Értesíthetünk a legfrissebb témákról?

oké!

Ángádzsáborleves - örmény fülleves

Ángádzsáborleves - örmény fülleves
Ángádzsáborleves - örmény fülleves
85 perc / előkészület: 45 perc főzés: 40 perc
receptkönyvben hozzászólások (3)
jegyzet hozzáadása,
törlése, szerkesztése

story

Az Erdélyi Konyha c. Gasztronómiai újságban olvastam, hogy az idén első alkalommal megrendezték az Örmény Művészeti Fesztivált Gyergyószentmiklóson. Több, mint száz előadó ismertette az örmény ételeket, melyek nagy sikert arattak, és meg is lehetett őket kóstolni! Konyhájukban fontos szerepe van a zöldségeknek, gyümölcsöknek. A gyümölcsöket szárítják, cukrozzák, marinírozzák, főleg a gránátalmát, amit sokféle ételekhez is hozzáadnak. Az ételeiket általában hússal dúsítják. Az örmény ételek egyik jellegzetes fűszere a hurut, ami egy erjesztett, szárított túró, petrezselyemzölddel ízesítve. Erről a gyergyószentmiklósi rendezvényről ír a lap, és közöl néhány örmény receptet. Ezek után kaptam kedvet én is az Ángádzsáborleves kipróbálására, a családom ízléséhez igazítva. Jövőre több lesz a dolgom, ki szeretném próbálni a hurut elkészítését is, ezzel is igazodva az örmény ízvilághoz.

hozzávalók / 5 adag

A leveshez

A töltelékhez

A fültésztához

ajánlat

Ha van egy kis szabad időnk, egyszerre több fülecskét is készíthetünk, és a fel nem használt fülecskéket parkolópályára állíthatjuk a fagyasztóba. A hurut elkészítését itt találod: http://abufe.hu/2011/10/erdelyi-ormeny-hagyomanyok/

Szólj hozzá!

elkészítés

  1. A darált húsba belereszelünk egy fél ek - nyi vöröshagymát. Ízlés szerint sót, borsot, hurutot (jellegzetes örmény ételízesítő tejtermék) teszünk bele. Jól összegyúrjuk, félretesszük.
  2. A fültésztához lágy állagú tésztát gyúrunk. Levestészta vékonyságúra nyújtjuk, 2 x 2 cm-es darabokra vágjuk. A tésztadarabok közepére borsószemnyi hústölteléket teszünk. A megtöltött tésztadarabokat előbb téglalap alakúra hajtjuk, majd két, átlósan szemben álló sarkát kisujjunk köré tekerve egymásra nyomjuk.
  3. A sárgarépát, gyökeret csíkokra vágjuk, ledinszteljük 3 ek kacsa vagy tyúkzsíron. Vágott petrezselyemmel meghintjük (1 ek-nyi).
  4. Felöntjük a húslével, ha felforr, beletesszük a tésztafülecskéket. Sóval, borssal ízesítjük a levest. Fél óra lassú forralás után hozzáadjuk a tejfeles habarást. Pár percig még forraljuk, majd tálaljuk.

  • elkészítettem: 1 alkalommal

statisztika

beküldve:
tegnapi nézettség: 0
össznézettség: 6 715
elküldve: 0
receptkönyvben: 38
elkészítve: 0/2
Facebookon megjelent: -

szakács

Olaszné Anci

Mióta szakács: 2011.01.01.
191 recept

receptjellemzők

fogyókúra: Dukan fenntartó, Dukan megszilárdító
költség egy főre: nagyon olcsó receptek
szakács elkészítette: párszor készített receptek
szezon: bármikor
diéta: cukormentes
nehézség: könnyű
kategória: levesek
kalória: átlagos
mikor: ebéd, vacsora
konyha: orosz
elkészítési idő: 60-120 perc
fogás: leves
adag: 5 főre
alkalom: vasárnapi ebéd

egyéb elnevezések

örmény húsleves, húsleves fültésztával

Hozzászólások (3)

A komment maximális hossza nem lehet több, mint 3969 karakter!

olaszneanci
Olaszné Anci / olaszneanci Mon, 2011-11-21 09:26

Kedves Ági !
Tiszta szívemből örülök, hogy egész véletlenül tudtam neked segíteni.
Jó főzőcskézést kívánok és minél több örmény ételt tudj a konyhádba
csempészni, ami a gyermekkorodra emlékeztet !
Néha igazán szívet melengető elmélyülni gyermekkorunk gondtalan
világában. Üdvözöllek: Anci

Csipszi
Csipszi Sun, 2011-11-20 22:27

Szia, Anci! De nagy örömöt okoztál a "hurut"-tal! Gyermekkorunkban, az 50-es években édesanyám mindig
hurutot reszelt a húslevesbe. Hogy honnan szerezte, nem tudom, de nem Ő készítette, az biztos. Talán szé-
kely asszonyoktól vette, vagy apai nagyanyám csinálta, (apai ágról örmények vagyunk),nem tudom. A háború
óta Pécsen él a család. Arra emlékszem, hogy Anyukám azt mondta, hogy sokféle fűszert tartalmaz, és emlé-
keim szerint, kissé savanykás volt. Köszönöm a receptet. Ági

vanilia61
vanilia61 Sun, 2014-11-09 09:40

Szia! Gyergyószentmiklóson a piacon árulnak hurutot! Én is szeretem ezt a levest,de anyukám a hurutot a levesbe teszi elsodorva tejföllel.Nekem szárítva van sz is nagyon finom.Sőt fagyasztva is tárolható.Üdv.Rita

317
szárnyas alaplé 2.5 l
tejföl 2 dl
finomliszt 1 evőkanál
sárgarépa 1 db
fehérrépa 1 db
kacsazsír 3 ek
petrezselyem 1 ek
darált sertéshús 10 dkg
vöröshagyma 1 kis fej
0 ízlés szerint
bors 0 ízlés szerint
ételízesítő 0 ízlés szerint
tojás 1 db
1 késhegynyi
víz 1 evőkanál
finomliszt 3 púpozott ek