Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Sárgabarackfelfújt

Sárgabarackfelfújt
Sárgabarackfelfújt
55 perc / előkészület: 10 perc sütés: 45 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Hamarabb el kellett volna kezdenem a német szakácskönyveket bújni, mert az egyetlen alkalom, hogy örömmel szótárazok, az az, ha recepteket fordítok. Ezt a süteményt is egy német süteményes könyvben találtam. Ott szilvával készült, de hát most indul a barack szezon, úgyhogy így került felavatásra.
Valami isteni! Nagyon kevés a tészta rajta, éppen hogy csak befedi, jobbára puhára sült ,a cukortól karamellizálódott sárgabarackszemek alkotják az egészet.
Eredetileg nem tortaformában, hanem valamilyen szép kerámiatálban akartam megsütni,de az egyetlen ilyen darab eltűnt a konyhából (közös lónak a háta túrós, közös konyhának meg a kilincse ragadós, sajna.) Ha mégis tortaformában akarjuk sütni, akkor ez a mennyiség egy 32 cm-eshez elég.

hozzávalók / 8 adag

ajánlat

Tálaláskor kockázhatjuk, de még jobb, ha még melegen kanállal szedjük ki (mint az aranygaluskát). Ez esetben jól áll neki a vaníliafagyi :).

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A barackokat megmossuk, kimagozzuk, és felnegyedeljük.
  2. Rászórjuk a fahéjat, 10 dkg-t a cukorból, és a kanál citromlevet is ráfacsarjuk.
  3. Alaposan összedolgozzuk, hogy a cukor mindenhol bevonja a barackokat, majd egy enyhén kivajazott tepsibe vagy tortaformába szórjuk, és jól lenyomkodjuk.
  4. A vajat megolvasztjuk, majd hagyjuk, hogy kicsit kihűljön
  5. A lisztet, a maradék 7 dkg cukrot és a sütőport összekeverjük.
  6. A kihűlt vajba ütjük a tojást, és melléöntjük az írót.
  7. A vajas és lisztes keveréket jól összedolgozzuk, majd fogunk egy kanalat, és laza kis halmokat teszünk belőle a barack tetejére.
  8. Előmelegített sütőben aranybarnára sütjük.

  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 35x20x5 cm
  • költség: 890 Ft
  • elkészítettem: 5 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 1
össznézettség: 14 461
elküldve: 2
receptkönyvben: 245
elkészítve: 7/14
Facebookon megjelent: -

szakács

Dacota

Mióta szakács: 2009.11.28.
505 recept

receptjellemzők

költség egy főre: olcsó receptek
szakács elkészítette: ritkán készített receptek
nehézség: könnyű
szezon: nyár
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: pite
mikor: tízórai, ebéd, uzsonna
kalória: átlagos
konyha: német
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: desszert
adag: 8 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

fordított sárgabarackos süti (fordítás nélkül), sárgabarackos pite

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Döme-Ádám
Döme-Ádám Tue, 2011-08-09 22:59

Szia!
A sárgabarackos változat már régóta nagy kedvenc a családban, de ma az eredeti recept szerint szilvával sütöttem meg. Háááát mennyei így is, főleg a mellé tálalt diófagyival!
A lányom, aki nem igazán szereti a szilvát, már sütés közben is a konyhában leste a finom illatok forrását, s végül ott harcolt még az utolsó morzsákért is.
Köszönöm a receptet!

Ázi
Ázi / Ázi Mon, 2011-08-08 22:54

Elkészítettem egyik nap 1 kg barackból, két nap múlva 3 kg-ból kellett elkészítenem.
Igaz őszibarackból készítettem, de rögtön elfogyott. Nagyon finom kis sütemény.
Köszi a recepet. :))
Üdv: Ázi

Magdus a sef
Magdus a sef Wed, 2011-07-13 11:53

Oh,Én meg megfordítottam.Féltem,hogy nem lesz jó,mert az alján nem láttam tésztát.Amúgy mindent jó csináltam és szép is lett.Most hazamegyek és visszafordítom,talán jó lesz.Legközelebb meg tepsiben fogom elkészíteni.Köszönöm a receptet.

balmari
balmari Sat, 2010-08-07 18:28

vajon miért nem tudom én ezt lementeni a saját receptgyűjteményembe?

Gerzsó
Gerzsó / Gerzsó Mon, 2010-07-19 23:07

Ez lesz a holnapi vigaszom, és jutalmam a sok munkáért. Köszi, puszi, Zsóka néni.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-07-20 08:58

Kedves Zsóka néni!
Nagyon megtisztelő, és bizton állíthatom, hogy jutalomnak és vigasznak is kiváló!
Szép napot!
Üdvözlettel:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-07-20 11:00

Most jöttem rá, hogy eredeti instrukció szerint nem kellett volna meghámozni a barackokat. No mindegy... :) Az enyémek úgyis olyan érettek voltak, hogy szinte maguktól vetkőztek.
Viszont ahhoz szeretnék engedélyt kérni, hogy a blogomra is feltegyem a módosított recit, persze forrásmegjelöléssel, saját képpel meg minden, mert szerintem ez a süti aztán tényleg megérdemli, hogy promótálva legyen.

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-07-20 11:49

Kedves Elif!
Természetesen, nagyon megtisztelsz vele! Sőt, nyugodtan linkeld be ide is, biztos nagyon szép lett, olyan jó képeket csinálsz! Ha viszont megcsináltad, megkérdezném, hogy neked is így szétfolyt a tetején a tészta? Mert a szakácskönyv képén olyan helyesen külön álltak. Nem tudom, hogy a könyvben csaltak, vagy csak az itteni sütő miatt lett ilyen - rettenetesen pocsék.
Puszi:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-07-20 16:16

Hoztam a képet. Nekem tényleg kicsit más sült ki belőle, picit kisebb tepsit használtam ugyan, de nem hiszem, hogy ez az ok. Nekem olyan puha és sok tésztája lett, hogy kész élvezet beleharapni, egyáltalán nem száradt ki mára sem, kicsit sem, a barackból meg közben lekvár főtt az aljára. De én imáááádom! Kemény gyümivel is kiprószálom majd, hátha akkor meg olyan lesz mint a tiéd. :)
Hajnalban rájártam nassolni, durva! Tudtam én, hogy jó lesz, ahogy feltetted a recit, nem csalódtam, sőőőt!
http://2.bp.blogspot.com/_l4erUJRlJ2s/TEWs7ohgsiI/AAAAAAAABkU/qPnwlMzmRo...

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Tue, 2010-07-20 20:03

Szia Elif!
Ez gyönyörű lett!!! Velem, illetve valószínűleg a sütőmmel lehetett a baj, mert a szakácskönyv képén is így néz ki. A barack nekem is folyékony lett, és az volt a legjobb, ahogy a puha tészta magába szippantotta a karamelliizált baracklevet! :)
Puszi:
Nóra

elif
Tekten Elif / elif Tue, 2010-07-20 12:12

Nem, nekem nem folyt szét a tészta, kicsit monjuk eleve keménynek is találtam, így a 1,5 dl joghurt mellé kapott kb. fél dl tejet is, és még így is szépen "belekelt" a barackba, ami viszont nekem egész lekváros állagú lett az érettség és a hámozás következtében.
Na de mind1, lényeg, hogy ígyis úgyis fincsi és szép is szerintem! Linkelem majd a képet. És köszi az engedélyt!

elif
Tekten Elif / elif Mon, 2010-07-19 20:34

Jelentem tegnap megkopasztottuk anyukám sárgabarack fáját, ma ki is sült a sütike. Igaz joghurt került bele, mert férjecském minden figyelmeztetés nélkül felfalta az összes kefírt, de így is mennyei lett! :)
Másféle gyümölccsel is biztos kipróbálom majd. Üdv: Elif

Nemes Nóra
Dacota / Nemes Nóra Mon, 2010-07-19 22:51

De jó, hogy ízlett!! Én is neki akarok majd esni jó érett, roppanós héjú szilvával is :)
Szép estét
Puszi!

349
sárgabarack 1 kg
cukor 17 dkg
finomliszt 25 dkg
citromlé 1 ek
fahéj 1 tk
sütőpor 2 tk
tojás 1 db
író 1.5 dl
vaj 7.5 dkg
vaj 1 ek