r
Nosalty Logó

Banános brownie torta

douney
Banános brownie torta
adag
Idő
p
Költség
megfizethető
Nehézség
közepes

Hozzávalók

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

675
Kalória
9.2g
Fehérje
85.2g
Szénhidrát
34.8g
Zsír
82.6g
Víz
230.7g
Koleszterin
3.3g
Élelmi rost
66.2g
Cukor
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

Összesen 675 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

Összesen 8095 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír

A brownie tésztához

A banán mousse-hoz

A karamellizált sült banánhoz

Összesen 272 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    9.2 g

Zsír

  • Összesen
    34.8 g
  • Telített zsírsav
    19 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    11 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    2 g
  • Koleszterin
    231 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    403.1 g
  • Cink
    1 mg
  • Szelén
    17 mg
  • Kálcium
    66 mg
  • Vas
    2 mg
  • Magnézium
    58 mg
  • Foszfor
    172 mg
  • Nátrium
    85 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    1 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    85.2 g
  • Cukor
    66 mg
  • Élelmi rost
    3 mg

Víz

  • Összesen
    82.6 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    264 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    2 mg
  • C vitamin:
    6 mg
  • D vitamin:
    39 micro
  • K vitamin:
    4 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    1 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    39 micro
  • Kolin:
    142 mg
  • Retinol - A vitamin:
    258 micro
  • α-karotin
    17 micro
  • β-karotin
    69 micro
  • β-crypt
    5 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    214 micro
Összesen 675 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    109.9 g

Zsír

  • Összesen
    417.4 g
  • Telített zsírsav
    229 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    136 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    28 g
  • Koleszterin
    2769 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    4836.8 g
  • Cink
    14 mg
  • Szelén
    209 mg
  • Kálcium
    791 mg
  • Vas
    29 mg
  • Magnézium
    694 mg
  • Foszfor
    2065 mg
  • Nátrium
    1024 mg
  • Réz
    4 mg
  • Mangán
    7 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    1022.5 g
  • Cukor
    794 mg
  • Élelmi rost
    40 mg

Víz

  • Összesen
    991.5 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    3166 micro
  • B6 vitamin:
    3 mg
  • B12 Vitamin:
    6 micro
  • E vitamin:
    27 mg
  • C vitamin:
    72 mg
  • D vitamin:
    470 micro
  • K vitamin:
    45 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    1 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    3 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    10 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    470 micro
  • Kolin:
    1704 mg
  • Retinol - A vitamin:
    3090 micro
  • α-karotin
    201 micro
  • β-karotin
    825 micro
  • β-crypt
    56 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    2571 micro
Összesen 8095 kcal
  • 4% Fehérje
  • 40% Szénhidrát
  • 17% Zsír
  • 39% Víz

TOP ásványi anyagok

  • Foszfor
  • Nátrium
  • Kálcium
  • Magnézium
  • Szelén

TOP vitaminok

  • Kolin:
  • C vitamin:
  • E vitamin:
  • Niacin - B3 vitamin:
  • B6 vitamin:

Fehérje

  • Összesen
    3.7 g

Zsír

  • Összesen
    14 g
  • Telített zsírsav
    8 g
  • Egyszeresen telítetlen zsírsav:
    5 g
  • Többszörösen telítetlen zsírsav
    1 g
  • Koleszterin
    93 mg

Ásványi anyagok

  • Összesen
    162.5 g
  • Cink
    0 mg
  • Szelén
    7 mg
  • Kálcium
    27 mg
  • Vas
    1 mg
  • Magnézium
    23 mg
  • Foszfor
    69 mg
  • Nátrium
    34 mg
  • Réz
    0 mg
  • Mangán
    0 mg

Szénhidrát

  • Összesen
    34.4 g
  • Cukor
    27 mg
  • Élelmi rost
    1 mg

Víz

  • Összesen
    33.3 g

Vitaminok

  • Összesen
    0
  • A vitamin (RAE):
    106 micro
  • B6 vitamin:
    0 mg
  • B12 Vitamin:
    0 micro
  • E vitamin:
    1 mg
  • C vitamin:
    2 mg
  • D vitamin:
    16 micro
  • K vitamin:
    2 micro
  • Tiamin - B1 vitamin:
    0 mg
  • Riboflavin - B2 vitamin:
    0 mg
  • Niacin - B3 vitamin:
    0 mg
  • Pantoténsav - B5 vitamin:
    0 mg
  • Folsav - B9-vitamin:
    16 micro
  • Kolin:
    57 mg
  • Retinol - A vitamin:
    104 micro
  • α-karotin
    7 micro
  • β-karotin
    28 micro
  • β-crypt
    2 micro
  • Likopin
    0 micro
  • Lut-zea
    86 micro
Összesen 272 kcal

Elkészítés

A brownie tésztához

  1. A csokit (minél magasabb kakaótartalom) összetörjük, lábasba tesszük, mellé pakoljuk a vajat, majd vízgőz felett megolvasztjuk (ne érjen vízbe az edény). Ha homogén, levesszük a tűzről, és testhőmérsékletig hűlni hagyjuk.
  2. Külön edényben a tojásokhoz hozzáadjuk a cukrot, és habosra keverjük egy villával, majd az egészet elkeverjük az olvadt csokoládéval.
  3. A lisztet, kakaóport, sütőport egy csipet sóval szintén elkeverjük, és apránként adagoljuk a tojásos-csokis masszához, csomómentes, egyenletes legyen. Ha hagyjuk egy pár percig pihenni, nem lesz buborékos.
  4. Két kerek, kb 25 cm-es kapcsos sütőformába csatoljunk feszesen sütőpapírt, majd a kilógó részt vágjuk körbe, a forma oldalát pedig kenjük ki zsiradékkal, mondjuk a karamellhez szánt vaj egy részével.
  5. A tésztánkat kettéosztva süssük készre 180°-on 20 perc alatt. Ne szárítsuk ki teljesen, az állag akkor ideális, ha tűpróbánál néhány nedves morzsa tapad a szúróeszközre, kissé ragacsos marad.
  6. Ha kész, hagyjuk kihűlni őket, aztán vágjuk körbe a tésztákat a forma mentén, majd vegyük ki belőle. Ha nagyon egyenetlen a tetejük, vágjuk le őket, bár ennek a tortának kifejezetten bája, hogy nem egy tökéletes geometriai test.

A banán mousse-hoz

  1. A tojásokat, a cukrot és a vanília kikapart magjait folyamatos kevergetés mellett és vízgőz felett sűrű krémmé főzzük. Vigyázzunk, nehogy kicsapjon, nem rántottát készítünk.
  2. Hagyjuk kissé hűlni, majd adjuk hozzá a zselatinfixet.
  3. A banánokat felszeleteljük, és a citrom levével összeturmixoljuk, amíg teljesen egyenletes, homogén folyadékot kapunk.
  4. Hozzáadjuk a tojáskrémhez.
  5. A tejszínt kemény habbá verjük, majd apránként adagolva, finom körkörös mozgásokkal, egy fakanál segítségével elkeverjük a banános masszában.
  6. Az alulra szánt tésztaréteget visszatesszük a formába. Ráöntjük a banánhabot, majd finoman ráhelyezzük a felső tésztakorongot is. Kicsit megnyomkodjuk, hogy a rétegek érintkezzenek, és mehet is a hűtőbe pár órára vagy egy éjszakára.

A karamellizált sült banánhoz

  1. Ennek leteltével kivesszük a hűtőből, levesszük a forma oldalát, és nekilátunk a sült banánhoz.
  2. Egy serpenyőbe tesszük a kenésből maradt vajunkat.
  3. Felszeleteljük a banánokat, és rápakoljuk a vajra. Majd mehet a mandula és a cukor is, mind a két mennyiség hozzávetőleges.
  4. Folyamatosan kevergetjük (én ilyenkor mindig a serpenyő közepe felé tologatom a masszát), hogy egyenletesen karamellizálódjon, és ne égjen le sehol. Kicsit hosszúnak tűnik a folyamat, de nem szabad magára hagyni, mert könnyen odaég.
  5. Vigyázzunk, mert ha elkezd barnulni, már könnyen besötétedik, ezért érdemes már a sötétedés korai fázisában levenni a tűzről. A majdnem szétfőtt banán, és szép aranybarna állapot az ideális.
  6. Várjunk, amíg kicsit megszilárdul, majd lapátoljuk rá a tortánk tetejére, és egyengessük el rajta, hogy végig a széléig érjen.
  7. Ha kihűlt (és talán pár órát rápihent, míg összeérnek az ízek) már tálalható is :)

Recept infó

  • Előkészítés ideje: 30 p
  • Főzés ideje: 15 p
  • Sütés ideje: 20 p
  • Sütés hőfoka: 180 °C
  • Tepsi mérete: 25

Húgom szülinapjára elég spontán gondolattal vezérelten sütöttem ezt a torát. Anyukám vezeti az itteni háztartást, úgyhogy szétnéztem, mit rejt a spájz, majd az ünnepelt ízlése szerint nekiláttam valami rendhagyónak. A banán és a csoki elég evidens, ha róla van szó...óó, és persze a karamell... Végeztem egy gyors anyaggyűjtést a témában, majd kombinatorika és finomhangolások révén megalkottam az általa "csoda"-ként aposztrofált sütit. :) A végeredmény: az enyhén savanykás, könnyed banán mousse-t öleli körül a tömény csokis brownie tészta, melynek tetejére ragacsos, karamellizált sült banánt (mandulával) terítettem. Szerintem nem rossz...

További receptek

Legegyszerűbb epertorta

Három gyönyörűen rózsaszín réteg, végtelen mennyiségű eper, retró hangulat: az alábbi torta mindezeket nyújtja az őt elkészítőknek. Süssük meg az eperszezon csúcsán, amikor a ...

Lakos Benedek

Címlapról ajánljuk

Ezért sárgulhatnak a bukszusaid télen

Télen sok kertbarát meglepődve tapasztalja, hogy a korábban egészséges, zöld bukszusok hirtelen sárgulni kezdenek. A jelenség gyakori, és többnyire ártalmatlan, de fontos érteni, milyen környezeti hatások állhatnak mögötte, hogy tavasszal ismét egészségesek legyenek a növényeid.

Top Receptek

Lusta asszony somlói galuskája

Nem szükséges hozzá három külön piskóta, rétegezni és éjszakákat pihentetni sem kell: ez a hamis somlói pikk-pakk elkészül, de ugyanúgy hozza azt az élvezeti élményt, mint a ...