Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Banános brownie torta

Banános brownie torta
Banános brownie torta
65 perc / előkészület: 30 perc főzés: 15 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (2)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Húgom szülinapjára elég spontán gondolattal vezérelten sütöttem ezt a torát. Anyukám vezeti az itteni háztartást, úgyhogy szétnéztem, mit rejt a spájz, majd az ünnepelt ízlése szerint nekiláttam valami rendhagyónak. A banán és a csoki elég evidens, ha róla van szó...óó, és persze a karamell... Végeztem egy gyors anyaggyűjtést a témában, majd kombinatorika és finomhangolások révén megalkottam az általa "csoda"-ként aposztrofált sütit. :) A végeredmény: az enyhén savanykás, könnyed banán mousse-t öleli körül a tömény csokis brownie tészta, melynek tetejére ragacsos, karamellizált sült banánt (mandulával) terítettem. Szerintem nem rossz...

hozzávalók / 12 adag

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

ajánlat

Akik nem szeretik a tömény, ragacsos csokis-karamellás dolgokat, neki se fogjanak!

Szólj hozzá!

elkészítés

A brownie tésztához

  1. A csokit (minél magasabb kakaótartalom) összetörjük, lábasba tesszük, mellé pakoljuk a vajat, majd vízgőz felett megolvasztjuk (ne érjen vízbe az edény). Ha homogén, levesszük a tűzről, és testhőmérsékletig hűlni hagyjuk.
  2. Külön edényben a tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük egy villával, majd az egészet elkeverjük az olvadt csokoládéval.
  3. A lisztet, kakaóport, sütőport egy csipet sóval szintén elkeverjük, és apránként adagoljuk a tojásos-csokis masszához, csomómentes, egyenletes legyen. Ha hagyjuk egy pár percig pihenni, nem lesz buborékos.
  4. Két kerek, kb 25 cm-es kapcsos sütőformába csatoljunk feszesen sütőpapírt, majd a kilógó részt vágjuk körbe, a forma oldalát pedig kenjük ki zsiradékkal, mondjuk a karamellhez szánt vaj egy részével.
  5. A tésztánkat kettéosztva süssük készre 180°-on 20 perc alatt. Ne szárítsuk ki teljesen, az állag akkor ideális, ha tűpróbánál néhány nedves morzsa tapad a szúróeszközre, kissé ragacsos marad.
  6. Ha kész, hagyjuk kihűlni őket, aztán vágjuk körbe a tésztákat a forma mentén, majd vegyük ki belőle. Ha nagyon egyenetlen a tetejük, vágjuk le őket, bár ennek a tortának kifejezetten bája, hogy nem egy tökéletes geometriai test.

A banán mousse-hoz

  1. A tojásokat, a cukrot és a vanília kikapart magjait folyamatos kevergetés mellett és vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. Vigyázzunk, nehogy kicsapjon, nem rántottát készítünk.
  2. Hagyjuk kissé hűlni, majd adjuk hozzá a zselatinfixet.
  3. A banánokat felszeleteljük, és a citrom levével összeturmixoljuk, amíg teljesen egyenletes, homogén folyadékot kapunk.
  4. Hozzáadjuk a tojáskrémhez.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként adagolva, finom körkörös mozgásokkal, egy fakanál segítségével elkeverjük a banános masszában.
  6. Az alulra szánt tésztaréteget visszatesszük a formába. Ráöntjük a banánhabot, majd finoman ráhelyezzük a felső tésztakorongot is. Kicsit megnyomkodjuk, hogy a rétegek érintkezzenek, és mehet is a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.

A karamellizált sült banánhoz

  1. Ennek leteltével kivesszük a hűtőből, levesszük a forma oldalát, és nekilátunk a sült banánhoz.
  2. Egy serpenyőbe tesszük a kenésből maradt vajunkat.
  3. Felszeleteljük a banánokat, és rápakoljuk a vajra. Majd mehet a mandula és a cukor is, mind a két mennyiség hozzávetőleges.
  4. Folyamatosan kevergetjük (én ilyenkor mindig a serpenyő közepe felé tologatom a masszát), hogy egyenletesen karamellizálódjon, és ne égjen le sehol. Kicsit hosszúnak tűnik a folyamat, de nem szabad magára hagyni, mert könnyen odaég.
  5. Vigyázzunk, mert ha elkezd barnulni, már könnyen besötétedik, ezért érdemes már a sötétedés korai fázisában levenni a tűzről. A majdnem szétfőtt banán, és szép aranybarna állapot az ideális.
  6. Várjunk, amíg kicsit megszilárdul, majd lapátoljuk rá a tortánk tetejére, és egyengessük el rajta, hogy végig a széléig érjen.
  7. Ha kihűlt (és talán pár órát rápihent, míg összeérnek az ízek) már tálalható is :)
  • sütési hőfok: 180°C
  • tepsi mérete: 25 cm
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 14 301
elküldve: 2
receptkönyvben: 110
elkészítve: 8/8
Facebookon megjelent: -

szakács

douney

Mióta szakács: 2012.07.17.
12 recept

receptjellemzők

konyha: amerikai
alkalom: születésnap, buli receptek
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
nehézség: közepes
kategória: torta
kalória: magas
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: desszert
adag: 12 főre

receptkategóriák

egyéb elnevezések

BB torta, banán mousse és brownie torta, banános csokis torta, banánhabos csokis torta karamellizált sült banánnal a tetején, vajkaramellás banános csokis torta, szülinapi torta

Hozzászólások (2)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Tia222
Tia222 Mon, 2016-07-25 11:41

Én is megsütöttem szülinapra. Isteni lett!!!!! A tetejére a karamellizált banán nem sikerült, azt legközelebb lehagyom. De 10 pontos a recept!

fiorellino
fiorellino Fri, 2015-10-16 21:55

Születésnapra sütöttem, nagyon finom lett. Köszönöm a receptet.

675
vaj 220 g
étcsokoládé 200 g
tojás 4 db
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 19 púpozott ek
finomliszt 160 g
cukrozatlan kakaópor 3 púpozott ek
sütőpor 1 késhegynyi
1 késhegynyi
banán 4 közepes db
citromlé 1 citromból nyert
tojássárgája 4 db
tojás 2 db
vanília 1 db
cukor 2 ek
habtejszín 250 ml
zselatinfix 1.5 csomag
banán 2 nagy db
mandulapehely 50 g
vaj 25 g
cukor 10 púpozott ek