Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Aszalt paradicsomos kiflik

Aszalt paradicsomos kiflik
Aszalt paradicsomos kiflik
40 perc / előkészület: 20 perc sütés: 20 perc
receptkönyvben hozzászólások (5)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Nagy kedvencem az aszalt paradicsom, és mivel nem volt itthon reggelire való, egyik este ezeket a kifliket gyártottam belőle.

hozzávalók / 4 adag

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A tejet a vízzel összekeverve lassú tűzön melegítjük kicsit, és felolvasztjuk benne a vajat.
  2. Néhány evőkanálnyit kanalazunk belőle egy kis tálba, hozzáadjuk a cukrot és felfuttatjuk benne az élesztőt.
  3. Közben a lisztet egy nagyobb tálba szitáljuk, hozzáadjuk a sót, illetve a borsot, oreganót ízlés szerint (én provance-i fűszerkeveréket őröltem bele kb egy teáskanálnyit, de utóbb már többet tennék hozzá ;)).
  4. Ha kész, hozzáöntjük a felfutott élesztőt és a maradék tejes keveréket, majd jól összegyúrjuk (ez kb 8-10 percet vesz igénybe). Ha kész, becsomagoljuk konyharuhába és meleg helyre (akár 50 fokra melegített sütőbe) tesszük és kelesztjük addig, míg duplájára kel (kb. 1 óra).
  5. Közben bőven van időnk összekutyulni a maradék hozzávalókat. (Én olyan paradicsomot használtam, ami előbb meg kellett puhítani, úgy, hogy forrásban lévő vízben áztatjuk kb 5 percig,  a tüzet már lekapcsoljuk alatta. Ha olajban eltett típust használunk, azt le kell csöpögtetni mielőtt felhasználjuk.) Ha kész nagyon apró darabokra vagdaljuk, vagy aprítógépbe rakjuk és összedaráljuk. Hozzákeverjük a puha vajat, belenyomjuk a megpucolt fokhagymagerezdeket, esetleg sózzuk, borsozzuk, ha szükségesnek ítéljük (ha aprítót használunk, akkor minden hozzávalót egyszerre a tálba teszünk).
  6. Ha a tészta megkelt - kb. egy óra alatt - lisztezett nyújtódeszkán átgyúrjuk kicsit, majd fokozatosan hozzágyúrjuk a paradicsomos keveréket, közben esetleg lisztezzük, hogy ne ragadjon, majd egy kb 20-25 cm átmérőjű kört nyújtunk belőle. A kört cikkekre - 8 dbra - vágjuk. A cikkeket a hosszabb oldalunknál indítva feltekerjük és a végén kiflivé formázzuk.
  7. A kifliket sütőpapírral bélelt tepsibe sorakoztatjuk és kissé felvert, 1 tk. vízzel hígított tojással megkenjük őket.
  8. Ezután mehetnek is a sütőbe, amit akkor kapcsolunk be. Amíg bemelegszik, a kiflik újból szépen megnőnek, majd a kívánt hőmérsékletet elérve megsülnek (vigyázni kell, hogy ne égessük meg a paradicsomot úgy, ahogy nekem sikerült kicsit :D).
  • sütési hőfok: 200°C
  • sütési mód: alul-felül sütés

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 4 125
elküldve: 2
receptkönyvben: 115
elkészítve: 1/1
Facebookon megjelent: -

szakács

asztika

Mióta szakács: 2011.01.16.
24 recept

receptjellemzők

mikor: reggeli, tízórai, uzsonna
szezon: bármikor
konyhatitkok: gourmet
nehézség: közepes
vegetáriánus: ovo-lakto vegetáriánus
kategória: sós süti
kalória: átlagos
konyha: olasz
elkészítési idő: 30-60 perc
fogás: meleg előétel
adag: 4 főre
alkalom: szilveszter

receptkategóriák

egyéb elnevezések

paradicsomos kiflik, kifli aszalt paradicsommal

Hozzászólások (5)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

Nyuhnyi
Nyuhnyi Sat, 2013-05-18 04:40

Szia asztika!
Nekem teljesen bevállt a recept, nagy kedvenc nálunk is az aszalt paradicsom :) Én annyit modositottam, hogy instant élesztőt használtam hozzá. Igy is tökéletes lett :) Köszönöm a receptet!

Kellemes hétvégét!

vukult
vukult Sun, 2012-01-01 12:04

Megírnád, hogy kb. mennyi élesztö kell bele? Nagyon jól néz ki amúgy :))

asztika
asztika / asztika Mon, 2012-01-02 13:10

Köszi :) 1 csomag kell hozzá, vagy ha frisset használsz 5 dkg. Beírtam a hozzávalókhoz is.

Tmea
Tmea / Tmea Sat, 2011-12-31 18:48

Milyen az az asztalt paradicsom? Az aszaltról már halottam...

380
tej 0.5 dl
víz 1 dl
1 tk
élesztő 5 dkg
cukor 1 csipet
finomliszt 25 dkg
fokhagyma 1 gerezd
szárított paradicsom 7 db
vaj 5 dkg
oregánó 0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint