Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bajai halászlé bográcsban

Bajai halászlé bográcsban
Bajai halászlé bográcsban
100 perc / előkészület: 60 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (10)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nálunk ez a bográcsos halászlé, ha esik, ha fúj, tradicionális étel Szentestén. Férjem készíti Erdei Ferenc "Néprajzi ínyencmesterség" c. könyvecskéjében leírtak alapján. Ha betartjuk az arányokat, másnap a maradékból nagyon finom halkocsonyát is "gáblizhatunk".

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Aki teheti, főzze a szabadban, lehetőleg rézbográcsban :), mert ily módon tökéletes ízharmóniában részesül! A főtt halat külön, a lét házilag készített metélt (ún. "gyufaszál") tésztával tálaljuk. Ezeket tányérokra porciózzuk, és erre merjük rá a forró (nem passzírozott!) levet + tejet és ikrát. Ízlés szerint erős paprikával dúsítjuk. Jó étvágyat kívánok!

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A megtisztított pontyot feldaraboljuk. Ízlés szerint ebből tegyünk félre rántani való patkót. Az alaphoz szükséges törpeharcsákkal, fejekkel együtt mossuk le hideg víz alatt, és sózzuk be, így kevésbé esik szét a főzésnél.
  2. 4 szép nagy (8-10 dkg) vöröshagymát vágjunk fel nagyon apróra.
  3. Tegyük a bográcsba a hagymát, arra az alaphoz szükséges anyagot, öntsük fel a vízzel, forraljuk. Ekkor beletesszük az őrölt paprikát (döntő a jó minőségű paprika használata), a zöldpaprikát, a paradicsomot, és ismét forraljuk. Sózzuk meg ízlés szerint. A továbbiakban közepes lángon főzzük, ne lobogtassuk a levest. Kb. 20 perc múlva tegyük hozzá a pontyszeleteket, és legvégül a tejet és ikrát.
  4. Ebbe a levesbe a Szegeditől eltérően nem kerül passzírozott alapanyag!
  • költség: 5000 Ft
  • elkészítettem: 999 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 41 462
elküldve: 2
receptkönyvben: 26
elkészítve: 3/3
Facebookon megjelent: -

szakács

Marti48

Mióta szakács: 2013.05.28.
317 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító, paleolit fogyókúra
szezon: bármikor
konyhatechnológia: bográcsos
diéta: cukormentes, laktózmentes, gluténmentes, tejmentes, tojásmentes
alkalom: karácsonyi receptek, vasárnapi ebéd
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
szakács elkészítette: család kedvence receptek
mikor: ebéd, vacsora
költség egy főre: nem olcsó receptek
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

ünnepi halászlé, halászlé bográcsban, bajai halászlé

Hozzászólások (10)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

apifera
apifera Tue, 2016-08-30 13:07

Kedves Marti48 !
A halászlé recept jó, csupán a hivatkozott könyv címét írta hibásan.
A Minerva 1971-es kiadásában megjelent könyv címe helyesen: "Néprajzi ínyesmesterség" .

Messzi mama
Messzi mama Thu, 2015-01-01 19:30

Nem kell leszólni , megszólni és oktatni! Ezen az oldalon nem szokás! Válasszon egyéb csevegő oldalt az alaposságához! Szerintem jó lehet a halászlé recept, illetve szívesen meg is kóstolnám !

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2015-01-05 23:10

Kedves Messzi Mama!

Nem ertem sajnos, hogy mit szoltam le- es meg, am azt igen, hogy hozzaszolasod inkabb hasonlit egy kioktatashoz, mint azok az ajanlatok, melyeket inkabb humoros formaban tettem. A recept, azaz annak "eredmenye" nagyon jo, sok-sok ev tapasztalata ez.

Kivanok Boldog Uj Evet, es jo egeszeget: Marti

Wasabirozi
Wasabirozi Thu, 2015-01-01 18:53

Elolvastam az említett művet, hát köszönő viszonyban sincs az itt leírtakkal. Ha ön ezt a "receptet" a bajai halászlé paródiájaként jegyezte, akkor jót nevettem rajta. Kérem nézze át és javítsa ki.

marti48
Marti48 / marti48 Mon, 2015-01-05 23:18

Kedves Wasabirozi!

Lathatoan nem kereste fel azt az oldalt, mely a különbözö bogracsos etkekhez szükseges alapanyagokat mennyisegükben es aranyaiban tartalmazza. No, de mindegy. Ezt az Ön altal "parodianak" gunyolt, am valojaban fantasztikusan finom etket legszivesebben megkostoltatnam Önnel, egy barati meghivas kereteben. Egyezzük meg abban, hogy en eltekintek az Ön gunyoros hangnemben fogalmazott hozzaszolasatol, es NEM javitom ki receptem egyetlen sorat Sem, mert ismerem az eredmenyt.

Megragadom az alkalmat, es ez uton kivanok Önnek Boldog Uj Evet, es kellemes bogracsozast, jo egeszsegben.

Üdvözlettel: Marti48

572
ponty 2 kg
haltej/halikra 50 dkg
hal 1.5 kg
0 ízlés szerint
vöröshagyma 4 nagy db
víz 6 l
fűszerpaprika 4 ek
tv paprika 1 közepes db
paradicsom 1 közepes db