Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Banános sült sajttorta

Banános sült sajttorta
Banános sült sajttorta
80 perc / előkészület: 20 perc főzés: 5 perc sütés: 55 perc
receptkönyvben hozzászólások
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Egy amerikai blogon talált recept, a sajttortákhoz továbbra is nagyon értenek a tengeren túl. Egy picit eltértem az eredeti recepttől, főleg a díszítésnél. 
Na, de hogy a sütiről is mondjak pár szót. Finom, krémes és banános. Én nagy sajttorta rajongó vagyok, akár a sült, akár a sütés nélküli sajttortákról van szó. Eddig inkább a sütés nélkülieket preferáltam, úgy gondoltam túl macerás a sütéssel bajlódni, meg bereped a teteje, összeesik, ha kihűl, stb. Itt viszont semmi ilyesmi baleset nem történt, igaz nagyon elővigyázatos voltam.

hozzávalók / 4 adag

Tészta

Krém

Díszítés

ajánlat

Még tettem a tetejére csokidarabkákat, mert volt itthon bőven, de a díszítés természetesen mindenkinek a saját kreativitására van bízva.

Szólj hozzá!

elkészítés

Tészta

  1. A sütőt melegítsük elő 180°C-ra. Egy körülbelül 20 cm átmérőjű kapcsos tortaformát béleljünk ki sütőpapírral, majd kívülről vonjuk be alufóliával.
  2. A vajat olvasszuk meg egy kis lábosban (vagy akár mikróban).
  3. A kekszet zúzzuk össze vagy daráljuk le, keverjük bele a darált diót, majd öntsük hozzá az olvasztott vajat és keverjük össze, hogy egy nedves homok állagú keveréket kapjunk. Lehet natúr zabkekszet is használni csokis helyett, illetve lehet a kekszhez kakaóport keverni, vagy csokit olvasztani a vajba.
  4. A vajas kekszmorzsát öntsük a kibélelt tortaformába, és egyengessük el egy kanál hátuljával. (Én a tepsi oldalára is felvittem a tésztát, de az is jó ha csak az aljára kerül egy vastagabb réteg.)
  5. Tegyük be a sütőbe körülbelül 10 percre, hogy jobban összeálljon. (Nekem a hő hatására egy kicsit összerogyott a keksz a tortaforma oldalán, de miután kivettem a sütőből, egy kanállal helyrehoztam.)
  6. Hagyjuk teljesen kihűlni, mielőtt beletennénk a krémet! (Ennek érdekében én betettem a fagyasztóba, amíg a krémet elkészítettem.)

Krém

  1. A banánt törjük péppé, adjuk hozzá a barna cukrot és a citromlevet. Egy kis lábosban főzzük egy pár percig, majd ha elzártuk a gázt, adjuk hozzá a vanília aromát és hagyjuk kihűlni.
  2. A cukrot keverjük a krémsajthoz, majd keverjük hozzá egyesével a tojásokat. Adjuk hozzá a banános pépet, amikor az már kézmelegre hűlt és jól keverjük össze.
  3. Vagyük ki a tésztát a fagyasztóból és öntsük bele a krémet.
  4. Tegyük a tortaformát egy nagyobb, vízzel töltött tepsibe. Ha esetleg elfelejtettük volna a tortaforma oldalát alufóliával bevonni, még nem késő pótolni. Ez a vízfürdő fogja megakadályozni, hogy a torta teteje kiszáradjon és megrepedezzen.
  5. Mehet a torta a sütőbe körülbelül 45 percre. Ha nagyon sül a teteje, akkor vegyük lejjebb a hőmérsékletet. Akkor sült át rendesen, ha már a krém nem rezeg, ha meglökdössük a tortaformát. Ha megsült, kapcsoljuk ki a sütőt, és hagyjuk a sütőben szép lassan kihűlni.

Díszítés

  1. A hideg habtejszínt (vagy növényi tejszínt) a porcukorral verjük kemény habbá. A növényi tejszín nem fog összeesni, de ha tejszínt használunk és nem bízunk benne, tehetünk hozzá habfixálót, nehogy összeessen.
  2. A banánt nyomkodjuk péppé és óvatosan keverjük bele a felvert habba. Ételfestékkel lehet színezni.
  3. Egy nyomózsák segítségével díszítsük ki a habbal a torta tetejét. Érdemes megvárni, amíg kihűl a torta. Én türelmetlen voltam, és nem tett jót a habnak, kissé összeesett.
  4. Felvágás előtt minimum 8 órára tegyük hűtőbe.
  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • tepsi mérete: 20 cm
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 2 203
elküldve: 0
receptkönyvben: 26
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

Deloretta

Mióta szakács: 2015.08.26.
11 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, vasárnapi ebéd
szakács elkészítette: párszor készített receptek
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: torta
mikor: ebéd, uzsonna, vacsora
kalória: magas
adag: 4 főre
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert

receptkategóriák

egyéb elnevezések

banántorta

Hozzászólások

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Még nem érkezett hozzászólás. Legyél te az első!

1322
zabkeksz 250 g
dió 65 g
vaj 120 g
banán 3 db
citromlé 1 ek
barna cukor 50 g
vaníliaaroma 1 teáskanál
krémsajt 225 g
cukor 200 g
tojás 4 db
habtejszín 150 ml
habfixáló 1 csomag
banán 1 db
porcukor 30 g
csokoládé 20 g
ételfesték 1 kávéskanál