012-12-19 14:48

Kedves Big Boss! Hosszas keresgélés után úgy döntöttem, hogy a Te recepted szerint készítem el a karácsonyi pulykasültet. Egy dolog riaszt el tőle egy kicsit, hogy elég hosszasan készül. Mivel én ebédre szeretném, ezért már korán hajnalban el kéne kezdenem a sütését. Arra gondoltam, hogy előző este félig megsütném, éjszakára hidegre tenném és másnap folytatnám a sütést. Szerinted ez rontana az eredményen?
Köszi! Boldog Karácsonyt!
Gyöngyi

Bia
Bogi :o) / Bia Fri, 2012-12-21 16:25

Szerintem az előző napot kellene túlnyújtani, de érdeklődtem egy picit.
Az idő növelhető a hőmérséklet csökkentésével.
pl 80-90 fok 12 óra.
Üdv. Dénes

szitaa
szitaa Sat, 2012-12-22 10:58

Légyszíves segítsetek!

Kedves Big Boss,nekem is lenne egy kérdésem. Az én pulykám 5,5kg,de már ketté vágtam mivel nekünk sok lenne egyben. Már kicsit bánom,de azért így is a Te recepted alapján szeretném megsütni. Így mennyi ideig kellene sütni szerinted? A belevalót pedig alá tenném...vagy hogyan csináljam szerinted ?
(Ez a pulyka mikre képes,így monitoron keresztül is :) Én is ez végett regisztráltam.)
Köszönöm szépen!

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2012-12-19 15:59

Jó választás.:)Az ötlet nem rossz ha nem akarsz korán kelni,biztosan kivitelezhető.Bár a kihűlés újra felmelegítés nem tudom milyen folyamatok játszódnak le a húsban. Én azért fölkelnék hajnalban bedobnám a pulykát a sütőbe, majd visszabújnék az ágyba.Megéri...
Bocsi hogy Big Boss helyett írtam,ő most nem ért rá.
Üdvözlettel:
Big Bossné(Bogi)

szetty
Szalai Judith / szetty Sun, 2012-12-16 09:58

Szia!
Ez a recept kerűl Karácsonykor az asztalra, egy olyan kérdésem lenne milyen köret illik hozzá?

Köszönettel Judit

Bia
Bogi :o) / Bia Wed, 2012-12-19 15:53

Saláta,rizs, burgonya....bármi amit szerettek.Itt az oldalon a köretek kategóriába is sok jó ötletet találsz.
Üdvözlettel:Big Bossné.

dömötörszilvia
dömötörszilvia Tue, 2012-01-17 13:26

Szia!

Karácsonyra megcsináltam, és hát isteni finom lett! Először nem gondoltam, hogy képes leszek rá, mert még ekkora állatot nem sütöttem, de sikerült. Köszi a receptet!
Üdv.

catalinca
catalinca Sun, 2011-12-18 13:23

Ha a sütés végén alufóliával borítjuk a pulykát 20 percre, nem fogja elveszíteni a bőre a ropogósságát?

Zsuzsafa
Zsuzsafa Fri, 2011-12-16 14:37

Kedves Big Boss!

Szintén régóta keresek könnyű, de finom bébi pulyka receptet és a Tiéd pont olyan. Már egy hónapja eldöntöttem, hogy ez kerül Szenteste az asztalra, de csak amerikai Hálaadás napi receptek között keresgéltem. Köszi, hogy feltöltötted, már holnap megrendelem a kicsikét a hentesnél.
Kellemes Ünnepeket!
Zsuzsa

Big Boss
Big Boss / Big Boss Fri, 2011-12-16 18:36

Szia Zsuzsa!
Remélem nagy sikered lesz!
Kérlek írj, róla majd néhány sort!
Üdv.
Dénes

Zalten
Zalten Sat, 2011-12-03 10:44

Kedves Big Boss! Régóta olvasgatom és főzöm az itt található recepteket, de a Te (ugye tegeződhetünk?) bébi pulykás recepted rábírt a regisztrálásra. Az oka igen egyszerű, nagyon szeretném elkészíteni, de sajnos az én sütöm legalacsonyabb hőfoka 160 fok. Tudnál nekem segíteni abban, hogyan tudnám mégis elkészíteni a pulykát? Karácsonykor mi is nyolcan leszünk és nem volna rossz, ha legalább a húsra nem kéne egész nap figyelmen. "Elképzelheted az érzést amikor megvágtuk!" - erről az érzésről meg már nem is beszélve...!!!
Köszönöm, Böbe

