Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Babuska bukta Torma konyhájából

Babuska bukta Torma konyhájából
Babuska bukta Torma konyhájából
55 perc / előkészület: 25 perc sütés: 30 perc
receptkönyvben hozzászólások (16)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Fel kellett avatnom az újonnan vásárolt babuska sütőformámat! A foszlós vaníliás kalács receptemet alakítottam sósra; a tésztát 1 dl kefirrel lágyítottam, és kapros túróval töltöttem. Foszlós, selymes belsőt kaptam, kissé ropogós külsővel. 

hozzávalók / 6 adag

A tésztához

  • 3 bögre finomliszt (finomliszt, a bögre=2,5dl)
  • 1 kávéskanál instant élesztő (vagy 2,5 dkg friss)
  • 1 teáskanál cukor
  • 2 dl tej (langyos)
  • 1 dl kefir (langyos)
  • 5 dkg vaj (puha, de nem folyós)
  • 1 kávéskanál (lehet több, ízlés szerint)

A töltelékhez

ajánlat

Édes-túrós variációnál követhetjük a foszlós vaníliás kalács receptemet, ekkor a túrós tölteléket vaníliás cukorral, cukorral, reszelt citromhéjjal, esetleg mazsolával ízesítjük.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tészta langyos hozzávalóiból puha, sima, fényes tésztát dagasztunk (a tejet kezdjük 1.5 decivel, majd lassan növeljük, ahogy a liszt felveszi), majd 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
  2. Közben elkészítjük a tölteléket: a hagymát, fokhagymát, kaprot apróra vágjuk, belekeverjük a túróba, hozzáadjuk a 2 kanál darát (ez a fajta túró sajnos elég híg), majd ízlés szerint sózzuk, borsozzuk.
  3. Ezután megformázzuk a tésztát: először kettévágjuk, majd mindkét tésztadarabot hosszú (kb. 55 cm), téglalap alakúra nyújtjuk (nyújtófát használtam). A rövidebb oldala csak kicsivel legyen hosszabb, mint a babuska-forma hossza. Mindkét kinyújtott lapot (kb. 3 mm vastagságúak) 3 felé vágjuk, tehát van 6 db jó tenyérnyi téglalapunk.
  4. Mindegyik lapra teszünk egy evőkanálnyi tölteléket, feltekerjük a tésztát, a végeket és az oldalakat szorosan összecsipkedjük, hogy a töltelék ne folyjon ki sütés közben, majd a vastagon kivajazott formába nyomkodjuk őket. Elég, ha félig van a forma, de ha magasabb, az sem baj (az enyémek sem lettek teljesen egyformák :). Itt a minta miatt én a csipkedett oldalt tettem felülre, de ha sima tepsiben sütjük a buktákat, akkor a csipkedett rész alul legyen, és a bukták között hagyjunk helyet, mert sütéskor bizony megnőnek!
  5. 30 percet pihentetjük; ezalatt felmelegítjük a sütőt 200 fokra.
  6. Pihentetés után lepermetezzük a buktákat vízzel, majd kb. 30 perc alatt szép aranybarnára sütjük őket. Sütőrácson hűtjük, langyosan már tálalhatjuk!
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: hőlégkeveréses
  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 1 967
elküldve: 0
receptkönyvben: 7
elkészítve: -
Facebookon megjelent: 1

szakács

Torma

Mióta szakács: 2012.10.04.
102 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
kategória: kelt tészta
konyhatechnológia: kenyérsütő receptek
nehézség: könnyű
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kalória: átlagos
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 6 főre

egyéb elnevezések

kapros túrós bukta, kelt túrós bukta, babuska formájú sós bukták

Hozzászólások (16)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-10-10 18:02

Én se mernék beleharapni, legalábbis a fejüknél fogva, annyira ártatlanul mosolyognak. :)) Erről jut eszembe, nekem is van babaformám, nehogy előkapjam hamarosan... Köszi, hogy eszembe juttattad.
Puszi: F :)

Torma
Torma / Torma Thu, 2013-10-10 20:17

Juj, hat en tepkedtem, mert olyan foszlosak voltak :ppp
Fahejjjka, de jo latni-hallani :))) az jo, ha van babaformad! Kiprobaltad mar a tang zhong modszert? En egy zsemlet/kiflit sutottem vele par napja; teljesen kalacsos lett a tesztaja (fel kilo liszthez azert volt 5 dkg vaj is). Pihe-puha, selyempaplanosak lettek!!! Szerintem pogacsanal is szuper lehet; ki kell probalnunk :))) Kellemes pihenest a hetvegere, minden joval, Torma :)

