Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Borjúmáj sütőben sütve

Borjúmáj sütőben sütve
Borjúmáj sütőben sütve
40 perc / előkészület: 10 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (8)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Ez a sztori egy évvel ezelőtt kezdődött, így április környékén. A szomszédom dolgozni ment, és megemlítette, hogy elleni fog a tehene. Pár órával később fájdalmas tehénbőgésre lettem figyelmes. Rohantam a szomszédba, hogy megnézzem, mi történik.
Nem mindennapi látvány fogadott a kis boci orra és két mellső lába már kifelé kukucskált. Azonnal hívtam a gazdát...mit kell most csinálni? Ő adta az utasítást, hogy vegyem a kötelet, ami már oda volt készítve, és kössem a kicsi lábára. Amikor a mama jelzi, segítsek, és óvatosan húzzak rajta egy kicsit. A gyermekeim születésénél ott voltam....mi ez nekem...?,Na azért más volt.
Közben a szomszédom is motorra pattant, és még mielőtt a kisborjú megszületett, már haza is ért. Anyukája megfürdette, majd nemsokára kissé fáradtan szédelgősen, de fölállt a kis bika. A neve természetesen Dénes lett. Mi más...? Egy év alatt hatalmas növendék állat lett lett belőle. A történetem ezen a hétvégén ért véget. Dénest ugyanis levágták. Így én is kaphattam friss húst és májat. Így készült ez az étel. Az ötlet a Metropol oldaláról származik.

hozzávalók / 6 adag

ajánlat

Pirítóssal, tört burgonyával vagy párolt zöldségekkel fogyaszthatjuk.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A májat megtisztítjuk, megmossuk, megszárítjuk. 1 cm-es szeletekre vágjuk.
  2. Egy serpenyőben vajon mindkét oldalát 1,5-1,5 percig sütjük, ízlés szerint borsozzuk.
  3. A hagymát vékony szeletekre vágjuk, a fennmaradt zsiradékban megsütjük.
  4. Ízesítjük borssal, majoránnával és sóval.
  5. Egy tűzálló tálba tesszük a hagymát, majd rákarikázzuk a kemény tojást.
  6. Ráfektetjük az elősütött májszeleteket.
  7. A tejfölt elkeverjük a reszelt sajttal és 1 tojással, majd ráöntjük a májra.
  8. Előmelegített sütőben 20 perc alatt készre sütjük.

  • sütési hőfok: 180°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • költség: 1200 Ft
  • elkészítettem: 7 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 7 697
elküldve: 1
receptkönyvben: 79
elkészítve: 3/4
Facebookon megjelent: -

szakács

Big Boss

Mióta szakács: 2010.09.20.
56 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
költség egy főre: olcsó receptek
szezon: bármikor
kategória: egytálételek
nehézség: közepes
szakács elkészítette: sokszor készített receptek
mikor: ebéd, vacsora
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
fogás: főétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

sajtos-tejfölös sült máj, borjúmáj sütőben sütve, tejfölösen

Hozzászólások (8)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Sancho
Sancho Mon, 2011-10-17 18:44

Egész jó... Éppen borjúvágás történt a szomszédban, s kaptam is friss májat. Ez lesz belőle.

BBJ
BBJ Fri, 2011-10-07 15:40

Üdvözöllek Big Boss! Kérdésem lenne: a máj nem keményedik meg? Nagyon finomnak hiszem ezt a receptet, de a máj elkészítésével mindig gondjaim voltak. Épp ezért muszáj volt ezt a kérdést feltenni. Minden jót,

Big Boss
Big Boss / Big Boss Thu, 2011-10-13 15:40

Kedves BBJ!
Ettől a májtól természetesen nem várhatjuk el hogy olyan puha legyen mint egy csirkemáj,de az íze nagyon jó az állaga is megfelelő., a sertésmáj állagához hasonlítható.
Üdv:Big Boss

Makkermanó
Makkermanó / Makkermanó Thu, 2011-04-21 16:32

Szia Dénes! Jajj, ezt nagyon-nagyon szeretném megkóstolni, mert májimádó vagyok, de a borjúmáj eddig kimaradt az életemből. A sztorid kellemes emlékeket idézett fel bennem, ui. amikor úgy 8 éves lehettem, szőregi unokatesómmal jelen voltunk egy boci születésénél. Jobban mondva, csak én voltam ott, mert az unokatesóm már nem bírta kivárni, hogy kibújjon a borjú, és elszalad WC-re. Na, ez alatt én ugyanazt csináltam, amit te. Kötél a boci lábára, Ángyó néni és Pista bácsi instruált, hogy hogyan húzzam, és én nagy hévvel neki is fogtam. Hihetetlen gyorsan kint volt a kis utód, és szegény unokatesóm már csak a fűrészporos sót szórhatta rá, hogy a tehénmama azt lenyalva könnyebben megtisztogassa a "gyermekét". Szerencsére én nem kaptam abból a májból, amit a felnőtté cseperedett bociból kivettek, és gyanítom, nem is ettem volna meg szívesen, mivel a megszületését segítettem. Persze cseppet sem ítéllek el, h. te viszont megetted. :-) Üdv: Gabi

Big Boss
Big Boss / Big Boss Thu, 2011-04-21 20:35

Szia Gabi!
Képzeld. én ott voltam az utolsó pillanatáig is!
Sokkoló élmény volt,de tudod az emberi kíváncsiságnak nincs határa!!!
Nézzük a dolog jó oldalát megismerkedtem a legaprólékosabban a részeivel!
Na és az íze, ahogyan az egyik barátom fogalmazna PARÁDÉS volt,most is az, és még van egy pici a hűtőben is!
De a receptet ha lehet próbáld ki! Ha nincs, csirke máj is jó lehet!
Érdekes élmény!
Üdv.
Dénes

Gargoyle
P. / Gargoyle Thu, 2011-04-21 15:13

Óóóó...tátva maradt a szám... :-O
nagyon finom lehet! :-))))
Gratulálok!

Big Boss
Big Boss / Big Boss Thu, 2011-04-21 20:38

Hello Eszter!
Köszönöm, majd nézd meg mi történik a szívvel!
Szerintem az is egy érdekesség lesz! Talán......
Üdv. Dénes

715
borjúmáj 1 kg
vöröshagyma 1 kg
vaj 10 dkg
tejföl 375 g
főtt tojás 7 db
tojás 1 db
trappista sajt 10 dkg
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
majoranna 0 ízlés szerint