Big Boss
Big Boss / Big Boss Sat, 2011-12-03 14:14

Kedves Böbe!
Igazán nem tudom elképzelni, ez a legalacsonyabb amire beállítható?
Ha van kisebb, akkor létezik sütőbe hőmérő és talán ezzel sikerülhet.
Láttam már 4000-5000ft. talán...
Vagy marad a magasabb hőfok és locsolgatás!
Sajnálom, hogy nem tudok érdemben segíteni!
Üdv.
Dénes

adabada
adabada / adabada Thu, 2011-11-24 21:51

Végre valaki egy igazi hálaadásnapi pulykával! Nagyon köszönöm! Egy hete keresgélek, de csak angolul találtam! Kérdés: nem kell a sütés közben locsolgatni? az alufólia elég h ne száradjon ki? Köszönöm!

Big Boss
Big Boss / Big Boss Thu, 2011-11-24 22:14

Szia!
Ha kellene locsolgatni, nem így csináltam volna meg!
Ha a leírás alapján csinálod, hatalmas élményben lesz részed!
Képzeld, én első alkalommal csináltam, mire elkészült egy egész "5 fő" család jött hozzánk!
Elképzelheted az érzést amikor megvágtuk!
Nos senki nem csalódott!
Üdv.
Dénes

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Sat, 2011-01-01 12:25

Kedves Big Boss! Az biztos!:-)))Köszi, alig várom!!Igaz, nem karácsonyra, de elkészítem, mert nagyon finomnak találom, a pulykát, és a hozzá való muffint is.B.U.É.K.!!!! Remélem idén is csodás meglepetéseket fogsz főzni, sütni.Azokat is nagyon várom.:-)) Éva-Anyóca

gregoreva
Éva-Anyóca / gregoreva Fri, 2010-12-31 17:02

Wow!!!!Elmentve.Köszi.:-)))Nagyon várom azt a rongyos gesztenyés muffint a szósszal, hú, hallod, ez ütős kaja.:-)))) Aki ebből eszik, finomat eszik, és nem áll fel az asztaltól úgy, hogy az ínyencség élvezete elmaradt volna.:-)))))Olyan hozzávalók vannak, és ízek párosítva,hmm.köszi.Éva-Anyóca

Big Boss
Big Boss / Big Boss Fri, 2010-12-31 22:15

Kedves Éva!
Szívesen.Biztos vagyok benne hogy te ezt ki is fogod próbálni.
Üdv:Dénes

z1
z1 / z1 Sat, 2011-01-01 00:06

Na végre!!!
...hogy megszólaltál.
Még mindig baromi jól néz ki a szárnyas:)))
Bár én nem szeretem az ilyen tökölődős kajákat.
De ez nekem is megy.
Várom a muffint!!!
Na az viszont nem.
Tudod, majd a nejemmel megsüttetem.

Z.

z1
z1 / z1 Sat, 2011-01-01 02:23

Szia D!
Végül is jól végeztünk. ( a nőm is ott volt )
És még mindig élek!!!
Utólag visszagondolva, a karácsony három napja sokkal meredekebb volt.
Na ott éreztem néha úgy, hogy ez már nekem sem megy így tovább és egy perc múlva elhalálozok.
Aztán mégsem.
Ezért hát, kinek örömére, kinek bánatára, jövőre is itt szórakoztatlak benneteket.
...persze, ha ezt mások is szórakoztatónak találják.
BÚÉK mindenkinek!
Annak is aki utál és annak is aki elfogadhatónak talál.
Z.
... a vaddisznó.
Ui: Talán, ha csak makkozgattam volna az erdő lágy ölén??????????????
Sosem tudjuk meg...

660
bébipulyka 5 kg
10 dkg
víz 6 l
fokhagyma 10 gerezd
rozmaring 4 szál
zellerlevél 5 db
alma 1 db
sárgarépa 2 közepes db
vaj 10 dkg
méz 2 ek