Fahéj
Fahéj / Fahéj Thu, 2013-10-10 20:49

Most tettem fel ide két tang zhongos kalácsot, egy héten belül láthatod. Nagyon szuperek! Tetszik nagyon ez a fajta kelt tészta. A puhánál is puhább. :)
Nektek is szép hétvégét! F:)

csikipi
Csiki Piroska / csikipi Wed, 2013-10-09 06:08

Szia Torma!
Nagyon-nagyon aranyosak. Már csak azon töröm a fejemet, hogy milyen formát találjak ki neki, mert hogy megsütöm az nem kétséges.
Köszi, hogy megosztod velünk az ötleteidet. Puszi: Piroska

Torma
Torma / Torma Wed, 2013-10-09 08:07

Kedves vagy Piroska :) szerintem, ha kicsivel keményebb tésztát dagasztasz és körte alakúra formázod, az babuskás lenne...szépen fel is emelkedik sütés közben; csak az arcát nem tudom...
Figyi, van egy ötletem! Gyúrd meg az édes variációt és cukormázzal, vagy csokimázzal rajzold rá az arcot ( tudod, azzal a krémnyomóval). Kérd meg a kis unakádat, hogy keressen az interneten egy orosz babuska képet, arról szépen le tudod másolni azt a pár vonalat!
Remélem ez jó motiváló ötlet? A foszlós kalács receptem pedig egy agyon-sütött, családi kedvenc ( itt is népszerű!), tudom ajánlani...finom, selymes a tészta és könnyű vele dolgozni...
Puszillak, Torma :)

szandokan
szandokan Tue, 2013-10-08 20:33

Nmmmmmmmááááá!!!
Most meg mi itt a szép kis hazánkban azon morfondirozzunk,hogy hol is vehetnénk ilyen kis cuki matrjoskababa formákat::::::::::)))))))))) az enyémek tuti cica formájuak lesznek.....akkor is ha nyúlnak indul...Nagyon ötletes csajszi vagy Torma :-) Köszi a receptet!!!! Üdv.küld:Szandokán

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-08 22:16

Jaj, de aranyos-lelkendezõs vagy Szandokán :))) Örülök, hogy tetszik! Biztos lehet otthon is kapni valami más formát! Én már régen nézegettem ilyen nagyságú formákat, de egy sem tetszett...sima téglelep alakúak voltak, amibõl nehéz lett volna kihalászni a buktákat.. Ezek meg kifordultak mindjárt, mert tele volt a pocakjuk kapros túróval :p
Hamarosan jön több más ötletem is; persze közben olvasom a többiekét, amibõl rengeteget tanulok!! Üdv, Torma :)

Vass Éva
Évi néni / Vass Éva Tue, 2013-10-08 18:10

Szia Torma!
Nagyon mókásak mostanában a péksütik nálad. Nagyon bírom, és a töltelék is ízletes. Gratulálok. Milyen jó, hogy ilyesmit lehet nálatok kapni, lehet vele bbaázni. Puszi: Vass

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-08 22:09

Igen, szeretek változtatni, új dolgokkal kísérletezni :) Nem akartam variálni a receptleírást és nem is szükséges, de a töltelékbe belekevertem 2 ek maradék kecskesajtot is. Nagyon jól érzõdött benne a vaj és a túró/cottage cheese...igen kellemes kis összeállítás volt! Holnap egyébként jön megint egy újításom; egy rozsos, dagasztás nélküli kenyeret stencillel díszitettem. Remélem ez majd új ötleteket indít majd a Te fejedben is! Puszi, Torma :)

Torma
Torma / Torma Fri, 2013-10-11 10:48

Köszi Vass :) érdekes, voltam már itt csodálkozni-tanulni, de a kakaós díszítést nem vettem észre...imádom Terike kenyereit, de az én ízlésem szerint ő túl sok élesztőt használ. Én inkább kevesebbel tovább kelesztek, vagy vadkovászt használok. A tang zhong fantasztikus, kipróbáltam!!! Kellemes hétvégét, T:)

Torma
Torma / Torma Tue, 2013-10-08 10:23

Csukikám, A David Jones áruházban vettem, van nálatok? Figyi, feltétlen süss egy édes kalácsot a Thang Zonggal! Én egy zsemlét sutottem vele, de édeshez szerintem még jobban passzol. Szuper-selymes, pehelykonnyu lett a tészta! Igaz, hogy krumplit is tettem a zsemlébe....jön a NS -ra :) puszillak, Tormi :)

vcsuka
pussycat / vcsuka Tue, 2013-10-08 09:39

De cukik ezek a babuskak Tormika! Hol vetted a format? Ilyet en is fogok sutni, csak edes toltelekkel:))
Puszi, Csuki:)))

487
finomliszt 3 bögre
instant élesztő 1 kávéskanál
cukor 1 teáskanál
tej 2 dl
kefir 1 dl
vaj 5 dkg
1 kávéskanál
cottage cheese 50 dkg
lila hagyma 1 közepes db
fokhagyma 3 gerezd
kapor 1 csokor
búzadara 2 púpozott ek
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint