Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Bukta áfonyalekvárral

Bukta áfonyalekvárral
Bukta áfonyalekvárral
45 perc / előkészület: 30 perc sütés: 15 perc
receptkönyvben hozzászólások (6)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Évek óta variálok, és végre elértem a tökéletes bukta készítéséig, fiatal korom ellenére! Lehetetlen elrontani, és aki nem szereti a buktát, az is meg fogja szeretni. Figyelem, egy adag kevés szokott lenni, ha vendégek jönnek! :)

hozzávalók / 4 adag

ajánlat

Reggelire, ebédre, vacsorára, nassolni, vendégvárónak, bármikor! Másnap is puha, lágy marad (ha zacskóba tesszük), sőt még 30 éves tapasztalattal rendelkezők is megkövetnek, ha megkóstolják. Egyszerűen ellenállhatatlan.

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. Az élesztőt összemorzsoljuk, és felfuttatjuk a langyos tejben, amiben 1 ek cukrot feloldottunk.
  2. A lisztet beleöntjük egy nagyobb tálba, rászórjuk a vaníliás és a sima cukrot, utána a 2 tojássárgája jön. Ebben a fázisban kicsit kézzel beleturkálunk, és összekeverjük. Majd a felolvasztott (nem meleg!) margarint ráöntjük, és kézzel tovább morzsoljuk a tésztát. Következő fokozatként a felfuttatott élesztős tejjel jól összegyúrjuk, hogy rugalmas tésztát kapjunk.
  3. A meggyúrt tészta tetejét megszórjuk kis liszttel, majd letakarjuk és meleg, langyos helyre tesszük. 30-45-60 perc alatt (attól függ, milyen meleg van, és hogy kel meg a tészta) megkel magától, ez a láblógatás időszaka.
  4. A megkelt tésztát meglisztezett nyújtólapon fél cm-re nyújtjuk, és tetszőleges méretű (én 5x7-es méretben kb.) darabokat szabunk ki belőle, amire rátesszük a lekvárt, és jól összehajtogatjuk. Tetejét megkenjük az összekevert egész tojással.
  5. Sütőpapíros tepsiben 170 fokon (alsó sütésen szoktam) pirulásig sütjük, az ember szemének tetszően. Másnapra is puha és lágy marad, bár nem gyakran éli túl az első napot! :)
  • sütési hőfok: 170°C
  • sütési mód: alul-felül sütés
  • elkészítettem: 30 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 3
össznézettség: 4 098
elküldve: 2
receptkönyvben: 50
elkészítve: -
Facebookon megjelent: -

szakács

Pötyi

Mióta szakács: 2013.12.07.
10 recept

receptjellemzők

konyha: magyar
mikor: mindig, reggeli, tízórai, uzsonna
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szezon: bármikor
alkalom: buli receptek
kategória: kelt tészta
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
szakács elkészítette: család kedvence receptek
elkészítési idő: 30-60 perc
kalória: magas
adag: 4 főre
fogás: desszert

egyéb elnevezések

Tökéletes bukta áfonyalekvárral, áfonyalekváros bukta, puha bukta lekvárral töltve

Hozzászólások (6)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

824
finomliszt 50 dkg
tej 2.5 dl
friss élesztő 25 g
vaníliás cukor 1 csomag
cukor 4 ek
tojássárgája 2 db
margarin 5 dkg
tojás 1 db
áfonyadzsem 10 ek